Cea mai mare groapă de gunoi din lume: de două ori mai mare decât suprafața României

Cea mai mare groapă de gunoi din lume se află… în oceane. Puțini ne-am fi așteptat la asta, gândindu-ne că oamenii poluează în principal locurile în care trăiesc.

În 1997, oceanograful american Charles Moore a descoperit “Marea Groapă de gunoi din Pacific”. Doar în sectorul respectiv plutesc circa 100 de milioane tone de resturi materiale: „Se miscă precum un animal mare fără lesă. Când acest animal se apropie de pământ, rezultatele sunt dramatice”, a declarat Moore.

Potrivit unor estimări, această insula de gunoi are o suprafață de două ori mai mare decât a României și conține în proporție de 80% mase plastice. Este situată în Nordul Oceanului Pacific și pune în pericol ecosistemul local. Multe păsări și puii lor confundă plasticul cu prada și mor din cauza sufocării. La fel și broaștele țestoase, care confundă bucățile de plastic cu meduzele. Un raport al Greenpeace International arată că 267 de specii marine au avut de suferit din cauza ingerării de plastic.

646x404

În mod obișnuit, rămășițele organice din apă sunt descompuse de bacterii și alte microorganisme din apă. Însă în acea zonă din Pacific s-au adunat cantități atât de mari de material poluante, astfel încât rezerva de oxigen din apă a fost distrusă și a omorât microorganismele. De aceea, apa nu s-a mai putut curăța singură și celelalte forme de viață au dipărut. Deșeurile din zonă sunt rupte în bucăți mici, iar un plan de curățare a zonei este dificil de pus în aplicare, deoarece pentru asta ar fi nevoie de o sită foarte mare, scrie energeia.ro. Din cauza costurilor foarte mari care ar rezulta din curățarea zonei, niciun stat din apropiere nu și-a asumat această responsabilitate, dând vina pe echipajele navelor oceanice și pe turiștii care aruncă în urma lor saci de gunoaie.

Ceea ce este și mai grav este faptul că aceste bucățele de plastic din mări și oceane ajung în lanțul alimentar. Asta pentru că tot ce ajunge în apă este consumat de animalele pe care le consumăm.

În continuare este un videoclip despre cum s-au format insulele de gunoi în ultimii 35 de ani:

 

Păstrează curățenia ori de câte ori mergi în natură și raportează deșeurile ilegale cu aplicația Let`s Do It! – Descarcă aplicația acum din Google Play!

Autor: Florina Mirică

Sursa foto: listverse.com, adevarul.ro

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

One thought on “Cea mai mare groapă de gunoi din lume: de două ori mai mare decât suprafața României

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *