Let’s Do It Wold Conference 2014

Bine ati venit in Kosovo!

Kosovo este cel mai tanar stat European si avand cea mai tanara populatie (peste 70% dintre locuitori au sub 35 de ani). Pe langa asta, Kosovo se mandreste cu muzica, mancarea, cel mai bun machiatto dupa cel italian si oameni pregatiti sa dea o mana de ajutor oricand. Wikipedia a fost generoasa si m-a avertizat in privinta furturilor si a plimbarilor dupa lasarea serii.

Am intrat un Kosovo putin sceptica si cu putina teama de necunoscut. Am fost intampinati de angajatii hotelului gazda, care atunci cand nu se ocupa de securitatea oaspetilor, ii conduc catre aeroport sau hotel. Prezentabili, prietenosi si pregatiti sa gestioneze peste 100 de “doers” plini de energie din Canada, Olanda, Suedia, Romania, Columbia, s.a. Fiecare dintre noi a primit un zambet larg la aeroport si urare care a dizolvat toate temerile: “Welcome to Kosovo!”

Ajunsi la hotel, am fost invitati sa luam pranzul, urmand sa ne instalam in hotel si sa ne preagatim pentru o seara traditionala in Pristina. Adunarea la ora stabilita si plecarea..mai tarziu, conform unei punctualitati balcanice clasice. Am plecat ca in tabara in autocare catre locul pregatit (doar) pentru noi. Un sentiment de “gala”, “ocazie” si chiar “nunta” la intrare. Mese mari, rotunde, o trupa de violonisti, instrumente pentru o alta trupa ce urma sa vina, buffet suedez, spatiu de dans, degustare de vin, targ de produse traditionale si multi reprezentati ai admnistratiei locale care ne aratau ca pentru ei, prezenta noastra acolo, e cel mai mare si mai bun lucru din lume.

Am spart gheata “oficiala” si ne-am servit pofticios din feluritele “dishes”, curiosi fiind sa aflam de ce sunt atat de mandri. Nu am retinut numele, dar va pot spune ca sunt modesti – experienta culinara este incredibila. A urmat vinul si hora lor: nu a ramas nimeni pe scaun, iar kosovarii au dansat ca in sufrageria de acasa.  O nebunie melodioasa, o multime de oameni care se bucura de experienta de a se exprima liber si de a amprenta viitorul comunitatii in care traiesc si al lumii. Am dansat, cantat, discutat, planuit si pregatit pentru 2 zile pline de energie mobilizatoare.

 

Let’s Do It!!!

Side note: Kosovarii sunt incredibil de primitori si bucurosi sa poata fi de folos. Niciun pericol insa noaptea. Imi place mult ca nu prea  au semafoare, iar respectul in trafic este un lucru natural (fara claxoane, fara comunicare agresiva, cu calm si zambet).

 

Articol realizat de Luciana Petroiu

Fotografie: (c) Radu Rusu

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *