5 thoughts on “We Love to Shop. Dar cu gunoaiele ce ne facem?

 1. Arunc sticlele de plastic în recipientul destinat lor, dar ce se întâmplă când vin cei de la salubritate să ducă gunoiul?
  Îl aruncă tot grămadă în aceeaşi maşină…

  1. Nu e chiar asa de rau si am impresia ca ne facem mai mult rau decat bine prin generalizari si prin nerecunoasterea situatiilor cand intr-adevar lucrurile se intampla asa cum ar trebui. Iti dau un exemplu: in sectorul 6 gunoiul colectat selectiv este ridicat selectiv. Si pentru ca se confruntau cu aceeasi neincredere din partea populatiei, au facut o chestie desteapta: au pus pereti transparenti pe masinile care fac colectarea si asa se vede clar ca plasticul e la plastic, hartia la hartie samd. Hai sa nu zicem ca daca nu stim ce ce intampla intr-un loc nu mai are sens sa colectam selectiv, pentru ca un lucru bun intotdeauna are sens.

 2. Da Paul, din pacate ai dreptate. La conferinta de presa au fost chiar jurnalisti care au ridicat aceasta problema in fata ministrului Mediului. Uite un extras din ce a declarat ministrul Laszlo Borbely in acea zi, chiar de pe site-ul Ministerului:

  ”Ne vom implica în acest proiect prin toate instituţiile aflate în subordinea, coordonarea sau sub autoritatea ministerului. Este foarte important însă şi ce vom face după ce adunăm gunoaiele din ţară, pentru că suntem deficitari la capitolul infrastructură. Până la ora actuală, au fost închise 139 de depozite care nu erau conforme cu cerinţele Uniunii Europene şi vor mai fi închise încă 101. Trebuie să punem ceva în loc, iar autorităţile locale trebuie să trateze cu mare seriozitate aceste probleme şi să realizeze depozite de deşeuri conform normelor europene. Oricum, vom înăspri legislaţia în această privinţă

  Deci se recunoaste faptul ca suntem “deficitari la capitolul infrastructura” dar promisiunea oficiala a fost ca se vor lua masuri in acest sens. Practic colaborarea cu Ministerul tocmai asta are in primul rand in vedere: sa rezolvam problemele de infrastructura. Nu avem bine pus la punct sistemul de reciclare si nu avem nici destule gropi conforme. Dar rezultatele acestui proiect – mai intai datele obtinute in urma cartarii si apoi cele obtinute in urma curateniei vor influenta fara doar si poate actiunile Ministerului intr-o directie pozitiva, mai ales pentru ca vorbim de un contract de colaborare, de un parteneriat.

  Important este sa facem pasi mici. Ne e clar ca nu putem schimba lumea de maine, dar usor usor o putem face. Insa pana se va implementa calumea acest sistem de reciclare este important sa ne invatam noi sa reciclam. Sa devina un gest normal, aproape automat sa punem plasticul separat, hartia separat, apoi in recipientele speciale. Sunt inca prea putini romani care recicleaza si crede-ma ca problema principala nu este aceea ca sunt aruncate ulterior la gramada, ci pur si simplu indiferenta. Asa ca este important in momentul de fata sa ne cream un obicei din a recicla si sa ii molipsim si pe ceilalti cu el. :)

  Si wow cat am scris…

 3. Uite un exemplu unde se reciclează, cel puţin plasticul.
  Comuna Ileanda, jud. Sălaj. Un săteam a pus în mai multe locuri prin sat nişte “tomberoane” pentru plastice. De fiecare dată când trec pe acolo acele tomberoane sunt pline de peturi. Săteanul respectiv le strânge, le depozitează la el acasă şi o dată pe lună, cred, le duce la un centru e reciclare.

  Cât despre ceea ce promit autorităţile, permite-mi să cred doar în momentul în care voi vedea că se face ceva. :) Deşi am o vârstă mai mică, m-am cam săturat de promisiuni.

  Oricum aştept cu nerăbdare şi ziua în care o să iau amendă dacă îmi “uit” gunoiul în locul de camping. O să plătesc bucuros amenda :D

 4. un clip foarte bun care trebuie pus pe primul loc ca sa-l urmareasca toti cei care intra pe site. dar pana la sortarea gunoaielor ce nefacem cu cele aruncate aiurea??????????????
  o simpla campanie sau faptul ca o data pe an iese cine mai tine la tara asta, sa adune efectiv dupa altii, nu este de ajuns. in scoli abia daca se aminteste de efectul lor nociv. copiii invata sa arunce gunoiae de la parintii lor cand se duc la gratar sau cand sunt turisti. e mai mult decat groaznc!!!!! trebuie facut ceva!!!!!!
  nu am inteles pe ce criteriu s-au ales zonele in care sa se adune gunoaiele, nu am vazut zona deltei dunarii, iar aceea PUTE!!! e MIZERABILĂ!!!! DELTA DUNARII oameni buni care cica e rezervatie, va rog sa ma lamuriti cum e asadar cu selectarea zonelor, sau pur si simplu ne putem inarma cu saci si sa strabatem drumurile adunand gunoaie? ce facem apoi cu ele! va rog insistent sa ma lamuriti!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *