Primul metrou din lume alimentat cu energie solara

Transportul în comun oferă o alternativă sustenabilă la automobilele personale, deși multe dintre autobuzele, tramvaiele și metrourile folosite sunt alimentate din resurse neregenerabile.

Situația începe însă să se schimbe într-un mod pozitiv pentru mediu. Metroul din Santiago, Chile, va deveni în curând primul din lume care va obține cea mai mare parte a energiei din surse regenerabile. Acesta este un pas important pentru al doilea cel mai lung sistem de metrou din America de Sud, care măsoară 100 de kilometri.

Președinta chiliană Michelle Bachelott a anunțat că își dorește energie curată, care să nu facă rău oamenilor și mediului, într-una din vizitele sale la o stație de metrou în lucru.

Chile President Michelle Bachelet at today's announcement by Total and SunPower to provide solar power for Metro de Santiago, the world's first metro to run on solar. (PRNewsFoto/SunPower Corp.)

Presedintele Chile, Michelle Bachelet făcând anunțul (PRNewsFoto/SunPower Corp.)

Datorită faptului că Chile este unul dintre cele mai însorite locuri de pe Pământ,  energia regenerabilă va fi obținută cu ajutorul unei centrale cu o capacitate de 100 de megawați, situată la marginea Deșertului Atacama. Astfel, anul viitor soarele va asigura 60% din energia necesară pentru a pune în mișcare un metrourile din această țară. În plus, o fermă eoliană va asigura încă 18% din energia necesară.

Proiectele vor aproviziona metroul din Santiago cu energia regenerabilă necesară pentru cel puțin 15 ani. Conform președintelui Bachelott, nu numai că pasagerii vor călători rapid și în siguranță, ei vor putea să se deplaseze într-un mod “prin care să arate că le pasă de planetă, își vor reduce astfel amprenta de carbon și vor asigura un viitor sustenabil pentru toți”.

Centrala solară este construită de firma californiană SunPower, care se așteaptă ca proiectul să fie finalizat în 2017. Conform reprezentanților companiei “metroul din Santiago va deveni primul mijloc de transport în comun al cărei sursă principală de energie este cea solară.”

Tradus și adaptat de: Florina Mirică

Surse articol: Inhabitat, Quartz, PlayTech

Surse foto: Sursa 1, Sursa 2

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *