Tania Bordianu (Unison): „Important e să te uiți la treapta pe care ești, nu la scara pe care o urci”

  1. De unde a pornit, mai exact, Unison? Ce te-a determinat să pui bazele unui business din industria alimentară care să fie atât sustenabil, cât și natural?

Tania: Unison a pornit acum mai bine de 10 ani. Cumva, am ajuns la Unison mai înainte, atunci când mi-am schimbat viața prin stilul alimentar. Am vrut să împart noua experiență de vegetarian cu cât mai multă lume și am deschis o pagină de Facebook, în care postam tot felul de rețete pentru felurile de mâncare pe care le găteam. Îmi plăcea ideea că aveam o comunitate, oameni în jur, iar apoi mi-am făcut și un blog, în care, tot așa, postam rețete pentru felurile pe care le preparam. După 6 ani de blogging, mi-am deschis un restaurant vegan, unde oamenii puteau gusta felurile de mâncare despre care eu povesteam pe blog. Restaurantul a funcționat 2 ani, am învățat foarte multe lucruri din această experiență, iar ușor-ușor am pivotat către alt model de business. Mi-am dat seama că pot ajunge la mai multă lume cu ajutorul unor produse, motiv pentru care consider că Unison mi se potrivește mai mult decât orice alt business pe care l-aș fi putut deschide.

2. Produsele și ambalajele folosite sunt sustenabile, nu conțin plastic sau alte elemente dăunătoare mediului. Cât de importantă este sustenabilitatea în industria alimentară și care este viitorul în acest sens?

Tania: Sustenabilitatea se referă la mult mai multe aspecte; nu doar calitatea produsului contează, ci și ambalejele, câte resurse au fost folosite pentru producție, ce faci cu deșeurile care rămân după, etc. Sustenabilitatea este un criteriu important în industria alimentară și mă bucur că legile ne ajută în acest sens, fiindcă avem niște reguli care trebuie respectate. Spre exemplu, pe parcursul celor 2 ani în care a funcționat restaurantul, am aruncat fiecare deșeu în locuri special amenajate, iar uleiul rezidual și mâncarea care rămânea au fost preluate de către companii specializate. Este dificil să fii 100% sustenabil în orice tip de afacere, dar dacă ești atent, te supui legii și faci câte ceva în plus, poți ajunge să bifezi 60-70% din acest aspect. Mai mult decât atât, cred că toate aceste lucruri mici și în special faptul că sustenabilitatea este susținută de lege, sunt benefice și vor ajuta mult pe viitor. Chiar dacă uneori ai foarte multe de făcut și te gândești că sustenabilitatea este ultima ta grijă, dacă ai o atitudine pozitivă legată de acest aspect, se va vedea în timp și vei avea rezultate frumoase.

3. Cât de relevantă este sursa de proveniență a ingredientelor folosite în produsele Unison? De ce?

Tania: Pentru noi contează ca produsele pe care le oferim să fie de calitate; părinții, de exemplu, să aibă încredere că le pot da copiilor alimente de la Unison fără să-și facă probleme. De asemenea, contează și procesul de producție și care este impactul ingredientelor folosite asupra mediului. În cazul nostru, toate produsele sunt vegane, bazate pe plante, iar acest lucru ne ajută să nu producem atât de multe deșeuri. Ne-am dori să avem ingrediente 100% românești, dar momentan acest lucru nu este posibil, întrucât folosim și produse exotice, cum ar fi arahide, caju, merișoare, însă un lucru pe care îl facem pentru a fi mai prietenoși cu natura și pentru a evita transporturile inutile este folosirea ingredientelor de la un singur furnizor.

Sutenabilitatea și industria alimentară – o echipă de succes pentru sănătatea planetei

4. Care este rolul alimentației în raport cu mediul înconjurator? Putem contribui la un mediu mai curat și mai sănătos făcând alegeri alimentare mai bune?

Tania: Cu siguranță putem contribui la un mediu mai sănătos și mai curat prin alegerile vestimentare pe care le facem zi de zi. Noi întocmai pe această premisă am mers. Pot spune din experiența personală că atunci când mi-am schimbat alimentația și stilul de a mânca, mi-a crescut interesul și pentru alte stiluri de sustenabilitate, și mă refer aici la minimalism, la a cumpăra mai multe lucruri, cum ar fi haine, încălțăminte sau diverse obiecte pe care nu trebuie să le schimbi an de an. În momentul în care omul devine conștient de ceea ce mănâncă, ce pune în farfurie, orizontul său de interes crește vizavi de sustenabilitate. E ca și cum ți se ia un val de pe față, te gândești la impactul pe care tu îl ai asupra mediului. În ceea ce privește mâncarea, cumperi doar cât consumi, nu mai arunci, fiindcă risipa alimentară este o problemă foarte mare. Din fericire, avem aplicații în România care vând la jumătate de preț produse alimentare cu un defect, cum ar un termen de valabilitate redus. Deși nu pare, fiecare lucru mic contează!

5. Toate produsele Unison sunt vegane, iar acest stil de viață nu este întocmai popular in România. Ai întâmpinat dificultăți în ceea ce privește deschiderea clienților către produsele Unison?

Tania: Răspunsul cel mai simplu pe care ți-l pot da este nu și asta pentru că avem diverse produse care se potrivesc oricui, cum ar fi unturi din nuci și semințe, granola sau batoane. Nu am avut dificultăți, pentru că indiferent de stilul de viață al unui om, omnivor, vegatarian sau flexitarian, toată lumea consumă aceste produse. Mă bucur mult că după perioada grea din pandemie am observat un trend: oameni cărora nu le plăcea deloc să citească etichete au început să facă alegeri mai conștiincioase, să opteze pentru produse fără zahăr (cum ar fi cele de la Unison) și preferă produsele care sunt mai puțin procesate, care nu conțin ulei de palmier, și care, de altfel, nu este deloc sustenabil. Sunt încântată când aflu despre oameni care sunt interesați de astfel de aspecte, deși la început poate nu-i capta subiectul. Oamenii chiar s-au schimbat după pandemie și am observat că sunt persoane care preferă să plătească mai mult pe un produs, dar să știe că este natural și de calitate, fiindcă e o investiție în propria sănătate. Alegând un produs sănătos, este ca și cum ți-ai plăti în avans asigurarea medicală. Alimentația este importantă, iar noi, fondatorii, Tudor și cu mine, suntem vegani, dar nu suntem extremiști. Credem foarte mult în cumpătare, în sensul că trebuie să fii atent la ceea ce mănânci și să alegi cu atenție de unde cumperi anumite produse. Consumatorii de brânză, de exemplu, pot fi sustenabili cumpărând dintr-un loc în care au încredere, de la un producător care este interesat de sustenabilitate și care încearcă să facă ceva în acest sens. Dacă ești atent și te interesezi de unde iei fiecare aliment și nu pui lucruri în coș doar fiindcă ești ghidat de o poftă, poți avea orice stil alimentar.

6. A fost dificil să adopți un stil de viață vegan?

Tania: A fost greu mai mult din punct de vedere al presiunii sociale și a ieșitului cu prietenii. Dacă eram în bula mea, acasă, era foarte ușor. Când am devenit vegană, adică acum mai bine de 13 ani, nici nu erau la fel de multe alternative cum sunt acum. Am învățat singură să fac tot felul de produse, cum ar lapte vegetal sau brânză de migdale. Acum sunt atât de multe opțiuni pe piață, încât nici nu apuc să le gust pe toate. Din păcate, sunt și multe alternative nesănătoase, care conțin mult zahăr, ulei hidrogenat și care nu oferă niciun aport din punct de vedere nutrițional. De aceea spun că trebuie să fim atenți la etichetă, să alegem conștient și să știm ce ne face bine și ce nu. Gusturile se și educă; să treci de la un unt de arahide dulce, al unui brand pe care îl cunoști, la unul organic, în care trebuie să amesteci uleiul de la suprafață cu restul conținutului, nu este întocmai simplu. Trebuie să-i dai o șansă produsului, să îl încerci în diverse combinații, să îl testezi măcar de câteva ori. La noi, de exemplu, unturile au un ulei deasupra, dar asta înseamnă faptul că este natural și că respectăm 100% ceea ce scrie pe ambalaj. 

7. Ce îți dorești ca oamenii sa aibă în minte atunci când aud, văd sau se gândesc la Unison Goodies?

Tania: Ce-mi doresc cel mai mult e ca omul să ia produsul de pe raft cu ochii-nchiși. Să aibă încredere în noi 100%. Să nu mai fie nevoie să citească eticheta de 100 de ori, să o scaneze, să caute tot felul de ingrediente ca să înțeleagă din ce este făcut produsul. Vreau ca în momentul în care văd logo-ul Unison să-și spună „da, acesta este brand-ul în care am încredere și-l pot da cu încredere copilului sau unei persoane în vârstă, care poate suferă de o afecțiune”. Vreau să aibă încredere că folosim doar ingrediente naturale și sănătoase, de care se poate bucura oricine.

8. Ce înseamnă pentru tine sa fii DOER? 

Tania: Când am pornit pe drumul acesta, cea mai mare dorință a mea a fost să inspir. Să inspir oamenii să-și pună întrebări. Cum a arătat farfuria mea astăzi? A avut multe culori, a fost variată? Când am mâncat ultima dată un fruct, am suficiente fibre? Nu-mi doresc să-i sperii, fiindcă nu vreau să inspir oamenii prin exemple negative. Vreau să le arăt că acest stil de viață este posibil și că nu trebuie să faci o schimbare 100%, să ai remușcări, diverse pofte sau regrete. Poți testa ca o dată sau de două ori pe săptămâna să mănânci mai colorat, mai diversificat, să alegi ingrediente pe care nu le-ai fi mâncat acum ceva vreme. Îmi doresc să inspir și să educ într-un mod simplu, care să le stârnească oamenilor dorința de a căuta cât mai multe informații. Într-adevăr, pentru mine, nutriția are mare însemnătate și pun foarte mult accent pe ceea ce consumăm.

9. Pot clienții Unison sa devină, la rândul lor, DOERS prin achiziționarea produselor oferite de voi? 

Tania: Da, chiar se poate. Spre exemplu, noi avem un unt de semințe de dovleac, care este verde. Știm că această nuanță, este, pentru mulți, asociată cu salata pe care erau nevoiți să o mănânce când țineau dietă. Spre deosebire de alte produse, acesta este pus în umbră, probabil din cauza culorii sau a faptului că nu este exotic. În primăvară am avut o degustare la Iași și am fost surprinși de faptul că oamenii au votat untul din semințe de dovleac ca fiind preferatul lor, cu toate că nici nu se așteptau să fie atât de gustos și de ușor de introdus în alimentație. După degustare, mulți oameni și-au cumpărat câte un borcan de unt de semințe de dovleac și ulterior am aflat că l-au folosit pentru a prepara dressing-uri de salată, în combinații cu banane pentru copii și chiar le-au spus și altor oameni despre noua lor descoperire culinară. Am văzut că mulți oameni, indiferent de vârstă, sunt deschiși să încerce lucruri noi și sunt flexibili. Spre exemplu, mulți dintre clienții de la Unison vin să cumpere produse pentru copii; chiar dacă ei n-au mâncat unt de arahide în copilărie, fiindcă nu se găsea în România, dacă este un lucru plăcut de copii, ei sunt dispuși să încerce. De aceea cred că oricine poate fi DOER, la rândul său, indiferent de vârstă.

„Cred foarte mult în generația care vine”

10. Care crezi că este importanța voluntariatului în societatea din România? 

Tania: Am citit undeva că în Statele Unite Ale Americii, diverse școli au introdus în curriculă voluntariatul și este încurajat ca fiind ceva natural și firesc. Din păcate, la noi nu este la fel, dar mi se pare o idee foarte bună să încurajezi copilul încă de mic să facă ceva bun pentru comunitate, să aleagă o nișă cu care rezonează: să ajute un bătrân, să meargă la o fabrică, să ajute un copil, o instituție, etc. Am avut la Unison doi angajați care au făcut foarte mult voluntariat și mi-am dat seama că oamenii care au avut astfel de preocupări pentru societate sunt cei care oferă foarte mult și dau de la ei fără a aștepta nimic în schimb. Ca angajator, să ai un astfel de om în echipă e ca și cum ai lucra cu familia, ceea este foarte plăcut, fiindcă te poți baza pe el și există o altfel de relație între voi. Cred că voluntariatul trebuie să înceapă încă din copilărie și până să fie întrodus în programa școlară, așa cum este în America, ar trebui să facă parte din familie. Mi-ar plăcea ca părinții să meargă cu cei mici, să le arate și să îi învețe cum să fie oameni buni. Chiar îmi doresc ca atunci când fiul meu va crește, să-l introducem în lumea voluntariatului. Părinții sunt un exemplu uriaș pentru copii și ar trebui să profităm de acest lucru.

11. Îmi poți numi o personalitate din România care te inspiră în ceea ce privește sustenabilitatea și protecția mediului înconjurator? Ai un astfel de model și din străinătate?

Tania: Urmăresc o personalitate din România, dar care nu locuiește în România și se numește Alexandra Văsii. Îmi place foarte mult că postează reels-uri în care explică ce înseamnă bio, ce înseamnă organic, de ce florile nu sunt sustenanbile, cum le poți înlocui, tot felul informații foarte utile. Din străinătate îl admir foarte mult pe Ed Winters, care este un activist și are un restaurant în Londra, numit Unity Diner, care este 100% non-profit, iar toți banii strânși merg către diverse cauze pe care le susține. Îmi place mult ceea ce spune și face, fiindcă este un om care promovează veganismul, dar mai mult partea de cruelty-free, adică insistă pe ideea că produsele nu ar trebui testate pe animale.

12. Ai spus mai devreme că ești foarte optimistă. Crezi că viitorul mediului înconjurător va fi unul frumos din punct de vedere al mediului și al sustenabilității?

Tania: Da, dar lucrurile nu se vor întâmpla peste noapte. Pesimismul vine în momentul în care tu vrei ca lucrurile să se întâmple acum, iar optimismul e atunci când ai răbdare, când știi că lucrurile se întâmplă deja, doar că mai ai nevoie de timp pentru a vedea rezultatele. E metaforic, dar cred că cea mai bună metodă pentru a ajunge în vârful unui munte este prin pași mici. Poate nu o să ajungi în vârf, dar traseul tău sigur te va duce acolo unde trebuie să fii. Văd acești pași și aceste încercări mici, dar constante, și la Unison. Spre exemplu, ne scriu mulți oameni să ne spună că au borcane în plus și ne întreabă dacă ni le pot adue sau dacă le putem da niște idei despre cum să le folosească. Mai văd și persoane care strâng borcane și le duc la țară pentru zacuscă, gem sau dulceață. Văd cum companiile strâng pungile atunci când îți livrează ceva sau cum din ce în ce mai multe locuri au amplasate coșuri de gunoi pentru colectare colectivă. Totul pornește de la puterea exemplului. Cred foarte mult în generația care vine. Au un aer proaspăt, sunt deschiși către schimbare, își pun întrebări, sunt curioși. Spre exemplu, copilul meu are 2 ani și are o carte despre reciclare. Vorbim despre acest subiect ca familie și el știe deja că avem coșuri de gunoi speciale pentru fiecare tip de deșeu. Odată cu vârsta, va crește în mod exponențial și informația pe care o primește. Mă bucur să văd că merg pe stradă și văd oameni care sunt interesați de natură. Am văzut un caz în care o doamnă mai în vârstă își plimba cățelul, acesta și-a făcut nevoile, dar nu a strâns după el. Un copil a văzut, a bătut-o pe spate și i-a spus că este datoria dumneai să strângă după cățel. A făcut acest lucru într-un mod natural, fără a-i fi rușine sau jenă de ce ar putea spune doamna respectivă. Această nouă generație despre care vorbesc vine cu o dorință de mare schimbare în ceea ce privește mediul, natura și ideea de sustenabilitate în general. Cred că va evolua și conceptul de reciclare și se vor găsi metode pentru a reduce producția de plastic, deși este foarte greu, având în vedere că plasticul este prezent în majoritatea industriilor sau produselor de pe piață. Cu toate acestea, prin pași mici, cum ar fi colectarea selectivă a deșeurilor sau o grijă deosebită pentru natură, vom ajunge acolo unde ne dorim. Sustenabilitatea este un domeniu atât de vast, încât e greu să vorbești despre el în câteva propoziții. De pildă, faptul că la Unison folosim borcane de sticlă ne ajută, dar este doar o mică parte din ceea ce se poate face, iar sustenabilitatea este un stil de viață, nu se rezumă doar la a renunța să folosești plastic, ci trebuie să ții cont de tot ceea ce folosești, de la detergenți la produse de makeup, vestimentație, piese de mobilier, etc. Cred într-un viitor frumos și sper ca planeta să fie mai curată și mai sănătoasă în anii ce vin. Pănă la urmă, important e să te uiți la treapta pe care ești, ci nu la scara pe care o urci. 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

One thought on “Tania Bordianu (Unison): „Important e să te uiți la treapta pe care ești, nu la scara pe care o urci”

  1. Buna ,
    Este admirabila activitatea d-vs , intr-o tara unde KFC-ul si MacDonald sunt “la moda”.Daca mai adaug si gratarele asezonate cu manelele, chiar sunteti foarte speciali. La aproape 70 de ani , nu cred ca mai pot deveni vegan , dar urmarind-o pe Tania zilnic , la gimnastica de dimineata, execut si eu cu mai multa placere miscarile mele de intretinere a unei minime conditii fizice.
    Va doresc multa bafta in tot ceea ce intreprindeti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *