8 pasi la indemana oricui pentru un stil de viata ECO

 

Eco, Ecologia, Verde, Green sunt termeni care sunt din ce in ce mai des folositi. Ce trebuie sa retinem atunci cand vrem sa fim ECO?

Pentru colegul nostru, Andrei, cea mai interesanta campanie inceputa pentru un stil de viata deplin si prieten cu natura a fost in 2017, cand a acceptat experimentul #plasticfreejuly – o luna fara plastic. A fost o provocare fantastica, in care Andrei s-a simtit ca un Guliver in Tara Piticilor. Multi oameni il priveau ciudat si ii explicau ca pungile, caserolele sunt gratis, si ca nu platim nimic pentru ele.  Caserola folosita in fiecare zi pentru a lua mancare de la cantina de la coltul strazii era ceva ciudat. De ce sa te chinui sa cari dupa tine un recipient?

In acest timp, Andrei a intrat chiar si “la apa”. La propriu. A slabit 7 kg in 30 zile fara a merge la sala, doar prin schimbarea alimentatiei si luandu-si la pachet mancare de acasa. “A fost fara indoiala cea mai interesanta si educativa experienta pentru un stil de viata ECO. De atunci pot spune ca am in cap si in ghiozdan, solutiile minime pentru un stil de viata ECO. Fie ca vorbim despre calatorie, distractie, iesiri cu prietenii la gratar, spot sau educatie, fiecare dintre noi trebuie sa tina cont de resurse.”

A fi ECO poate insemna ceva diferit pentru fiecare dintre noi. Poti considera ca esti eco daca iti cumperi produse eco, sau daca esti atent cu apa utilizata sau energia electrica consumata. Sau poate sa te gandesti sa iti iei pentru cumparaturi o sacosa din iuta sau textil.

Toate aceste masuri pe care le poti adopta au la baza un fundament – responsabilizarea fata de resurse. Fie ca vorbim despre apa, energie, plastic, textile, hartie etc, toate aceste resurse sunt finite, se regenereaza/exploateaza din ce in ce mai mult, iar in acest moment nu exista o solutie alternativa.

Nu exista o planeta B de unde sa putem consuma, de unde sa ne luam resursele consumate deja pe Terra. Asa ca, apelam la planul individual. Sa duci un stil de viata ECO inseamna sa-ti pese de tine, de natura și de generatiile următoare.

Stilul de viata ECO este inca la inceput in Romania, dar un numar din ce in ce mai mare de oameni il adopta.  Iata 8 pasi in acest sens:

  1. Evita sa generezi deseuri. Alege produsele refolosibile – o sacosa, o sticla reutilizabila, o cana de cafea etc.  Cu o sacosa reutilizabila vei reduce anual cantitatea de 350 de pungi pe care o persoana o produce in decursul unui an.  Alege o cafea la cana, gustul este mai bun si esti si prieten cu natura. Pungile, paharele si capacele de cafea nu se pot recicla. Ele sunt adevarati dusmani ai reciclarii si ai mediului.
  2. Consuma responsabil apa atunci cand speli vasele, te speli pe dinti, faci dus. Pentru un dus consumi aproximativ 70L de apa, iar pentru o baie consumi pana la 200 L de apa.
  3. Inchide-ti calculatorul atunci cand nu mai stai la el: la birou sau acasa, consumul de energie are un impact semnificativ asupra mediului. Printeaza pe ambele fete ale unei coli.  Fiecare dintre noi consuma 6 copaci maturi in fiecare an.
  4.  Mergi pregatit la cumparaturi.  Fa-ti o lista cu ce ai nevoie sau retine produsele importante de care ai nevoie. Ia-ti cu tine o sacosa in care iti pui produsele. Renunta pe cat posibil sa pungile din plastic. Acestea nu se pot recicla de cele mai multe ori si sunt adevarate primejdii pentru animale. Cauta raftul de produse ECO – acolo gasesti de foarte multe ori alternative sanatoase pentru tine si cei apropiati. La Kaufland, gasesti un numar foarte mare de produse. Nu cumpara alimentele in cantitati foarte mari. Incearca produse noi, dar cumpara-le in cantitati mici. Astfel, vei tine cont de cea mai importanta masura pentru o atitudine eco – preventia.
  5. Cumpara haine cu responsabilitate. Gandeste-te daca ai nevoie cu adevarat de o noua garderoba sau daca ce ai deja acasa nu e suficient. Incerca sa iti alegi produsele din materiale naturale, ecologice si astfel vei avea grija si de sanatatea corpului tau. Doneaza lucrurile care se pot folosi si pentru care tu ai fi demn sa le utilizezi. Sunt foarte multi copii si adulti pe chipul carora poti aduce un zambet printr-o donatie.
  6. Evita plasticul – incearca sa sumperi la aluminiu sau la sticla, ia-ti o cana termica pentru apa sau cafea si refoloseste-o cu bucurie. Adu-ti aminte ca un astfel de gest mic este extrem de important pentru noi toti.
  7. Implica-te in comunitate. Mergi la actiuni de voluntariat, bucura-te cand cureti o padure de desuri sau cand plantezi un copac.  Ajuta la inverzirea unui loc sau alege-ti o activitate, un domeniu unde crezi ca poti da o mana de ajutor.
  8. Fi un ECO Ambasador. Convinge-ti familia, prietenii, colegii sa faca si ei primii pasi pentru un stil de viata ECO.

“ABC-ul pentru o viata deplina”, campania lansata de Kaufland Romania in luna iulie, isi propune sa ne arate importanta unui stil de viata constient. Campania ofera exemple de inspiratie, sfaturi, provocari si idei de a adopta chiar de astazi obiceiuri bune, pentru a trai deplin, reunite pe platforma www.kaufland.ro si in materialele de comunicare.

Gandeste-te ca resursele planetei au fost consumate anul acesta pe 1 august, iar acum, cand tu citesti acest material, consumam pe datorie. Totul trebuie inceput cu pasi mici si siguri. Schimbarea are nevoie de timp.

Hai sa ne reimprietenim cu natura.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *