Mobilizare în forță la Botosani, pentru campania Let’s Do It, Romania! Dis de dimineață, mii de voluntari s-au prezentat la sediile Agenției pentru Protecția Mediului (APM) și Gărzii de Mediu, pentru a ridica saci și mănuși, necesare pentru curățarea zonelor spre care au plecat. Până la orele amiezii era estimată o cifră de peste 2000 de voluntari care au venit independent, ceea ce înseamnă că botoșănenii s-au mobilizat puternic.
Reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție s-au alăturat campaniei „Let’s Do It, Romania” și au curățat Drumul European 58, la ieșirea din municipiu către Iași. Peste 70 de polițiști voluntari au curățat pădurea de la Zăicești iar voluntarii de la Serviciul pentru Situații de Urgență din cadrul Primăriei Botoșani alături de cei de la Asociația Interact care au curățat zona Gării.
Primarul municipiului Botoșani, Cătălin Flutur, a curățat împreună cu angajații primăriei zonele: Parcul Mihai Eminescu, Pietonalul Unirii, Piața Viilor. “Am obligația să mă implic în fiecare an și mi-aș dori să se implice toți botoșănenii la această acțiune. Sper ca acest tip de acțiuni să ne facă să conștientizăm problema mare pe care o avem noi în România, nu numai noi în Botoșani. Este vorba despre mizeria din orașe și în primul rând vorbim de colectarea selectivă care este cea mai importantă pentru noi toți”, a spus edilul șef.
În Parcul Curcubeului, au fost elevii Școlii numărul 13 care strângeau de zor deșeurile aruncate de alte persoane. Cristi, un băiat de 11 ani de la Școala 13, s-a implicat pentru prima dată și a ieșit la curățenie în Parcul Curcubeului alături de colegii lui. “Am ieșit astăzi ca să nu mai fie gunoaie pe jos, să fie mai frumos. Când văd om care aruncă pe jos, mă duc după el și îi spun să ridice.”
Karina Todireanu, membru al cercului de Jurnalism Micii Reporteri, participă la această campanie încă din primul an de existență al ziarului Buzz. Avea atunci 9 ani cât are acum Iustinian Murariu, cel cu care a făcut echipă. Pe mine această campanie m-a făcut să gândesc pozitiv în ceea ce înseamnă o planetă mai curată, iar noi, oamenii, ar trebui s-o protejam, să nu aruncăm ambalaje de la bomboane pe jos. Dacă nu ai grijă de mediu, nu ai grijă de tine!”, a spus Karina. Iusti ne-a zis și el că pentru a avea un oraș curat, trebuie să facem curățenie zi de zi.
Pompierii botoșneni au curățat Lacul cu nuferi de la Ipotești, toate deșeurile fiind adunate în saci de gunoi verzi. Tot ei s-au îndreptat apoi spre pădurea Gorovei.
În zona Baisa a ajuns prefectul Dan Șlincu. Acesta a spus: „Pe lângă faptul că această acțiune este benefică și pentru condiția noastră fizică, mare parte din suprafața județului este ecologizată. Important este și faptul că această colectare este făcută selectiv, pe hârtie, plastic, metal. Dar mai ales că sunt și copii care conștientizează importanța pe care o are mediul înconjurător și respectul pe care trebuie să-l acordăm naturii”.
Conform primelor estimări, Botoșaniul reușește să își atingă țelul propus, adică 20.000 de voluntari.