Sfaturi pentru a evita folosirea plasticului

Desi recipientele din plastic sunt mai usor de utilizat, nu este o noutate pentru noi faptul ca acestea sunt daunatoare pentru sanatate si pentru mediu. In plus, ele nu pot fi reutilizate deoarece chimicalele din componenta lor incep sa se disperseze in cazul utilizarii repetate, ruperii sau a incalzirii la microunde. Recipientele pot contine substante toxice care, odata patrunse in mancare sau bauturi, pot cauza diferite tipuri de cancer, disfunctii hormonale si tulburari endocrine.

925e4392f0dcbdf2539580f248c76e21

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jack Johnson, un celebru cantaret si compozitor american de muzica folk-rock, care a creat fundatia “Johnson Ohana Charitable Foundation” pentru a promova conștientizarea problemelor legate de mediu, ne sfatuieste ce solutii am putea lua pentru a evita folosirea plasticului.

Foloseste pungi reutilizabile! Sute de orase din America si Europa au interzis folosirea pungilor de plastic. Insa nu e nevoie sa astepti scoaterea lor in afara legii. Schimbarea se poate produce daca fiecare din noi am incepe sa folosim pungi reutilizabile de fiecare data cand mergem la magazin.

Înlocuieste recipientele de apa din plastic cu cele din sticla! Sticlele de apa din plastic sunt o risipa, plus ca sunt si daunatoare pentru sanatate. Foloseste o sticla reutilizabila sau un recipient din sticla pe care il poti umple de la robinet sau din filtrul de apa.

Caserolele din sticla, o solutie mai buna pentru a-ti pastra pranzul. Scapă de caserolele din plastic in care iti pastrezi mancarea. Ia-ti o cutie retro in care sa-ti pui un pranz sanatos, nu doar niste chestii impachetate in plastic.

Fara produse sigilate in folii de plastic! Cand esti la cumparaturi, incearca sa eviti lucrurile sigilate in plastic. Daca produsul dorit se afla impachetat fie in plastic, fie in borcan de sticla, alege mereu sticla. In ceea ce priveste carnea sau legumele, cumpara-le proaspete si impachetate in hartie.

Mancarea la pachet, in recipiente aduse de acasa. Atunci cand comanzi la pachet mancarea sau doar iti cumperi o cafea, ar fi indicat sa ai la tine recipientele tale de sticla sau de otel inoxidabil. Nu-ti fie rusine, roaga ospatarii sa-ti impacheteze comanda in vasul adus de acasa.

Nu ai nevoie de paie de baut. Paiele de baut sunt și ele daunatoare. Chiar ai nevoie de pai? Barmanii ti le vor da si fara sa i le ceri. Cand comanzi, nu uita sa le specifici ca nu vrei pai de băut. Daca intr-adevar ai nevoie de asa ceva, sa stii ca exista unele pe care le poti refolosi, din sticla sau otel inoxidabil.

Petrecere fara plastic. Nu-ti servi oaspetii in platouri, farfurii, tacamuri sau pahare de plastic. Te poti distra foarte bine si fara acestea.

Rezervele de sapun si gel de dus, o solutie pentru a evita plasticul. Cumpara sapun sau gel de dus care sunt ambalate in cat mai putin plastic. In cazul gelului de dus sau a sapunului lichid, le poti cumpara in recipiente care se pot reumple cu rezerve.

Informeaza-te si implica-te! Implica-te activ in grupurile pentru protejarea mediului si ajuta la promovarea unui mediu curat si ajuta la dezvoltarea unei tari in care legislatia ajuta mai mult la lupta impotriva plasticului.

Autor: Florina Mirică

Surse foto: distractify.com, designcrushblog.com

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *