Vrei să nu mănânci PET-uri?

Ştiaţi că românii aruncă la gunoi aproximativ 2,6 milarde de PET-uri de 2 litri într-un an, adică un total de 133.000 de tone?
Cele mai multe PET-uri provin de la bere, vin şi apă şi pot umple o coloană de 133 de kilometri de tiruri.
Pentru că nu ne place această situaţie şi pentru că ştim că ţine de noi să schimbăm lucrurile, pe 25 septembrie vrem să curățăm râurile și pădurile României de PET-uri și alte deșeuri.

Convingeţi-vă cât mai mulţi prieteni că este important să ni se alăture şi haideţi să facem România o ţară curată!

Let’s Do It, Romania!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

10 thoughts on “Vrei să nu mănânci PET-uri?

 1. Ca sa nu mai avem asa de multe gunoaie provenite din peturi trebuie sa schimbam sistemul actual de ambalare a produselor, precum si cel de strangere a gunoaielor. Nu suntem inca pregatiti sa strangem selectiv gunoiul deaorece autoritatile nu sunt pregatite. Tu ca persoane chiar daca te straduiesti degeaba, ei vin si iau gunoiul si il amesteca. Asa ca ……. degeaba. Punem carul inaintea boilor.

  1. Povestea cu colectarea selectiva in Romania nu se intampla ca in alte tari, intr-adevar. Adica nu vin masini speciale pentru fecare tip de deseu. Insa, acolo unde exista aceasta solutie, separarea se face la groapa de gunoi, unde sunt statii de sortare. Tocmai pentru ca sunt putini aceia care colecteaza selectiv, nici deplasarea a 3 masini pentru fiecare tip de deseu nu ar fi rentabila. E nevoie de timp pentru ca tot mai multi oameni sa inteleaga importanta colectarii selective. Pentru toate, trebuie sa existe un inceput!

 2. Let’s do it Romania este si va fi un esec. Nu pentru ca nu veti reusi sa curatati toata tara de deseuri ci pentru simplul fapt ca nu veti reusi sa schimbati si sa educati multimea care arunca deseuri iresponsabil. Ati strans resurse financiare si materiale pentru a le irosi intr-o singura zi pe toate. Ati apelat la mass media pentru a mediatiza acest proiect care va fi vizibil doar pe termen scurt, pe termen lung vor exista aceleasi situatii in care oamenii tot vor arunca deseuri peste tot. Concluzia? Nici macar 1% nu isi vor schimba comportamentul vizavi de modul in care isi gestioneaza deseurile. Imi pare rau daca va simtiti ofensati

 3. Promit sa-mi iau o saptamana de condediu si sa particip 10 ore pe zi la actiuni de colectare a gunoaielor, de indata ce avem un sistem care sa garanteze ca acele spatii curatate vor ramane curate.

  Cata vreme oricine poate arunca orice oriunde cu consecinte minime pentru sine (in principiu inexistente) acest gen de actiuni au un efect cel mult neglijabil. Am participat la doua asemnea actiuni si dupa o perioada de timp am trecut prin aceleasi locuri – gunoaie noi luasera locul celor vechi..

  Teoretic vorbind initiativa este de laudat insa in contextul real al societatii noastre, pentru inceput este necesara o investitie de timp si bani in alta directie. Decat sa facem curat din nou si din nou si din nou iar “rezultatul” eforturilor depuse sa fie o tara mizerabila, nu mai bine rezolvam intai problema de fond si apoi ne ocupam o singura data de forma, pentru un rezultat de durata ?

 4. Sa va spun o poveste frumoasa din Olanda tara in care locuiesc si care este pe locul 5 in topul tarilor fericite.
  Aici sticlele ( PET-urile) din plastic nici nu se arunca , nici nu vin masini sa le colecteze. Aici sunt numite “statiegeld” si sunt cumparate inapoi de Supermarketuri. Cu alte cuvinte iti strangi frumos pet-urile intr-o sacosa si de duci la supermarket si e un aparat special la care tu apesi pe un buton si depui pet-urile pe banda rulanta. Dupa ce ai terminat apesi pe acelasi buton si-ti face socoteala a cator pet-uri ai avut si cat e fiecare. Si cu bonul respectiv te duci la casa ( eventual dupa ce ai facut si cumparaturile) si-ti scade suma de pe bon din costul cumparaturilor. Asta se intampla si in cazul “krat-urilor” de bere.
  Nu crede-ti ca unde este afisat Coca-Cola, Pepsi, Timisoreana samd,firmele acestea sa fie responsabile si de colectarea si de reciclarea pet-urilor?
  Vezi tu…. prea multa investitie din partea statului nu e necesar. Doar acolo o lege mica sau un decretutz prin care sa se ceara firmelor ce folosesc PET-uri sa si le recicleze intr-o maniera decenta.

 5. Scuzele de rigoare pentru greselile gramaticale, scrisei in fuga si nu corectai:)Cand vad “crede-ti” ma rog la Dumnezeu ca Doamna Hutanu sa nu citeasca blogul ca ma lasa corigenta la romana:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *