Veşti verzi

S-au adunat atâtea veşti bune în ultima vreme că nu am putut să nu le împărătăşim şi cu voi :)

Într-o ţară în care unii dintre noi sunt tot mai preocupaţi de mediu, de verde şi de bine pentru noi toţi, Umbrela Verde s-a gândit să facă şi un top al celor mai responsabile oraşe. Uite aşa a apărut “Capitala Verde”, titlu câştigat cu mare bucurie de Braşov, oraş fruntaş şi în Let’s Do It, Romania! pe 25 septembrie. Ne bucurăm tare să ştim că braşovenii sunt atât de activi într-ale ecologiei şi ştim că ne putem baza pe ei întotdeauna, de la locuitori la companii, la autorităţi şi ONG-uri. Desigur şi mass-media care le duc dovezile de hărnicie mai departe :)

MaiMultVerde ne invită pe aceea dintre noi care sărbătorim Valentine’s Day sau după caz, Dragobetele :) să facem un cadou frumos persoanei dragi şi să fim responsabili. Vorba aceea, dar din dar se face pădurea :)

Din dragoste pentru locuitorii sectorului 1, primăria în colaborare cu Asociaţia Environ le face cadou acestora începând cu 14 februarie primul centru de colectare selectivă a deşeurilor independent energetic. Pot fi colectate selectiv numai puţin de 10 tipuri de deşeuri: hârtie şi carton, plastic, sticlă albă, sticlă colorată, metale feroase şi neferoase, anvelope, deşeuri electrice, becuri şi lămpi, baterii uzate şi textile. Nu putem decât să ne dorim ca astfel de proiecte să fie implementate în tot mai multe oraşe din România şi să nu fie sectorul 1 caz singular :)

Dragoş Bucurenci ne propune să luăm parte la realizarea unui studiu pentru a determina care este comportamentul oamenilor faţă de deşeurile municipale. Chestionarul îl puteţi completa aici, iar rezultatele le puteţi primi pe e-mail.

Între 1 şi 3 februarie a avut loc la Bruxelles expoziţia “Delta Dunării, paradisul în pericol”, găzduită la Parlamentul European, o iniţiativă a Dacianei Sârbu, în colaborare cu Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta şi WWF.

In perspectiva Asociației Salvați Dunarea și Delta și a WWF, provocarea majora in gestionarea Deltei Dunarii este concilierea intereselor de conservare cu cele de dezvoltare economica. In Rezervația Biosferei Delta Dunarii exista o structura complicata a responsabilitatilor pe diferite domenii de activitate, fapt care ingreuneaza insasi colaborarea autoritatilor locale responsabile de gestionarea Deltei. Sursa: Daciana Sârbu

Vestea cea mai bună care a încheiat această săptămână în modul cel mai frumos posibil este iniţiativa Asociaţiei Green Revolution care “a propus Guvernului Legea Picnicului, un act normativ care sa reglementeze iesirile la iarba verde. Rolul Legii este de a preveni, reduce si a elimina impactul negativ asupra mediului generat de practicarea neadecvata a activitatii de picnic. In mai putin de trei saptamani, Legea Picnicului va fi discutata in Comisia de Mediu din Camera Deputatilor.

Principala prevedere a legii:

Activitatea de picnic va fi interzisa pe domeniul public sau privat al statului si/sau unitatilor administrativ teritoriale, cu exceptia zonelor special amenajate (dotate cu utilitati si facilitati pentru desfasurarea activitatilor de picnic, in care aprinderea focului  este permisa) si zonelor indicate (zone amenajate, dar unde nu este permisa aprindera focului)”.

Este de departe una dintre cele mai importante iniţiative, menite să dea o altă faţă, mai civilizată, mai curată şi mai responsabilă, unei Românii cufundate în nepăsare. Antena 1 ne-a cerut şi nouă părerea despre acest subiect, Liana Buzea a vorbit despre necesitatea implementării legii picnicului, iar ştirea o puteţi vedea aici.

Acestea fiind scrise, vă dorim o săptămână verde, inspirată şi inspiraţională! :)

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

5 thoughts on “Veşti verzi

    1. De la caz la caz, unele locuri s-au pastrat curate, altele mai putin. In tot cazul, acum ca vine primavara, putem urmari mai indeaproape stadiul zonelor curatate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *