Salvează solul

Am stat de vorbă cu echipa Conscious Planet despre campania Salvează Solul și evenimentul de pe 21 aprilie prin care Sadhguru vine la București să transmită un mesaj de responsabilitate.

  1. Ce propune campania Salvează Solul și de ce te-ai alăturat ei?

Salvează Solul este o mișcare globală lansată de Conscious Planet în toate țările cu guvernare democratică, susținută de Organizația Națiunilor Unite, pentru a genera conștientizare în rândul oamenilor asupra degradării și chiar a dispariției solului. 

Organizația Națiunilor Unite pentru Combaterea Deșertificării a raportat că, dacă nu modificăm rapid modul în care gestionăm solul, 90% din acesta se va degrada până în 2050, ceea ce duce la o criză alimentară globală, adică foamete care poate provoca dislocarea a zeci de milioane de oameni și pornirea unor războaie pentru resurse. Sună apocaliptic și sunt sigură că pentru mulți dintre noi, pe lângă încălzirea globală, boli, animalele pe cale de dispariție și alte probleme ecologice, solul este încă un subiect pentru care să ne facem griji și în fața căruia ne simțim neputincioși. 

Pentru mine, o fată născută și crescută la oraș, contactul cu solul a fost redus și nu pot să zic că înțelegeam ce reprezintă. Era platforma aceea tare, de culoare maro, prăfuită, cu iarbă, flori și pomi de-a lungul trotuarelor de beton, care mi-era dragă și se simțea altfel când călcam pe ea, dar atât. Știam că mâncarea vine din sol, am văzut lanuri de porumb, de floarea-soarelui, am scos din grădina bunicilor legume, dar vedeam solul ca pe o resursă nelimitată de substanțe, inertă. În ultimul timp, aflând mai multe despre rolul alimentației în sănătatea noastră și importanța petrecerii timpului în natură, am înțeles că solul este esențial, vital, acel organism viu de sub picioarele noastre, dătător de viață. Când am aflat despre starea de degradare a solului, la care cu toții am contribuit și pericolul în care se află, am decis să mă alătur ca voluntar în mișcarea Salvează Solul, pentru a spune tuturor de ce este important solul, mai exact de ce este extrem de important să îl salvăm, și de ce acum.

Concret, ne dorim să atingem și să obținem sprijinul a 3,5 miliarde de oameni pentru a ne face vocea auzită și pentru a determina schimbarea politicilor naționale în vederea revitalizării solului. În această direcție se colaborează activ cu Organizația Națiunilor Unite, Forumul Economic Mondial și multe organizații active în domeniu, în vederea creării unei platforme în care experți din domeniu, sfera guvernamentală și ONG-uri pot colabora pentru propunerea  de politici concrete, specifice fiecărei regiuni și țări. 

Conscious Planet se dezvoltă pe inițiativele ecologice anterioare de mare anvergură inițiate în cadrul Fundației Isha: Proiectul Greenhands (30 de milioane de arbori plantați) și Rally for Rivers (162 de milioane de suporteri).

Cele mai mari crize ecologice sunt într-o anumită măsură sau formă consecințe ale degradării solului. În mod similar, aproape fiecare punct dureros de mediu sau legat de mediu poate fi abordat prin crearea unui sol sănătos. Este, de fapt, o eroare să credem că putem aborda orice aspect al mediului nostru fără a ne adresa întregului, deoarece niciun aspect al ecosistemului nu funcționează izolat. 

Nicio soluție nu este completă până când nu devenim conștienți că viața este un singur fenomen complex care se întâmplă la unison. În multe feluri, solul este platforma de bază pe care izvorăște viața. Dacă reparăm solul, avem cele mai mari șanse să reparăm întregul. 

2. Care sunt alte proiecte ale Conscious Planet care se vor desfășura în viitor?

Inițiativa Conscious Planet dorește să ofere soluții pentru o viață conștientă în toate aspectele ei. În momentul de față, avem această urgență dată de ritmul alert al degradării solului, și, prin urmare, în prezent, întreaga noastră energie, a voluntarilor, este direcționată spre campania de conștientizare “Journey for Soil”, urmată de fructificarea implicării oamenilor din toate sferele societății. Deci, vom urmări continuitatea transmiterii mesajului despre sol, și dorim, în primul rând, să acționăm ca un liant între toți iubitorii de mediu, producătorii agricoli, oamenii de știință și legiuitori, astfel încât sănătatea solului să fie o prioritate în gândurile noastre și în planul și acțiunea de guvernare a tuturor partidelor politice. 

3. Ce ne poți spune despre evenimentul cu Sadhguru? 

Pentru diseminarea mesajului și impulsionarea mișcării Salvează Solul, pe 21 Martie, Sadhguru a pornit, pe motocicletă, într-o călătorie de 30.000 km, din Londra, traversând întreaga Europă, până în India. În cele 100 de zile de călătorie, se va întâlni cu lideri politici și de afaceri, celebrități și experți în sol și mediu, oameni de știință, organizații și companii care vor să se implice.
Sunt foarte încântată de șansa unică de a-l avea pe Sadhguru pentru prima dată și în România. L-am urmărit de atâtea ori online și am văzut impactul și inspirația pe care le produce în rândul liderilor politici și de afaceri, dar și al oamenilor de rând. Reușește să schimbe cursul evenimentelor, prin discursul logic și perspectiva clară asupra situației. Asta vor oamenii, să înțeleagă ce se întâmplă, de ce, și cum pot ei contribui la schimbarea în bine.

Evenimentul public în care Sadhguru și celebrități din România vor discuta situația solului va avea loc la București pe 21 Aprilie 2022, între orele 18:00-20:00 la Arenele Romane. Participarea este deschisă publicului larg pe baza de înregistrare. Vom avea un moment muzical în deschidere cu Damian Draghici & Cristina Stroe, Grigore Leșe si Smiley. Va fi prezent, de asemenea, și bandul fundației, Sounds of Isha. Sadhguru se va adresa publicului și, de asemenea, va răspunde întrebărilor.

Informații despre evenimentele următoare pot fi regăsite aici:  https://consciousplanet.org/events.

4. La ce sa se aștepte cei care vor veni la eveniment?

Evenimentul este un prilej de a sărbători împreună solul, de a înțelege mai bine problema cu care se confruntă și a ne asuma împreună și fiecare individual că vom duce mai departe mesajul și vom pune în practică tot ce este nevoie pentru a schimba în bine soarta solului, care se reflectă în soarta noastră, a tuturor oamenilor și a vietăților de pe pământ.
Eu mă implic în mod activ în această mișcare încă din decembrie anul trecut. Acum, pentru mine, prezența lui Sadhguru vine să umple de viață și energie, și asumare întreaga campanie, consider că e un privilegiu de a-l putea întâlni. Modul în care Sadhguru se dedică acestei cauze este foarte inspirațional și are puterea de a deschide în fiecare starea echivalentă de conștientizare și responsabilizare combinată cu starea de sărbătoare și bună dispoziție.

5. Un mesaj pentru eco-doers care citesc acest mesaj

În cadrul mișcării Salvează Solul, este foarte importantă participarea fiecăruia. Cu siguranță ne dorim cu toții un viitor sustenabil, plin de prosperitate, pace, sănătate și stabilitate, și vedem că tot mai mulți oameni devin proactivi și înțeleg că opinia și acțiunea lor individuală și a comunității în care trăiesc contează. Ajungem să realizăm că fiecare dintre noi avem o contribuție mai mult sau mai puțin conștientă la crearea viitorului pentru noi și pentru copiii noștri. Este responsabilitatea noastră să demarăm procesul acum, pentru că avem tehnologia și toate instrumentele necesare la îndemână.

Haideți alături de noi! Cred că acum avem angajamentul și curajul necesar pentru a realiza acest lucru în timpul vieții noastre. Aceasta este responsabilitatea generației noastre, pe care trebuie să o îndeplinim!

Primul pas îl puteți face aici pentru a deveni “Earth Buddies” – prieteni ai pământului. Înregistrează-te și implică-te în diseminarea mesajului, 10 minute pe zi dedicate pentru asta pot face o mare diferență. Te așteptăm la evenimentul public din București!

Salvează Solul! Haideți să realizăm asta!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *