Bacteria minune care ne scapă de plastic – speranța omenirii

 

În fiecare minut se produc 1 milion de sticle de plastic, dar 90% dintre acestea ajung locuri nepotrivite, în loc să fie reciclate.

O întâmplare fericită a făcut ca o echipă de cercetători să descopere o bacterie care să “mănânce” această problemă a plasticului.

Enzima a fost identificată după 5 ani de cercetări ale unor probe prelevate din gropile de gunoi cu plastic, din orașul japonez Kyoto. Botezată Ideonella sakaiensis, reușește să descompună polietilenotereftalatul (PET), materialul plastic cel mai comun și cel mai rezistent. Acest tip de plastic care, în mod normal, se descompune în 400 de ani, este folosit pentru produse de larg consum.

ID 56285811 © Aziz Rimi | Dreamstime.com

 

După ce au analizat enzima, cercetătorii au ajuns la concluzia că aceasta poate distruge în numai 6 săptămâni o peliculă de PET, cu condiția ca temperatura să fie constant menținută la 20 de grade Celsius. De fapt, bacteria descoperită generează o enzimă care, în contact cu apa, provoacă o reacție chimică în urma căreia plasticul se descompune într-o altă substanță, care poate fi „mâncată” de bacterie.

Această descoperire miraculoasă le-a atras atenția cercetătorilor din UK și din SUA, printre care și Laboratorului Național pentru Energie Regenerabilă al Departamentului de Energie al Statelor Unite, care au reușit să îi modifice structura folosindu-se de razele X. Astfel, au creat o enzimă mutant care consumă mai mult plastic, într-un timp mai scurt.

ID 57376563 © Günter Menzl | Dreamstime.com

John McGeehan, profesor și cercetător la Universitatea din Portsmouth: “Am recreat enzima respectivă în laborator, în mediu controlat. Acum, putem crea mai multe grame din această enzimă. Şi, cu ajutorul companiilor din domeniu, am putea ajunge să generăm kilograme. Mai avem până ajungem în acel punct, dar am făcut un important pas în faţă.

Problema plasticului rămâne încă foarte gravă. Chiar dacă milioane de tone de plastic se reciclează anual, șansele ca unele sticle din care am băut apă pe parcursul vieții să existe, undeva pe planetă, sunt foarte mari.

Mai mult de 480 miliarde de sticle de plastic au fost vândute în 2016, cu aproape 100 miliarde mai mult decât acum 10 ani. Pentru a ne da seama de cantitatea uriașă, imaginați-vă că, dacă am pune cap la cap sticlele, am parcurge mai mult de jumătate din distanța până la Soare (149.6 milioane km)!

 

Autor: Zamfira Parincu

Surse:

http://www.theweek.co.uk/environment/92961/scientists-accidentally-create-plastic-eating-enzyme

https://www.theguardian.com/environment/2018/apr/16/scientists-accidentally-create-mutant-enzyme-that-eats-plastic-bottles

https://stirileprotv.ro/stiri/stiinta/descoperire-uriasa-in-lupta-impotriva-poluarii-enzima-mutant-care-mananca-plasticul.html

http://www.ziare.com/magazin/descoperire/descoperire-stiintifica-majora-bacteria-care-mananca-plasticul-1412709

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *