Siri Beate BARRY – Ambasadorul Regatului Norvegiei la București: Ne concentrăm pe proiectele de mediu, deoarece toți suntem responsabili pentru protecția mediului, atât la nivel individual, național, cât și global

Echipa Let’s Do It, Romania! a stat de vorbă cu Excelența Sa, doamna Siri Beate BARRY – Ambasadorul Regatului Norvegiei la București despre ecologie, grija față de mediu și acțiunile dezvoltate de Ambasada Norvegiei la București pentru o lume mai bună.

1.De ce ați ales proiecte de mediu pentru a vă aduce contribuția în societate?

Ne concentrăm pe proiectele de mediu, deoarece toți suntem responsabili pentru protecția mediului, atât la nivel individual, național, cât și global. Ne străduim să participăm activ la eforturile de a ne menține mediul curat prin diverse proiecte și inițiative.

Norvegia recunoaște importanța și necesitatea combaterii schimbărilor climatice. Am fost printre primele țări care au ratificat Acordul de la Paris. Menținem o legislație riguroasă în ceea ce privește protecția mediului și suntem lideri în inovația ecologică. Norvegia alocă o sumă semnificativă pentru finanțarea REDD+ (Reducerea emisiilor din defrișarea și degradarea pădurilor în țările în curs de dezvoltare).

Viziunea Norvegiei asupra durabilității mediului este în concordanță cu ambițiile Uniunii Europene, cel mai apropiat partener al Norvegiei. Înțelegerea noastră comună se reflectă în Granturile EEA și Norvegiene, care includ printre altele cinci programe în România și patru programe în Bulgaria care sprijină dezvoltarea verde și un mediu mai sigur. Accentul se pune, de exemplu, pe adaptarea la schimbările climatice, protecția biodiversității și conservarea ecosistemelor, angajamentul civic, educația și advocacy pentru protecția mediului și cercetarea în domeniul energiei regenerabile și al eficienței energetice, precum și în protecția și managementul mediului.

2. În ce au constat acțiunile anterioare ale ambasadei în domeniul sustenabilității?

Activitatea anterioară și continuă a Ambasadei pentru a promova sustenabilitatea și inovația ecologică include cooperarea menționată mai sus cu diverși parteneri, inclusiv ministere și organizații ale societății civile, pentru a menționa câteva. În plus, mai mulți membri ai personalului Ambasadei au participat anterior în mod independent la acțiuni de curățenie precum cea care a avut loc în România și în alte câteva țări în septembrie 2021. Anul trecut a fost pentru prima dată când ambasada în sine a participat împreună cu ambasadele Danemarcei, Finlandei si Suediei la București. Astfel de acțiuni de curățare includ adesea implicarea activiștilor locali și a copiilor din școală, cu scopul de a transmite generațiilor viitoare o cultură a grijei față de mediu și planetă.

3. Cum încurajați un comportament ecologic la birou?

Ministerul Afacerilor Externe din Oslo încearcă să reducă amprenta de mediu a Ambasadelor sale din întreaga lume. Încălzirea/răcirea individuală a fiecărui birou, posibilitatea și obligația fiecărui angajat de a opri încălzirea/răcirea atunci când nu se află la birou, materiale de izolare de înaltă eficiență, becuri electrice LED, utilizarea maximă a luminii naturale, oprirea automată a tuturor calculatoarelor după cinci minute când nu sunt în uz. Aceștia sunt câțiva pași pentru a încuraja respectul ecologic la Ambasada noastră. Desigur, Ambasada urmărește să limiteze pe cât posibil utilizarea hârtiei, să recicleze hârtie și să colecteze separat deșeurile. Nu în ultimul rând, pentru angajații săi, Ambasada cumpără fructe de sezon, produse locale care nu sunt transportate pe distanțe mari.

4. Ce alte proiecte sunteți dispus să luați în considerare pentru a fi sustenabil?

Obiectivele Pactului Ecologic European sunt de importanță strategică atât pentru Uniunea Europeană, cât și pentru Norvegia. Aceste considerații vor avea loc și în ceea ce privește următoarea perioadă de finanțare a Granturilor EEA și Norvegiei. Din perspectiva Norvegiei, este vital ca granturile să se bazeze pe valori fundamentale comune cu partenerii noștri europeni. Norvegia va continua să se concentreze pe durabilitate și pe protecția mediului în cadrul granturilor și ca prioritate generală a politicii. La Ambasadă suntem pregătiți să luăm în considerare diferite proiecte care ne pot ajuta în atingerea acestor obiective.

5. Ce înseamnă să fii DOER?

În Norvegia, avem o tradiție anuală care are loc primăvara. Este o acțiune de curățenie în aer liber în care vecinii se reunesc în mod voluntar pentru a-și curăța cartierul după ce s-a topit zăpada și înainte să sărbătorim ziua noastră națională pe 17 mai. Copiii din grădinițe și școlile primare contribuie și ei la curățarea și amenajarea cartierului lor.

Acesta este un fenomen central numit „dugnad” în norvegiană, un cuvânt care provine din limba norvegiană veche, care înseamnă „ajutor, sprijin”. De fapt, „dugnad” a fost votat drept cuvântul norvegian al anului în 2004, într-un program TV popular „Typisk norsk” („Tipic norvegian”). Cuvântul descrie acțiunea, dar și spiritul de a lucra împreună pentru o comunitate mai bună. Un dugnad unește oamenii în folosul tuturor.

6. Care este feedback-ul voluntarilor angajați la ambasadă care participă la acțiunile sustenabile ale acesteia?

Feedback-ul general al celor care au participat la acțiunea de curățare din 2021 este că voluntarii de la ambasadă ar dori să ia parte la acțiuni similare în viitor. Înainte de a ne alătura acestei acțiuni, am discutat la ambasadă cum o persoană îi poate inspira pe alții. Prin participarea la acest eveniment, am arătat cum toată lumea poate juca un rol în a face lumea mai curată.

7. Un mesaj pentru cititorii noștri: de ce este important să fim eco-friendly?

Resursele planetei noastre sunt limitate, dar populația lumii nu a fost niciodată atât de mare ca astăzi și presiunea asupra ecosistemului nu a fost niciodată mai mare. Pentru a păstra planeta pentru generațiile viitoare și pentru a preveni distrugerea în continuare a naturii, extincția a milioane de specii, foametea și războaiele, trebuie să acționăm acum.

Pentru a reuși trebuie să schimbăm mentalitatea întregii societăți. Trebuie să creștem gradul de conștientizare cu privire la problemele ecologice și climatice care pot duce la un dezastru dacă nu facem nimic. Fiecare dintre noi poate contribui făcând alegeri „ecologice” în viața de zi cu zi și susținând schimbări majore care trebuie adoptate la nivel național, regional sau global.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *