Ziua Mondială a Apei: sfaturi simple pentru a proteja apele

Apa are un rol important în apariția și întreținerea vieții. Fără o apă curată, plantele și animalele dispar, iar noi nu ne putem continua viața pe planetă. De Ziua Mondială a Apei, dar și în fiecare zi a anului, haideți să păstrăm apele curate, pentru ca ele să ne păstreze pe noi sănătoși.

În primul rând, care sunt principalele surse de poluare a apelor? Vorbim, pe de-o parte, despre evacuarea apelor uzate menajere și cele provenite din activități industriale în râuri, despre folosirea pesticidelor și a îngrășămintelor în activitățile agricole, ploile acide rezultate din contactul cu atmosfera a gazelor de eşapament produse de întrepriderile industriale, deșeurile solide aruncate în apă, dar și scurgerile de petrol. Vă este cunoscut peisajul de mai jos?

627x0

Un alt tip de poluare al apelor foarte des întâlnit este poluarea cu plastic. Știați că, pe mări și oceane plutesc 159 de milioane de kilograme de deșeuri din plastic? Produsele din plastic se degradează natural extrem de greu. O sticlă din PET  se degradează natural în câteva sute de ani.

lake-erie-garbage-patch-lead

PET-ul se descompune în mici particule de polimeri. Polimerii sunt particule derivate din petrol. La rândul lor, peștii înghit aceste molecule de petrol. Sănătatea oamenilor care consumă pești, fructe de mare și alte viețuitoare acvatice contaminate este astfel pusă în pericol.

Plasticul din oceane ucide 1.000.000 de păsări și 1.000.000 de mamifere marine anual.

turtle-caught-in-plastic-ring

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sudul României, care include zona Dunării, figurează printre zonele din Uniunea Europeană în care apele subterane conţin niveluri crescute de nitrați, precizează Greenly.ro. Aceste substanțe provin din activitățile agricole practicate în țară. Poluarea cu nitrați afectează oamenii și întreg ecosistemul.

Cum putem proteja apele?

Fiecare dintre noi are un rol important în ocrotirea apelor din zonele în care locuim. Sfaturi pentru protejarea apelor:

  • Ai grijă față de felul cum colectezi și depozitezi deșeurile;
  • Evită folosirea produselor de curățenie atunci când faci baie în ape curgătoare sau lacuri;
  • Cumpără produse care asigură un consum redus de energie;
  • Fă dușuri scurte și nu irosi apa;
  • Instalează-ți panouri solare.

Pentru a continua într-o notă mai optimistă, iată câteva informații interesante legate de apă.apa minerala-2

Știați că?

Dunărea este al doilea fluviu ca lungime din Europa după Volga și al 29-lea din lume? Având în vedere că Volga străbate doar Rusia, țară nemembră UE, Dunărea este cel mai lung fluviu din Uniunea Europeană.

Dintre cele 10 țări prin care trece, Dunărea are cel mai mare curs în România, cu 1075 de kilometri, adică 38% din lungimea totală, conform Info-Delta.ro.

Apa este singura substanță de pe pământ care există în natură în 3 stări.

Apa este cel mai puternic solvent de pe pamant.

Oamenii de stiinta susțin că structura apei din interiorul corpului nostru este identică cu cea din zona în care ne-am născut.

Puțin peste 1% din apa disponibilă pe pamant este apă dulce, potabilă.

Apa răspunde la stimulii muzicali. În 1995 , doctorul Emoto Masaru a fost primul care a reușit să observe raspunsul apei la muzică. A supus apa la mai multe genuri de muzică , iar, după fiecare sesiune de audiții, aceasta a fost înghețată instantaneu, ceea ce a permis observarea sub microscop a cristalelor formate de apă. Muzica precum cea a lui Bach, Mozart, Beethoven a format cristale frumoase, armonioase, iar muzica heavy metal a format cristale urâte, nedefinite.

Cea mai pură apă se află în Venezuela și se numeste Roroima (mama apelor). Este o apă virgină, neatinsă de interventia oamenilor. La nivel energetic este de 40.000 de ori mai activă decât apa de la robinet, conform ViațăVerdeViu.ro.

Aveți grijă de ape, oriunde v-ați duce!

 

Surse articol: Responsabilitate Socială, Greenly.ro, ViațăVerdeViu.ro, Ecology.md, Info-Delta.ro

Surse foto: Sursa 1, Sursa 2, Sursa 3

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

One thought on “Ziua Mondială a Apei: sfaturi simple pentru a proteja apele

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *