Legendele Dunării: Fortăreața medievală Enisala, ultima cetate genoveză

Cetatea Enisala este una dintre cele mai frumoase cetăți din România și se găsește la 7 km de orașul Babadag. Situată pe un deal calcaros, ea a fost construită acum 700 de ani, pe vremea Imperiului Bizantin, pentru a străjui centrul Dobrogei.

Este singura fortificație genoveză păstrată pe teritoriul României, iar în momentul de față are turnuri și ziduri care sunt în picioare. Dealul pe care este amplasată îți oferă o priveliște minunată a canalelor care fac legătura între lacurile Babadag și Razim.

4827_cetatea-enisala-2015_14

Cetatea Enisala, denumită și „Heraclia” sau „Heracleea”, a fost construită cu scop militar, defensiv și de supraveghere de puterea imperială bizantină și de cea comercială genoveză. A urmat o perioadă în care a fost inclusă în sistemul de apărare al Țării Românești, iar apoi a fost ocupată de Imperiului Otoman și transformată în garnizoană.

Abanonată de către turci din cauză că nu mai corespundea intereselor strategice și economice, în secolele următoare cetatea s-a ruinat. Istoricii susțin că cetatea a supraviețuit războaielor ruso-turce de pe teritoriul Dobrogei. Acum două secole, generalii ruși au ordonat distrugerea tuturor cetăților unde erau garnizoanele Imperiului Otoman. Doar Enisala a scăpat, deoarece nu mai era locuită în acel moment.

Zidurile cetății au fost restaurate în 1991, iar în prezent fortăreața Enisala este un punct turistic important pentru Dobrogea și pentru România.

enisala0006

Un alt lucru interesant la această zonă este cimitirul de la poalele cetății. Cercetătorii de la Institutul de Cercetări Eco Muzeale din Tulcea au deschis un șantier arheologic la poalele Cetății Enisala și au descoperit mai mult de 500 de complexe arheologice, dintre care peste 100 de morminte. Cercetătorii spun că aici au fost îngropați, cel mai probabil, cei care locuiau la cetatea genoveză.

Acest articol face parte din seria “Legendele Dunării”, scrise cu scopul de a promova importanța Dunării pentru România și campania Let’s Do It, Danube!. Proiectul este sustinut de Kaufland Romania.

Autor: Florina Mirică

Surse articol: Adevărul, CetateaEnisala.ro, Info-Delta.ro

Surse foto: Sursa 1, Sursa 2, Sursa 3

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *