Ștefan Buciuc: “Am luptat cu morile de vânt ale societății românești și am învins”

Ștefan este unul dintre oamenii cheie din echipa LDIR și unul dintre primii care a spus “Let`s Do It!” în 2009, atunci când ideea de a face curățenie națională părea o nebunie. Așa cum îi place chiar lui să spună, este un om care poartă mai multe pălării: uneori, vine cu o abordare neutră și constructivă, fiind cel care ascultă toate punctele de vedere; alteori aduce motivația și inspirația de care echipa are nevoie sau este ochiul matur prin care cu toții ajungem să privim o situație. Întotdeauna, fără excepție, aduce echilibru și stabilitate. Să-l cunoaștem mai bine pe Ștefan Buciuc:

Cum ai aflat de Let’s Do It, Romania! și ce te-a convins să intri în echipă?

Am aflat în vara lui 2009 (august) și pentru ca era criză financiară și aveam mai mult timp la job-ul meu corporatist am căutat proiecte în care să mă implic și care să aducă schimbari majore în societatea românească. Așa am găsit LDIR, părea suficient de nebunesc în ce-și propunea și, de atunci, tot aici sunt.

De cât timp ești voluntar în LDIR?

Din septembrie 2009.

Care sunt realizările tale din Let’s Do It! de care ești cel mai mândru?

Cea mai mare realizare ar fi prietenii pe viață pe care mi i-am facut în LDIR. A doua ar fi rezultatele din acești ani ai LDIR. Nu ultima ar fi seara zilei de 25 septembrie 2010 și sentimentul pe care nu pot să îl descriu în cuvinte, sentimentul ca am reușit imposibilul, că am luptat cu morile de vânt ale societății românești și am învins. Și ca sa nu ma lungesc foarte mult, sunt foarte mândru că am reușit mereu să ne reinventăm, să supraviețuim în toți acești ani ca organizație și să facem lucruri frumoase cu și pentru oamenii din România și nu numai.

Ce super eco-putere ai alege dacă ai avea puteri magice?

Puterea de a aduce și crea fericire.

Povestește-ne despre o situație care te-a provocat în timpul petrecut în Let’s Do It! și despre cum ai reușit s-o depășești cu bine.

Vă povestesc despre ceva recent și chiar sincer sper că la momentul ăsta putem s-o bifam depășită cu bine…:) în timp, datorită complexității proiectului a apărut o anumită uzură a oamenilor implicați, nu am mai fost atenți la ce au oamenii nevoie, ce îi ține motivați, scufundați în daily business, nu am mai vazut the big picture, de ce suntem noi în LDIR și am început să lucrăm destul de mecanic și să apară conflicte puternice între membrii echipei. După un varf în care am discutat foarte deschis referitor la oprirea activității, ne-am oprit, fiecare a facut acel extra pas și împreuna am luat deciziile cele mai bune pentru a aduce spiritul LDIR înapoi. Și acest spirit, vă spun, e ceva extraordinar.

Ce citat inspiraţional îţi ghidează viaţa?

Fii schimbarea pe care vrei să o vezi la oamenii din jurul tau. M. Gandhi.

Cum te remotivezi când ai un moment dificil? Care sunt sursele tale de inspiraţie?

Oamenii din jurul meu și familia mea. Sunt inconjurat de oameni foarte faini. Trebuie să mă credeti și să-i cunoasteti. Fără ei n-aș fi omul care sunt azi.

Cum vezi LDIR peste 10 ani? Dar peste 100?

Emoție pozitiva, emotie pură, oameni foarte frumoși și game changers. Nici nu mai are rost să vorbești de rezultate în condițiile astea. Atât timp cât oamenii sunt fericiți doar lucruri bune se pot întampla. Și peste 100 de ani o să fim pe Luna, Marte…

Adaugă, te rugăm, o întrebare despre tine (ceva ce ţi-ai dori să se ştie despre tine) şi răspunde la ea.

Întrebare: Stefan, care este cel mai mare regret al vieții de până acum?

Răspuns: Nu am reușit să fiu aproape de bunica mea în ultimii ani de viață.

Ce pasiuni ai, cum îţi petreci timpul liber?

Pasiuni sunt multe. Să enumar câteva:

  1. Sportul în general, dar în special basket și mers pe munte;
  2. Mersul cu motocicleta (stradă/enduro);
  3. Cântatul la chitară înconjurat de prieteni și cu un pahar de vin bun în față… :)
  4. Să cunosc și vorbesc cu oameni frumoși la minte;
  5. Să fac bine, când pot și cum pot;
  6. Dansul;
  7. Voluntariatul alături de oameni dragi;
  8. Gătitul ș.a.m.d.

Convinge în două-trei fraze o persoană să facă voluntariat.

Eheee…deci așa: Vrei să cunosti oameni faini, să pui umărul la schimbarea societății, să faci ce-ți place și să te distrezi foarte tare făcând toate astea? Atunci trebuie să faci voluntariat.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *