Interviu despre filmarea documentarul Dunarea, Amazonul Europei

Ne-a facut placere sa putem realiza acest interviu cu Rita si Michael Schlamberger – realizatorii filmului documentar “Dunarea, Amazonul Europei”.  Acestia sunt fondatorii casei de productie ScienceVideo.

1. De ce ati ales sa faceti un documentar despre Dunare?

Cand am inceput derularea proiectul, in 2009, pe piata nu exista un program de istorie naturala dedicat intregului fluviu. Crezul comun era acela ca Dunarea este intens populata si ca zonele salbatice au disparut. Insa noi ne-am dorit sa aratam opusul.

 

2. Care a fost cea mai dificila parte de fimat?

Am avut o multime de provocari; de exemplu a trebuit sa documentam o iarna cu adevarat grea cand Dunarea era inghetata, dar cele mai mari provocari au fost arealurile din Delta Dunarii, coloniile de pasari de la granita dintre Romania si Ucraina si desigur pelicanii.

 

3. V-a placut Romania?

Mi-a placut foarte mult. Este unica si odata ce te-a prins te vei reintoarce din nou si din nou.

 

4. Care regiune din Romania v-a placut cel mai mult?

Pot spune ca in Romania sunt numeroase regiuni pe care as vrea sa le mentionez, prima ar fi suprafata de la granita cu Serbia si Portile de Fier, apoi mi-a placut Dobrogea si bineinteles Delta.

 

5. Ati recomanda regiunea dunareana din Romania ca destinatie turistica?

Da, cu siguranta as face-o, cu mentiunea ca as recomanda Eco turismul.

 

6. Considerati ca actorii politici si economici internationali precum Uniunea Europeana exploateaza Dunarea la potentialul sau maxim?

Sunt numeroase institutii si organizatii care se concentreaza pe Dunare precum ICPDR (Comisia Internationala pentru Protectia Dunarii) dar la potentialul sau maxim, importanta si impact asupra noastra a tuturor, in Europa, toate acestea nu fac parte din perceptia noastra de zi cu zi.

 

7. Care credeti ca va fi impactul unei campanii de curatare a Dunarii pentru comunitatile riverane Dunarii?

Minunat! Acest lucru ar trebui sa se petreaca din moment ce Dunarea este considerat un fluviu international. Dar se pare ca nimanui nu ii pasa acest aspect.

 

8. Ati gasit gunoaie sub apa in procesul de relizare al filmului? Daca da, unde? Ce ne puteti spune despre gunoaiele de pe malurile Dunarii.

Da, din pacate peste tot. Este extrem de mult gunoi in Serbia la granita cu Romania unde Dunarea inregistreaza cea mai mare latime. Intreaga padure riverana si malurile sunt acoperite de un strat gros de gunoi, in special de sticle de plastic. Nu am putut filma nimic pana nu am curatat imprejurimile locului de filmat. Zonele care sunt in mod regulat inundate aduna toate deseurile – dupa retragerea apelor, gunoiul ramane. Delta este si ea contaminata. Orice este aruncat in apa in amonte, ajunge in Delta ca punct final. Este de a dreptul rusinos pentru un continent civilizat ca Europa sa nu fie capabila sa se ocupe de acest lucru in mod corespunzator; plus ca animalele salbatice sunt amenintate din aceasta cauza.

Tradus de Octavia Bratulescu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *