Pe 25 septembrie vă aşteptăm la curăţenie în Postăvaru

Vă prezentăm, pe scurt etapele acţiunii de cartare de luni 09 august 2010.


Au participat la acţiunea de cartare: Ioana Daia (coordonare judeţeană Braşov “Let’s Do It, România!”), reprezentantul RPLP Kronstadt Ciprian Cojanu şi administratorul cabanei Rolf-Gunter Truetsch, din partea SKV.

Groapa de gunoi de pe Postăvaru este de mai mult timp şi în atenţia  Gărzii de Mediu, care isi doreste o solutie pentru ecologizarea locaţiei.  Curăţarea zonei s-a făcut de mai multe ori cu voluntari, asociaţia SKV cabanei strânge anual oameni şi adună gunoiul, cantitatea fiind destul de mare:  50-60 de saci.

 Groapa de gunoi de la cabana Postăvaru şi deşeurile descoperite în perimetrul zonei turistice s-au introdus pe harta GPS a deşeurilor de colectat în 25 septembrie. SKV-ul a propus şi curatarea zonei din jurul vârfului Postăvarul, unde de asemenea s-au strâns gunoaie. 

Ce gunoaie se mai aruncă în vârful muntelui: foarte mult plastic, o cantitate importantă de sticle, fier şi materiale ruginite, moloz,  posibil obiecte sanitare (pozele postate de noi pe 10 august  sunt chiar relevante). Există şi gunoaie ascunse prin vegetaţie sau împinse la vale pe pante din cauza zăpezii. Cantitate aproximativă:  40 metri cubi de deseuri de toate felurile

Echipa braşoveană “Let’s Do It, România!” îşi propune pentru acţiunea de curăţenie din 25 septembrie să participe cu 50 de voluntari. Înscrierile se fac în continuare pe site-ul www.letsdoitromania.ro. RPLP Kronstadt va asigura partea logistică, adică: mănuşi, saci, utilaje pentru transport deşeuri si pentru scos deşeuri din râpă (daca va fi necesar). De asemenea, asociaţia SKV va participa cu câţiva oameni pentru a-i organiza pe voluntari la faţa locului. Pentru curăţarea zonei de pe vârful Postăvaru va interveni o echipă specială a Salvamontului din cadrul RPLP Kronstadt.

 Argumente pentru 25 septembrie : Zona are un trafic intens de turişti atât în sezonul cald, cât mai ales iarna. Cantitatea de gunoi lăsată de turişti şi strânsă de-a lungul timpului depăşeşte posibilităţile de colectare ale administratorilor cabanei.  Fauna din masivul Postăvaru trebuie protejată de poluare, Conform SKV aici trăiesc  familii de râşi, lupi şi urşi.

Autori: Lucian Iuga si Ioana Daia

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

2 thoughts on “Pe 25 septembrie vă aşteptăm la curăţenie în Postăvaru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *