Biblioteca Ballard Pairs din Seattle, impresionanta prin structura acoperisului verde

Biblioteca Pairs din Ballard, unul dintre cele mai moderne cartiere din Seattle, se remarca prin acoperisul verde cu forme organice, reusind sa combine cele doua aspecte intr-un design simplu si de efect. Forma acoperisului verde copiaza liniile unduitoare ale dealurilor din imprejurimi si se intinde peste volumul principal creand o streasina menita sa ofere protectie. Lumina naturala a fost astfel directionata pentru a inunda interioarele, iar pe acoperis au fost montate panouri fotovoltaice.
Un exponent al arhitecturii nordice sunt grinzile din lemn lamerar, lasate aparente si care dezvaluie frumusetea si complexitatea structurilor de acoperis. Acelasi lucru poate fi spus si despre proiectul de fata, pentru ca arhitectii din biroul Bohlin Cywinski Jackson au acordat o atentie deosebita detaliilor de imbinare, coloanele si grinzile te fac sa te simti ca intr-o padure.
Acoperisul verde contine 18 000 de plante care nu necesita multa apa sau ingrijire si care pot fi tinute sub observatie printr-un “periscop” amplasat in zona de iesire. Acest acoperis retine o cantitate enorma de apa de ploaie, reducand presiunea asupra sistemului de colectare si in acelasi timp actioneaza ca un bun izolator termic, protejand spatiile interioare.
Forma acoperisului si mai ales streasina larga ofera protectie in zona de intrare, in timp ce prin zona de nord, unde este curbura maxima, sunt amplasate luminatoare care permit luminii indirecte sa patrunda in salile de lectura.
In partea de NV a cladirii a fost realizata o sala de reuniuni, de forma rotunda si acoperita cu tabla astfel incat creaza un contrast cu restul exteriorului realizat din lemn.

Sursa

Articol tradus si asaptat de Iulia Dorobantu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *