Alexandra (BLOP): Voluntariatul este Captain Planet. Și pe lângă asta este și sănătos, aduce bucurie

Pentru că susținem brandurile sustenabile și pe oamenii care aleg să facă lucrurile altfel, cu grijă față de mediu, astăzi vă prezentăm Blop, un brand care îmbină arta cu ceramica.

Am stat de vorbă cu Alexandra, fondatoarea Blop.

Natura și pictura sunt inspirația mea. Prin împrejurimile Snagovului, locul drag copilăriei mele, am descoperit încă de mică lutul ca formă de artă. Mai târziu viața mi-a scos în cale artizani polonezi care creează manual vase din ceramică, moment în care sufletul meu de artist a început să prindă glas. Apoi a apărut Blop. Magazinul care bucură suflete și aduce aceste minunate vase în casele noastre, ale românilor. Aceasta este pasiunea mea și vreau să o împărtășesc cu tine.”

  1. Alexandra, aș vrea să te rog să ne spui cum a început pasiunea ta pentru zona de sustenibilitate? Și cum ai ales ca direcție de business să construiești un brand sustenabil?

Pasiunea mea pentru sustenabilitate a fost – cred – însămânțată în mine dintotdeauna. Crescând la țară, lângă bunici, mereu am văzut ca la noi se folosește tot ce exista în frigider, se cultivă legume, fructe, cereale. Dar cred că mai târziu, când m-am mutat în Spania, s-a dezvoltat cu adevărat această pasiune. Acolo se reciclează mult mai mult, iar acest aspect chiar a avut un impact major asupra mea. Pentru că atunci când începi sa reciclezi, realizezi de fapt cat de mult consum există. La fel si magazinele. Ai posibilitatea de a NU cumpăra din supermarketuri. Eu îmi făceam cumpărăturile la brutărie, aprozar, măcelărie și foarte rar la supermarket. 

Apoi la un moment dat am citit o carte despre cum să trăim mai simplu și îmi amintesc că atunci când am terminat cartea, am dat două valize de haine cadou. Și am început de atunci inclusiv să cumpăr mai puține haine, iar dacă era ceva ce musai îmi doream, trebuia să renunț la altceva în schimb. 

Business-ul nu l-am început doar ca sa am și eu un business. Ador vasele astea. Pentru că sunt lucrate manual, pentru că sunt custom made pentru noi, chiar dacă design-ul este al talentaților artiști polonezi, eu combin formele și picturile și apoi ei le fac cu grija și migală. Pentru că nu sunt tratate în niciun fel, lutul este curățat de metale grele și impurități cu ajutorul unor magneți practic. Iar zăcămintele în general sunt și ele resurse limitate. Doar că zona de sud a Poloniei este extrem de bogată în lut alb. Și zăcământul acesta s-ar termina probabil în câteva milioane de mii de ani. Dacă. Și îmi place să mănânc sănătos. Sunt pasionată de nutriție. Da, mănânc și ciocolată și prăjituri. Dar în general, am mare grija în ce gătesc și cu ce ingrediente. 

2. De când ai început să îți dai seama că fiecare dintre noi este responsabil când vine vorba de mediu? (adesea mulți consideră că ei sunt prea mici să producă o schimbare în jurul lor).

Wow, da, fiecare dintre noi chiar își pune amprenta într-un mod pozitiv sau negativ asupra mediului și un numai. Este exact ca orice decizie sau alegere care poate părea insignifiantă – ea are, totuși, o consecință. Tot atunci, în primii mei ani în Spania. 

E foarte simplu. Acum sunt munți de plastic în oceane. Cum s-a ajuns la asta? Păi cu câte o sticlă, câte un șervețel umed și tot așa. Dacă fiecare dintre cei care le-au lăsat în urmă nu ar fi făcut-o, acum maldărele de plastic nu ar mai exista. La fel și orice facem de acum înainte: orice înveliș, folie, haină pe care o aruncăm poate să ajungă la gunoi sau în munți. Deci chiar contează ce face fiecare dintre noi. Aș putea să vorbesc cu orele despre acest subiect.

3. Care sunt planurile tale în continuare? 

Planurile mele sunt legate de o dezvoltare în direcția asta, a sustenabilității. Vreau să creez materiale educative care să fie la îndemâna oamenilor care vor să schimbe ceva la ei, care vor să trăiască mai sănătos și mai sustenabil. Vreau să promovez slow fashion, nu o sp avem colecții noi în fiecare lună și nici măcar în fiecare sezon. 

4. Ce alte proiecte vă propuneți pentru a fi sustenabili?

Să aplic pentru fonduri europene să fac o fabrică de bule de împachetat din plastic reciclat și/sau biodegradabile, cum sunt mai nou unele pungi. Am clienți în București care îmi aduc foliile înapoi :D mai am câteva idei, dar momentan nu le divulg. 

Un lucru pe care îl facem deja este că folosim cutiile și foliile în care vin împachetate produsele deja. Ar fi culmea să nu. Un alt lucru pe care am decis să nu îl fac a fost să nu personalizez pungile de cadou. Folosim pungi albe simple și încurajăm clienții să le folosească mai departe la rândul lor. 

5. Care ar fi cele mai simple sfaturi pe care le-ai da unei persoane care vrea să fie mai responsabilă, dar nu știe de unde să înceapă?

Este important să începi. După ceva timp devine usor. În primul rând, poți să lași o sacoșă în mașină sau în geantă ca să nu mai cumperi pungă atunci când mergi la magazin. O mai uiți, mai lași una, până la urmă îți intri in mână și mereu ai o sacoșă  ascunsă pe undeva.

Altă chestie pe care poate oricine să o facă este să renunțe la clor. Clorul este foarte dăunător pentru mediu și acum există o grămadă de detergenți și dezinfectanți naturali. E un început. Aș mai încerca să scurtez timpul petrecut în duș. Măcar o dată pe săptămână. În loc de 5-10 minute, fă un dus scurt, 2 minute. Apoi de două, de trei ori pe săptămână. Altceva ce e la îndemână este câtă căldură alegem să avem în casă pe timp de iarnă. Putem alege să avem o temperatură rezonabilă în casă când e frig afară, dar să nu avem așa multă căldură încât să umblăm în tricou când afară sunt -3 grade. Punem pulovărul preferat pe noi și gata. Mulți oameni probabil nici nu știu ce impact are asupra mediului căldura din mall-uri.

Reciclat gunoiul. Este simplu. Știu ca majoritatea gândesc că reciclează de pomană, că tot gunoiul ajunge în același loc. Dar este important să fim persistenți. Ca picătura chinezească haha, dar pozitivi.

6. Ce înseamnă pentru tine să fii eco-friendly?

Eco-friendly înseamnă foarte multe. De la a face până la a nu face extrem de multe lucruri. Dar aș putea să rezum spunând că pentru mine, înseamnă să faci acțiuni conștiente care să ajute la conservarea mediului, nu la deteriorarea lui. Tot ce am spus mai sus. Să rămână în urma ta cât mai puține resturi fizice. Să te documentezi,  și dacă se poate, din când in când, să participi activ la acțiuni pentru protejarea mediului. Să cumperi lucruri de calitate care nu se strică imediat și necesită înlocuire. Să ajuți la strângerea gunoaielor de pe stradă, sau din păduri, munți, de pe plajă, din oceane. Să trăiești mai simplu, cu mai puțin, mai conștient. Cu mai puține chimicale. Mai puțină carne. Mai puține haine. 

7. Ce înseamnă să fii DOER?

Get your ass off the sofa and DO something!

Să începi să faci ceva pentru mediu. Să te implici într-un proiect de orice fel care are legătură cu mediul înconjurător. Poate să fie și un proiect personal, pe care ți l-ai setat tu cu tine. Să mergi la proteste împotriva defrișărilor, să mergi pe jos 20 de minute în loc să iei mașina de colo până colo, să nu arunci mâncare. Orice acțiune contează. Când îți vine în minte o scuză, să îi dai shut down și să FACI. Trebuie doar să începi. O dată. Și apoi și a doua oară și tot așa. Să plantezi un copac. Am aici o listă interminabilă..

8. Există branduri 100% sustenabile pe care le-ai integrat în rutina ta zilnică? (poți să numești brandurile)

Da, ador hainele de la Simple Stories. Nu intră chiar în rutina mea zilnică, dar e un brand pe care îl ador. Cosmeticele Deplin îmi plac foarte mult, ele vin în butoiașe de sticlă și ei le reciclează, ai reducere dacă le duci în magazin când îți cumperi un produs nou. Acasă folosesc servete de bumbac reciclat, dar nu mai știu acum exact de unde sunt. Folosesc balsam de buze de la greenbubble și este excelent. Iar oamenii care le fac sunt la fel. Ce ar mai fi? Vasele Blop haha pe astea chiar le folosesc zilnic.

9. Îmi poți spune o personalitate din România care te inspiră din punct de vedere sustenabilitate? Dar din străinătate?

Nu pot să afirm că mă inspiră o personalitate anume, dar citesc cu drag că sunt foarte mulți oameni publici care se implică în proiecte de conservare a mediului sau trăiesc ei mai conștient și fac alegeri sustenabile.

Important și minunat ar fi ca guvernele să fie mult mai implicate. 

Pe Izabela Pănescu o urmăresc cu drag și interes, pentru că este pasionată de sănătate și ecologie și mereu are chestii interesante de spus. 

Și mă inspir zilnic de la oameni care nu sunt neaparat cunoscuți. Inclusiv de la clienții mei, care sunt unul mai minunat decât altul. Am noroc din acest punct de vedere. Descopăr mereu oameni fascinanți. 

10. Crezi în puterea voluntariatului?

Da. Mai ales dacă e făcut cu pasiune. De fapt, despre acela vorbim. Este o necesitate, adica nu s-ar putea fără voluntariat. Voluntariatul este Captain Planet. Și pe lângă asta este și sănătos, aduce bucurie. Ce ne-am face fără toți voluntarii care ajută Planeta? Și dacă ajuți o bunicuță să care o sacoșă este un gest de admirat și voluntariat. 

11. Un mesaj pentru eco-doerii care ne citesc aici pe blogul Let’s Do It, Romania!

Împreună putem. Încet, încet, sacoșă de bumbac cu sacoșă de bumbac, bicicletă cu bicicletă, hârtie strânsă cu hârtie strânsă. Și felicitări enorme. Tot ce faceți arată efectiv că aveți respect de sine și altruism și iubire de semeni și Planetă. 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *