Felicitările

Trimise la aniversări, sărbători importante precum Paste, Crăciun sau la celebrarea unui moment important din viața noastră, felicitările sunt un mijloc de a transmite urări, emoții, gânduri bune, bucăți de hârtie

viu coloare prin care sunt exprimate sentimentele celor dragi. O felicitare în cutia poştală ne luminează ziua, dar şi starea, ne întărește relațiile familiale, de prietenie sau pe cele profesionale.

Felicitările datează încă din vechiul Egipt, unde la începutul unui nou an, se trimiteau mici zicale pe papir, iar în Evul Mediu, membrii nobilimii scriau felicitări care se dădeau în timpul vizitelor. Către anul 1850 felicitările s-au transformat într-un cadou relativ popular şi accesibil datorită dezvoltării tehnicilor de tipar, precum şi introducerii în 1840 a timbrului poştal. Prima felicitare tipărita recunoscută, se spune că a apărut în Londra, în 1843, unde omul de afaceri Henry Cole a cerut artistului londonez John Calcott Horsley să deseneze o felicitare, care apoi a fost imprimată în alb și negru și colorată de mână, 1000 de astfel de exemplare au fost vândute în acea perioadă.

Astăzi există felicitări de toate mărimile, culorile, materialele și pe toate gusturile. Se pot folosi o mare varietate de colaje și materiale reciclabile pentru realizarea acestora, la îndemână oricui, de la capace de plastic, dopuri, plasă şi hârtie colorată de la buchetele de flori, resturi de ață, lână şi melană, cartoane de la jocurile copiilor sau de la cutiile de alimente, pană la reviste și ziare viu colorate, pe care nu suntem nevoiți să dăm vreun ban. De asemenea, internetul oferă multiple posibilități în procurarea acestora, prin diversitatea site-urilor de unde pot fi comandate astfel de produse.

Farmecul alegerii unei felicitări, emoția de a sta în fața unui raft cu felicitări și de a nu putea decide pe care sa o alegi, plicul colorat cu adresa scrisă de mână, care se evidenţiază în teancul de facturi, ziare şi reviste nu se vor pierde niciodată, rolul felicitărilor tradiţionale are o importanță majoră în reflectarea sentimentelor noastre și vor rămâne nesupuse modernizării excesive.

Acest mic petic de hârtie colorată ne dă posibilitatea tuturor să trăim stări emoţionale deosebite, doar un simplu gest care are o importanţă majoră, arătându-le celor din jur că ne gândim la ei. Doar o simplă felicitare poate să apropie suflete, să mângâie, să atenueze dureri, să ofere dragoste şi atenţie, lucruri de care avem atâta nevoie!

Credit foto: dreamstime.com

Articol realizat de Iulia Dorobantu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

2 thoughts on “Felicitările

  1. in copilarie eram fascinata de felicitari, aveam o intreaga colectie, dar cu trecerea timpului, de cand cu viata asta mai mult on-line am lasat in urma frumoasa colectie pe care cu siguranta o s-o gasesc in casa parintilor mei!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *