LETS DO IT ROMANIA 2014 – ZONA DAMBU

Astazi, 10 .05.2014, elevii voluntari de la LTAS Victor Slăvescu Ploieşti au participat la o nouă actiune din ciclul LET’S DO IT ROMANIA.  În data de 10 mai 2014 a avut loc Proiectul Național “Oraşul Reciclării 2014″, organizat de către Eco-Rom Ambalaje, la care a participat și Municipiul Ploiești. Fundaţia RoSmile a fost organizatorul oficial al campaniei locale “Let’s Do It, Ploiesti!” care a ajutat orașul Ploiești în obţinerea unui loc cât mai bun în acest concurs. Aceasta s-a desfăşurat în zona pârâului Dâmbu.

Cu siguranţă că nici unul dintre voluntarii prezenţi nu era pregătit pentru dezastrul ecologic pe care l-am găsit în această zonă a oraşului. Pentru câteva minute bune, am încercat cu toţii o serie de sentimente diferite, care au mers de la deznădejde şi consternare la indignare şi furie. Era ca şi cum ne aflam undeva, la periferia Indiei sau Bangladesh-ului (fără nici o intenţie de a ofensa pe cineva). Câteva întrebări  au stat pe buzele tuturor: “când a fost ultima oară când cei responsabili de administrarea oraşului au trecut prin această zonă şi cum se poate să existe atâta lipsă de respect faţă de natură?”; “câte dintre deşeurile prezente proveneau de la locuitorii zonei şi câte de la fabrica de lângă?”; “ce e de făcut pentru a preveni asemenea dezastre ecologice?”. Chiar şi în aceste condiţii, voluntarii s-au mobilizat exemplar şi au reuşit să strângă munţi de gunoaie de pe lângă albia pârâului. La început, locuitorii din cartier (în mare parte rromi) au fost nepăsători, după care , încet, încet, au revenit la sentimente mai bune şi chiar au dat o mână de ajutor.

Personal, ca profesor, am încercat şi un experiment social. Am avut parte de câţiva spectatori de etnie rromă de vârste cuprinse între 6-9 ani care aveau o atitudine sfidătoare şi provocatoare. Am luat-o ca pe o provocare şi am încercat, cu duhul blândeţii, să-i atrag în a da o mână de ajutor. Deşi nu am credeam că încercarea mea va avea success (având în vedere educaţia precară pe care, evident, o primiseră până atunci), am reuşit să îi fac pe doi dintre aceşti copii destul de curiosi încât să ceară nişte mănuşi şi să ni se alăture la treabă. Consider că acest lucru a fost una dintre marile victorii ale acestei camp anii de ecologizare, pentru că, ne-a arătat tuturor celor prezenţi, că există speranţă şi că putem educa chiar şi pe cei care, în mod greşit din păcate, sunt consideraţi needucabili.

Sperăm cu toţii ca autorităţile să actioneze mult mai ferm şi mai des pentru ca asemenea cazuri să nu mai apară în interiorul şi în afara oraşului Ploieşti.

Ţin să multumesc tuturor voluntarilor de la LTAS Victor Slăvescu Ploieşti care au depus eforturi pentru protejarea naturii chiar şi într-o asemenea zonă extrem de murdară! A fost minunat să-i văd din nou pe teren şi suntem mândri că liceul nostru are format un nucleu de ecologişti voluntari, gata să acţioneze pentru o Românie mai bună!

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *