Legendele Dunării: Parcul Cheile Nerei, un loc de o frumusețe unică. Cele mai importante obiective turistice ale sale

Parcul Național Cheile Nerei este una dintre cele mai frumoase zone naturale din România datorită pădurilor sale uriașe, cascadelor, peșterilor și lacurilor sale, care au dat naștere unor legende. Parcul este situat în în sudul Muntilor Aninei, în judetul Caraș-Severin, iar suprafața totală a parcului este de peste 45.000 de hectare.

Accesul dificil în zonă s-a dovedit a fi un lucru pozitiv, deoarece s-a păstrat starea de sălbăticie. Cei care ajung aici se bucură de o extraordinară bogăție floristică și de un peisaj diversificat.

cheilenerei027

Fauna cuprinde mai multe specii de lilieci, de amfibieni, reptile și păsări pe cale de dispariție. Marea diversitate floristică de pe suprafața parcului cuprinde specii eurasiatice, specii europene, central-europene și circumpolare.

“Vegetația și flora parcului oferă un mozaic impresionant de specii, care provin din areale geografice și ecologice diferite. Această mare biodiversitate se datorează caracterului special al biotipurilor de aici (roci calcaroase cu regim termic favorabil), care au oferit habitate prielnice și pentru o serie de specii de plante termofile de origine mediteraneeană și sudică, migrate în timpul glaciațiunilor pe aceste locuri. Cercetările de până acum indică existența pe aceste meleaguri a circa 1.086 de specii de plante superioare, aparținând a 98 de familii”, a declarat pentru Agerpres președintele Grupului Ecologic de Colaborare Nera, Cornel Popovici Sturza.

În cazul în care vă gândiți să vizitați Cheile Nerei, iată cele mai importante obiective turistice de aici:

Cascada Bigăr este inclusă de site-ul The World Geography în topul celor mai frumoase zece cascade din lume. Aceasta se află pe cursul râului Miniș, chiar în locul unde se află popasul de trecere Paralela 45. Este unică prin felul în care apa curge pe o stâncă în formă de ciupercă, acoperită de mușchi de culoare verde.

Cascada-Bigar

Ochiul Beiului este cel mai cunoscut lac al Cheilor Nerei. Este unic prin culoarea sa, care se schimbă de la nuanțe de albastru, verde și turcoaz., în funcție de lumină. Culoarea se datorează dioxidului de carbon și calcarului de pe fundul lacului. O legendă legată de acest loc vorbește despre un turc, stăpân al locurilor, care avea un fiu cu ochii albaștri. Se spune că fiul său s-a îndrăgostit de o localnică pe care a întâlnit-o la Poiana Florilor. Turcul a fost atât de dezamăgit când a aflat că fiul său iubește o valahă, încât a ordonat uciderea acesteia. De supărare, fiul său a decis să-și pună capăt zilelor. Legenda spune că lacul s-a format din lacrimile scurse din ochii albaștri ai tânărului îndrăgosit.

Ochiul-Beiului

Lacul Dracului a fost inițial un lac subteran. După prăbușirea tavanului peșterii în care era situat, a ieșit la suprafață. Lacul este înconjurat de stânci abrupte, iar culoarea apei sale este albastru-verzui. Numele ochiului de apă vine de la o legendă a unui bătrân păstor care își mâna oile în zonă. La un moment dat, un om mic a apărut și i-a cerut bătrânului să îi prăjeasca un peste fără ca acesta să se îndoaie. Apoi acesta din urmă  i-a cerut și el omuletului să-i prajeasca un cap de țap fără ca acestuia sa i se arate dinții. Păstorul a prajit pestele drept, dar musafirul său, care s-a dovedit a fi chiar diavolul, nu a reușit să prăjească țapul, fără ca dinții să-i iasă la iveală. De ciudă că a fost păcălit, omulețul s-a aruncat în lac. De aceea, numele apei a rămas Lacul Dracului.

cheilenerei008

La tunele reprezintă o succesiune de șapte tunele, săpate în stâncă. Tunelele au dimensiuni diferite, cel mai lung dintre ele având 40 de metri. Sunt situate la o înălțime de 15 metri deasupra Văii Nerei, de-a lungul peretelui de stâncă.

cheile nerei

 

 

Mai multe obiective turistice din această zonă se găsesc pe Ghiduri-Turistice.info.

Acest articol face parte din seria “Legendele Dunării”, scrise cu scopul de a promova importanța Dunării pentru România și campania Let’s Do It, Danube!. Proiectul este sustinut de Kaufland Romania.

 

Autor: Florina Mirică

Surse articol: CheileNereiBeușnița.ro, Descoperă.ro, TukTuk.roGhiduri-Turistice.info, Agerpres.ro

Surse foto: Sursa 1, Sursa 2, Sursa 3, Sursa 4, Sursa 5, Sursa 6

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *