Madridul va fi acoperit cu vegetație pentru a lupta împotriva temperaturilor în creștere

În curând, aproape fiecare spațiu liber din Madrid va fi acoperit cu verdeață, conform planurilor edililor. Milioane de euro vor fi cheltuiți pentru extinderea parcurile existente, crearea unor parcuri noi și acoperirea acoperișurile cu plante.

Inițiativele acestea se datorează nevoii de adaptare la încălzirea globală, care afectează orașul în mai multe moduri: din ce în ce mai multe zile cu temperaturi foarte mari, seceta severă și, atunci când plouă, inundații mari.

În timpul verii, în Madrid a fost mereu foarte cald, dar acum temperaturile sunt din ce în ce mai mari. Anul trecut a fost un val de căldură în lunile iunie și iulie când s-au înregistrat temperaturi record de peste 40 de grade. Valurile de căldură de acest fel apăreau în trecut o dată la două decenii, iar acum își fac simțită prezența o dată la cinci ani. Până în 2050, vor fi cu 20% mai multe zile neobișnuit de calde în timpul verii și va ploua cu 20% mai puțin.

madrid3

Fiecare schimbare a orașului are un rol important pentru mediu. Astfel, plantarea de grădini pe acoperiș și plantele aranjate pe pereții exteriori ai clădirilor ajută la izolare termică și fonică, iar înlocuirea piețelor publice pavate cu plantații care absorb și înmagazinează apă au rolul de a evita inundațiile.

madrid6

Îmbrăcarea oraşului în vegetaţie reduce poluarea aerului. În Madrid, unul dintre cele mai poluate orașe din Europa, s-au luat câteva măsuri pentru diminuarea smogului, printre care interzicerea unei părți a traficului auto și gratuitatea transportului public în zilele cele mai poluate. În plus, autoritățile plănuiesc să interzică circulația mașinilor diesel în centru până în 2020.

Madridul poate fi un exemplu pentru orașele din toată lumea. „Schimbările trebuie să fie adaptate nevoilor specifice ale fiecărui oraș și climat, dar multe dintre soluții sunt universale. Cercetările recente arată că soluțiile care se bazează pe natură, ca acestea propuse, au beneficii multiple pentru sănătate, economie, societate și mediu, de aceea reprezintă de multe ori alternative mai eficiente și mai ieftine ”, declară Tom Armour, directorul departamentului de arhitectură a peisajului de la Arup, care a ajutat la dezvoltarea proiectului de dezvoltare al capitalei spaniole.

Autor: Florina Mirică

Surse articol: FastCoExist, TOTB

Surse foto: Sursa 1, Sursa 2, Sursa 3

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *