Invenție: Pantofii care captează energie kinetică în timp ce mergi

Cum ar fi să-ți încarci telefonul cu energia produsă de pașii tăi? Cercetătorii de la Universitatea din Wisconsin-Madison au descoperit o metodă de a capta energie kinetică din mișcarea umană.

„Oamenii produc foarte multă energie atunci când merg. Studiile estimează că se produc 10 wați pe metru pătrat pentru fiecare pantof, iar energia astfel produsă este irosită sub forma căldurii. Un total de 20 de wați produși de mers nu este puțin, mai ales comparându-l cu energia necesară pentru majoritatea telefoanelor mobile moderne”, declară Tom Krupenkin, cercetător și profesor la Universitatea din Winsconsin-Madison.

Pantofi care produc energie

Pentru a colecta energia kinetică produsă de om, echipa de cercetători a creat și încorporat un dispozitiv numit bubbler, format din două proteze separate de un lichid conductor. Prin câteva găuri mici, gazul afla sub presiune intră în bubbler și creează bule care se urcă în proteza de sus, facilitând generarea electricității.

Odată energia captată, ea poate fi păstrată sau folosită imediat pentru alimentarea telefonului mobil sau oricărui alt dispozitiv electronic.

„Pentru colectarea acestui tip de energie mecanică, dispozitivul promite să obțintă cea mai mare densitate de putere demonstrată până acum”, afirmă Krupenkin.

Cercetătorul Tom Krupenkin și colegul său, J. Ashley Taylor au înființat InStep NanoPower, un start-up care își propune să obțină sponsorizări pentru a comercializa acest tip de pantofi.

Autor: Florina Mirică

Surse articol: Inhabitat, News Wisconsin, Tech Crunch

Surse foto: Sursa 1, Sursa 2

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *