Franța interzice folosirea pungilor de plastic în supermarketuri de la 1 ianuarie

Vineri, Ministrul francez al Ecologiei, Segolene Royal, a anunțat că va elibera un decret prin care interzice folosirea pungilor de plastic în magazine.

Astfel, de la 1 ianuarie anul viitor, pungile de unică folosință din plastic vor dispărea din magazinele din Franța. Însă abia de la 1 ianuarie 2017 legea va fi extinsă și pentru pungile folosite pentru a căra fructe și legume, declară Ministrul Ecologiei. Mai mult, începând cu 2020 vor fi interzise și vesela și tacâmurile de unică folosință.

În Franța, în fiecare an sunt folosite 17 miliarde de pungi de plastic, dintre care 8 miliarde ajung în mediul înconjurător.

48ED4198-F334-4C30-8B45-55405B5DEE18_cx0_cy5_cw0_mw1024_s_n_r1

Ministrul adaugă că astfel se vor crea locuri de muncă în domeniul energiei verzi pentru a produce pungi biodegradabile, deoarece 80% din pungile de plastic sunt importate în special din Asia.

Țări din toată lumea au luat măsuri pentru a suprima poluarea cu pungi de plastic, fie prin plătirea unei eco taxe la cumpărarea lor din magazine, fie interzicerea lor totală.

În 2012, Haiti le-a scos în afara legii pentru a-și proteja mlaștinile de mangrove. Bangladesh a luat aceeași măsură, după ce pungile de plastic aruncate au blocat canalizarea și au provocat inundații.

În Europa, Italia a interzis din 2011 folosirea pungilor care nu provin din surse biodegradabile. Alte țări, precum Irlanda sau Danemarca au impus eco taxe, cu ajutorul cărora au redus considerabil vânzarea lor. Și China a interzis folosirea pungilor de plastic, la fel și multe țări din Africa: Rwanda, Kenya, Ethiopia, Botswana, Africa de Sud, Uganda și Somalia.

Autor: Florina Mirică

Sursa foto: vidalatinasd.com, voanews.com

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

One thought on “Franța interzice folosirea pungilor de plastic în supermarketuri de la 1 ianuarie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *