“Copacii de plastic”, o mica parte a unei mari probleme

Stiati ca in Cartea Recordurilor Guiness din 2010, punga de plastic a fost numita cel mai des intalnit produs din lume?

Pungile de plastic pot fi gasite oriunde pe planeta, chiar si in locuri la care nu ne-am gandi, precum Muntele Everest sau in adancurile marilor si oceanelor. Biologii marini estimeaza ca numai pe fundul Marii Nordului ar exista pana la 300.000 de tone de plastic.

“In fiecare an, peste opt miliarde de pungi de plastic devin gunoi in Europa, provocand pagube de mediu enorme”, atrage atentia comisarul european pe probleme de mediu, Janez Potocnik, conform Mercury.

Cercetătorii  susțin că din cauza pungilor de plastic cel mai mult are de suferit mediul inconjurator marin. Viețuitoarele acestuia inghit din greseala bucati de pungi, de multe ori acestea ramanand blocate in ele.  Pe lângă Marea Nordului, in stomacul a aproximativ 94% dintre pasari au fost găsite bucăți de pungi de plastic.

CNN prezinta povestea fotografului Eduardo Leal, care fotografiaza “copaci de plastic”, pentru a ilustra problemele de mediu care exista la nivel global.

150717122640-01-cnnphotos-plastic-trees-restricted-super-169

“Seria de fotografii se numeste Copaci de plastic, insa ei sunt de fapt mici tufisuri pe care le-am facut sa para copaci prin fotografierea lor dintr-un anumit unghi. Transformarea tufisurilor in copaci mari a avut scopul de a arata dimensiunea problemei de mediu”, spune Leal.

Efectul special al pozelor rezulta din faptul ca ele sunt facute la apus iar originalitatea sa consta in faptul ca el fotografiaza o problema grava intr-un mod frumos, placut ochiului. “Uneori cand exista o problema, avem tendinta de a tipa, de a condamna. Aratam doar partea urata a lucrurilor. Oamenii se uita la ele si apoi intorc pagina. Incerc sa creez ceva frumos, pentru ca doar asa oamenii se vor uita mai mult la poza si isi vor pune intrebari”, spune tanarul fotograf.

150717122703-03-cnnphotos-plastic-trees-restricted-super-169

Grija fata de mediu a invatat-o de mic, intreaga sa familie impartasind aceste valori. “Normal ca fac si lucruri care nu sunt tocmai bune pentru mediu, de exemplu zbor mult. Cu totii avem partea noastra de vina. Insa incerc sa fac si multe lucruri pozitive, deoarece trebuie sa ne gandim la o chestie: ce lume lasam viitoarelor generatii daca nu incepem sa facem tot posibilul?”, explica fotograful.

Cu pozele sale, Leal spera sa ii faca pe oameni sa constientizeze ca poluarea mediului in care traim ne afecteaza pe toti si fiecare trebuie sa contribuim daca vrem sa aiba loc schimbarea in bine.

Doar in 2010, fiecare cetatean al Uniunii Europene a folosit in medie 198 de pungi de plastic, asta insemnand un total de 100 de miliarde. Din pacate, de cele mai multe ori acestea nu sunt reciclate.

Autor: Florina Mirică

Sursa foto: edition.cnn.com

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

9 thoughts on ““Copacii de plastic”, o mica parte a unei mari probleme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *