Organizația Mondială a Comerțului și SUA s-au pronunțat impotriva programului de energie solară al Indiei

Organizația Mondială a Comerțului (OMC) s-a pronunțat împotriva Indiei în disputa sa cu Statele Unite ale Americii pe tema programului de energie solară al țării asiatice. India își propune ca până în 2022 să ajungă să producă anual 100 de gigawați de energie solară.

Misiunea națională a Indiei de sporire a energiei obținute din surse regenerabile a fost contestată de SUA. Cauza a fost faptul că misiunea încalcă regulile comerciale mondiale, deoarece își propune ca doar 10% din panourile solare să fie produse în țară, lăsând 90% din piață pentru competitorii străini.

panouri solare scoala India

Poziția Organizatiei Mondiale a Comerțului în legătură cu disputa este favorabilă Statelor Unite. Asta deși directorul OMC, Roberto Azevedo, a declarat recent: „Provocarea nu este să oprim comerțul, ci să ne asigurăm că acest comerț ne este aliat în lupta împotriva schimbării climatului”. India va trebui acum să își modifice proiectul de sporire a energiei regenerabile sau riscă sancțiuni.

India a încercat să se apere, spunând că proiectul face parte din angajamentul său față de inițiativele de dezvoltare sustenabilă ale ONU și față de acordurile climatice internaționale.

Sistemul de energie al Indiei din prezent este alimentat în principal de cărbune, fapt pentru care nu este sustenabil. De aceea, alimentarea cu energie regenerabilă este o soluție care are mai multe beneficii, precum reducerea poluării și crearea de locuri de muncă.

Autor: Florina Mirică

Surse articol: The Ecologist, The Hindu, Independent Australia 

Surse foto: Sursa 1, Sursa 2

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

One thought on “Organizația Mondială a Comerțului și SUA s-au pronunțat impotriva programului de energie solară al Indiei

  1. Am comentat și pe FB despre greșeala inacceptabilă din titlul acestui articol.

    SUA nu opresc programul, ba dimpotrivă finanțează acest program.
    Fortele care au forțat mîna OMC, nu sînt SUA ci doar corporațiile care vor să pună mîna pe toți banii oferiți de SUA programului.

    Planul indienilor era să pună mîna măcar pe 10 procente. Acest plan este oprit, nu programul în sine.

    Și afirmația din articol “doar 10 procente” produce confuzie, mai corect fiind măcar 10 procente, sugerînd ideea de monopol dorit de indivizii care fac jocurile.

    LIDR este o mișcare serioasă deci este inacceptabilă o astfel de scăpare pe blogul său oficial. Cu respect solicit corectură.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *