Voluntariat pentru sănătatea orașului meu

Elevii claselor I-VIII de la Școala “Bogdan Vodă” din Rădăuţi s-au alăturat în dimineața zilei de 25 septembrie celorlalți participanți la ambițiosul proiect “Let’s Do It, România!”. ( La nivel național s-au implicat peste 200 000 de voluntari!) In ciuda vântului puternic și a vremii nu tocmai prietenoase, cei peste 100 de elevi si cadre didactice de la școala noastră s-au îndreptat entuziaști spre Strada Horodnicului, de unde aveau să înceapă aplicarea programului la nivelul municipiului Rădăuți.


Doamna director adjunct, prof. Cornelia Hatnean s-a dovedit a fi un foarte bun organizator al acțiunii, fiind în egală măsura dornică să ajute și să coordoneze eficient activitatea de voluntariat. Dumneaei s-a preocupat permanent de aprovizionarea copiilor și a cadrelor didactice cu saci menajeri, mănuși de menaj, sticle cu apă, cornuri, alături de doamna Laura Sandu, coordonator pe zona Rădăuți.

Structura de “atac” a fost următoarea: elevii, grupați ăn echipe de câte 10 – 12 copii, coordonați de câte un dascal au abordat zonele prestabilite, iar după ce o echipă termina cu propriile trasee/mormane a fost repartizată la alte mormane să ajute la curățarea mai rapidă a acelor locuri. A fost o reușita deplină datorită numărului mare de saci cu gunoaie, depozitați în mormane, dar și mulțumită entuziasmului dovedit de cei mici. Chiar dacă eram cu toții în timpul nostru liber, ideea de a aplica practic noțiuni de educație ecologică pe care le tot abordăm teoretic în clase de câțiva ani ne-a mobilizat; ba chiar ne-a făcut să conștientizăm că tot noi suntem cei de care depinde soarta comunității în care trăim. Am înțeles că nu trebuie să așteptăm să facă alții treaba în locul nostru și că satisfacția muncii împlinite e o răsplată suficientă pentru efortul depus.

Spre sfârșitul acțiunii, elevii Eco-Școlii Nr. 5 “Bogdan Vodă” au fost vizitați de domnul Aurel Olărean, primar al municipiului Rădăuți, care a felicitat elevii pentru acțiunea de ecologizare a traseului parcurs până la castelul de apă al municipiului Rădăuți, sub sloganul “Curățenie în toată țara, într-o singură zi”.


La acțiunea de voluntariat au participat cadrele didactice: Amariței Mihaela, Bevzan Loredana, Harand Doina, Mândrilă Coca, Frunză Mirela, Irinciuc Anca, Mitric Emilia, Lupoae Carmen.

Elevii și părinții participanți la activitatea de pe 25 septembrie s-au implicat cu entuziasm în buna derulare a programului, dovedind un spirit civic și o curiozitate exemplare. Cu toții am fost foarte încântați și mândri de rezultatul muncii noastre de câteva ore bune. In urma noastră, natura descătușată de gunoiele acumulate de-a lungul timpului prin nepăsarea oamenilor, parcă ne mulțumea, respirând liberă sub cerul arămiu de septembrie.


Unul dintre elevi m-a întrebat la sfârșitul activității: “Doar într-o singură zi a anului putem face curațenie pentru orașul nostru?”. Am înțeles faptul că a conștientizat necesitatea permanentizării unor asemenea acțiuni. De fapt, cred că asta a fost cea mai mare recompensă pentru efortul depus pe 25 septembrie.


Inst. Mirela Frunză,

Eco -Școala cu clasele I-VIII Nr.5 “Bogdan Vodă”,

Rădăuți, Jud. Suceava

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

3 thoughts on “Voluntariat pentru sănătatea orașului meu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *