Interviu Laura Mușuroaea: Pentru mine, eco-friendly înseamnă să trăiesc conștient de impactul pe care îl am asupra mediului și să încerc constant să protejez mediul prin acțiunile pe care le fac

Astăzi stăm de vorbă cu Laura Mușuroaea, beauty vlogger, creator de conținut, mamă, un om care are grijă de mediul înconjurător și de resursele Planetei și încearcă prin pași simpli în fiecare zi, să fie mai responsabilă.

  1. De când ai început să îți dai seama că fiecare dintre noi este responsabil când vine vorba de mediu? (adesea mulți consideră că ei sunt prea mici să producă o schimbare în jurul lor)
Schimbarea mea a început când am fost în Danemarca. Am fost plecată cu un proiect de producție video și am “locuit” timp de o săptămână în Copenhaga. Viața fiind destul de scumpă acolo, am fost nevoită să iau decizii prietenoase pentru buzunarul meu: mi-am închiriat o bicicletă și am mers întreaga perioadă numai cu bicicleta, îmi cumpăram mâncare de la supermarket și îmi găteam etc. De asemenea, aveau reguli foarte stricte chiar și pentru turiști, la cazare în Airbnb eram obligată să reciclez și să colectez selectiv, pe stradă, peste tot. Și cum atunci când călătoresc îmi place să studiez oamenii din locurile respective, i-am studiat și pe danezi. Și m-au fascinat. Viața lor minimalistă, liniștea și calmul lor m-au inspirat și au produs o schimbare în mine, am început să îmi doresc să reproduc un astfel de stil de viață și acasă în România. Pentru că mă simțeam foarte bine.
2. Ai participat până acum la acțiuni de voluntariat legate de mediu? (acțiuni de curățenie, plantări de copaci)
Din păcate, încă nu am avut ocazia să particip la acțiuni organizate, dar îmi doresc. În schimb, am făcut eu câteva mici acțiuni în social media, pe Instagramul meu. Am avut o bună perioada de timp în care încurajam oamenii să strângă gunoiul de pe stradă dacă îl vedeau, argumentând că toți contribuim la mediul înconjurător, iar așa cum acasă dacă găsești un ambalaj pe parchet nu îl lași acolo, la fel ar trebui să facem și pe stradă sau în natură.
3. Care ar fi cele mai simple sfaturi pe care le-ai da unei persoane care vrea sa fie mai responsabilă, dar nu știe de unde să înceapă?
Să înceapă cu cei mai mici pași. Primul și primul ar fi să se documenteze: cum se reciclează corect, ce alegeri conștiente poate face la cumpărături, în oraș, în vacanțe etc. Exemple ar fi să refuze paiele de plastic în restaurante, să filtreze apa acasă în loc să cumpere PET-uri, să folosească pungi reutilizabile la cumpărături. Aceștia au fost și primii pași pe care eu i-am făcut atunci când am început să fiu mai responsabilă și mai conștientă de ceea ce fac.
4. Ce înseamnă pentru tine să fii eco-friendly?
 
Pentru mine, eco-friendly înseamnă să trăiesc conștient de impactul pe care îl am asupra mediului și să încerc constant să protejez mediul prin acțiunile pe care le fac. Nu pot fi o persoană zero waste, cel puțin nu în acest moment, dar chiar și cea mai mică schimbare în bine sau decizie corectă pe care o pot lua și mi se potrivește, o fac. Nu cred că putem fi perfecți și nu cred că putem fi toți la fel. Dar putem fi constienți și încep să apară tot mai multe soluții pentru toate stilurile de viață, trebuie doar să vrem să le căutăm și să le implementăm.
5. Ce părere ai despre industria de fashion și de beauty din punct de vedere a sustenabilității?
Știu că sunt discuții pro și contra pe zona asta. Eu de exemplu sunt vlogger de beauty, ceea ce înseamnă că testez produse pentru public. La prima vedere, pare că nu sunt eco-friendly prin ceea ce fac. Dar am găsit variante să ajut. Nu păstrez produse în colecția personală pe care știu că nu le voi folosi sau există riscul să expire, ci le donez. Mereu menționez că scopul meu este să ajut oamenii să diminueze consumerismul prin cunoașterea produselor pe care doresc să le cumpere, astfel ei se asigură că fac alegerea potrivită și reduc riscul de a cumpăra produse pe care apoi să le arunce pentru că nu li se potrivesc. De asemenea, în industrie vedem tot mai multe branduri care fac schimbări. De la ambalaje eco-friendly, la ambalaje reciclate, produse vegane și cruelty free. Cu siguranță multe branduri fac aceste schimbări pentru că este “cool” și “pe val”. Dar în viziunea mea, important este că o fac. Pentru că așa se produce schimbarea. Orice gest mic contează. Cred că trebuie să ne intereseze rezultatul final și anume, că ne îndreptăm către o industrie mai eco-friendly.
6. Există branduri 100% sustenabile pe care le-ai integrat în rutina ta zilnică? (poți să numești și branduri)
Sigur că da. De exemplu sunt un mare fan al produselor Esen9. Folosesc dischetele lor demachiante reutilizabile, cupa menstruală, paiele de metal. În materie de beauty folosesc Maria Nila, Panseea (un brand românesc foarte drăguț cu produse naturale). Încerc pe cât posibil să folosesc și branduri locale, pentru că pe lângă sustenabilitate, cred în susținerea comercianților locali. În magazin încerc pe cât posibil să cumpăr de la branduri românești, hainele pe care le cumpăr, în proporție de 50-60% sunt din second hand-uri sau branduri românești.
7. Cum ți se pare ideea de zero waste? (ideea de a genera cât mai puține spre 0 deșeuri)
Sună foarte bine, dar personal, în acest moment, nu aș reuși să fac acest lucru. Cu siguranță încă am poate limitări și comodități la care nu vreau să renunț sau nu sunt pregătită să renunț. Dar cred că acest lucru nu mă face mai puțin responsabilă.
8. Colectezi selectiv deșeurile acasă?
DA! Și chiar sunt mândră că am reușit acest lucru, pentru că m-am luptat cu cei de la Supercom foarte mult timp să se colecteze selectiv și pe strada noastră.
9. O persoană din România care te inspiră din punct de vedere sustenabilitate? Dar din străinătate?
Din România mă inspiră foarte mult Roxana Puris, iar din străinătate, îmi place foarte mult Sarah Therese.
10. Un mesaj pentru eco-doerii care ne citesc aici pe blogul Let’s Do It, Romania!
Keep up the good work! Suntem toți oameni, ne este permis să nu fim perfecți sau să nu facem întotdeauna lucrurile ca la carte, dar prin consecvență și prin dorința de a face ceva, oricât de mic, vom reuși să schimbam ceva! Huge hugs!!

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

3 thoughts on “Interviu Laura Mușuroaea: Pentru mine, eco-friendly înseamnă să trăiesc conștient de impactul pe care îl am asupra mediului și să încerc constant să protejez mediul prin acțiunile pe care le fac

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *