Mobilizare pentru paduri pe 9 mai in toata tara

dreamstime_s_13617492

Taierea unui copac dureaza cateva minute insa e nevoie de ani ca un arbore sa ajunga la maturitate. Fara paduri sanatoase si bogate, planeta nu poate sustine viata. Pana acum, 80% din padurile lumii au fost degradate sau distruse. Greenpeace derulează, la nivel mondial, o campanie pentru oprirea defrisarilor pana in 2020 pentru a proteja ce a mai ramas din aceste ecosisteme extraordinare.


De ce sunt padurile importante? Padurile reprezinta un element cheie al ecosistemelor noastre, datorita variatelor functii pe care le indeplinesc.


Padurile sunt habitatul a numeroase specii de plante. Sunt o importanta sursa de plante medicinale, lipsa acestora impiedicand tratarea diferitor afectiuni si limitand studiile pentru gasirea de noi tratamente. In plus, aici cresc specii comestibile, necesare oamenilor sau animalelor.


Padurile adapostesc o mare diversitate de animale, unele dintre acestea fiind adaptate la conditiile de viata de aici. Ca urmare a despaduririlor sau incendiilor, numeroase animale sunt pe cale de disparitie, mai ales anumite specii din vârful piramidei trofice – carnivore mari si pasari de prada.


Padurile furnizeaza oxigen, contribuind la mentinerea vietii. Cantitatea de oxigen degajata de un copac depinde de specia copacului, varsta, starea de sanatate si de mediul in care se afla acesta. Aproximativ 2/3 din oxigenul consumat de oameni, animale, microorganisme, industrie, agricultura, este preluat din atmosfera, fiind furnizat de arbori si arbusti.


Padurile purifica aerul. Copacii absorb dioxid de carbon, unul dintre suspectii incalzirii globale, contribuind la reducerea poluarii si avand o influenta benefica asupra mediului. Un hectar de padure de conifere capteaza anual 50 tone de dioxid de carbon si elibereaza, in acelasi timp, 25-30 tone de oxigen. In plus, arborii retin si praf si alte gaze poluante (oxizi de sulf, oxizi de azot, compusi ai plumbului).


Padurile curata pamantul. Pe langa fixarea solului, copacii absorb total sau partial anumite substante chimice periculoase ce ajung in sol. Ei mai au capacitatea sa filtreze apele menajere si substantele chimice de la ferme si reduc efectele substantelor care se varsa pe carosabil.


Padurile asigura calitatea apei. Prin stabilizarea solului, padurile diminueaza eroziunea, reducand deprecierea calitatii apei din cauza sedimentarii, iar muschii si frunzele moarte din paduri filtreaza apa provenita din precipitatii.


Padurile privin dezastrele naturale. Copacii absorb o mare parte din apa de ploaie, diminuand riscul de producere al inundatiilor. Radacinile arborilor intaresc si fixeaza solul, astfel fiind prevenite avalansele si alunecarile de teren in regiunile montane. De asemenea, padurile impiedica eroziunile provocate de ploaie sau vant.


Padurile sunt factor de reglare al climei. Prin procesul de evapo-transpirație, copacii elibereaza apa inapoi în atmosfera, pe termen lung fiind astfel redusa seceta si desertificarea.


Padurile ne ofera lemn pentru realizarea mobilei, hartiei sau incalzirea locuintelor, creaza locuri de munca (ne referim doar la cele legale), ofera peisaje splendide si ne ajuta sa ne relaxam.


Sambata, 9 mai, in mai multe orase din tara va avea loc primul protest major impotriva despaduririlor abuzive, care au lasat Romania in numai cativa ani cu mai putin de jumatate din suprafata impadurita pe care o avea in 1989.


Cateva dintre revendicarilor pentru salvarea padurilor sunt:

  • Stoparea taierilor ilegale
  • Mentinerea si imbunatatirea implementarii programului ”Radarul Padurilor”.
  • Protectia Padurilor Virgine, Cvasivirgine si a Parcurilor Nationale.
  • Elaborarea Strategiei Nationale Forestiere si finantarea Programului National de Impaduriri
  • Finantarea adecvata a sectorului forestier pentru mentinerea echilibrului intre protectie si exploatare.


Lista integrala a revendicarilor

Oraşele unde s-au anunțat proteste până acum (listă în curs de actualizare)

Articol realizat de Catalina Boboc

Credit foto: dreamstime.com

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *