Germanii aprind “cel mai mare soare artificial”

Oamenii de știință din Germania aprind “cel mai mare soare artificial din lume” în speranța că sursele de lumină intensă pot fi folosite pentru a genera combustibil ecologic. Experimentul Synlight ce se desfașoară în Jülich (un oraș aflat la aproape 19 mile distanță față de Cologne), însumează 149 de proiectoare de film și produce o lumină de aproximativ 10,000 de ori mai intensă decât lumina solară naturală. Când toate lămpile sunt pivotate pentru a concentra lumina într-un singur loc, instrumentul poate genera temperaturi în jur de 3500 de grade Celsius – de aproximativ două sau trei ori mai mult decât un furnal.

Scopul final al acestui experiment este să creeze o configurație pentru a concentra lumina naturală.

Dacă ai intra în cameră în momentul în care este pornit, ai arde instantaneu, a declarat profesorul Bernard Hoffschmid, director de cercetare la centrul Aerospațial German, unde experimentul este condus într-o cameră ce protejează împotriva radiațiilor.

Scopul experimentului este să inoveze configurația optimă pentru a concentra lumina naturală a soarelui într-o reacție care să producă un combustibil bazat pe hidrogen. Stațiile solare ce folosesc oglinzi pentru a concentra lumina soarelui în apă sunt deja bine puse la punct. Acestea produc abur prin valorificarea căldurii emanată de soare și alimentează turbine care generează electricitate.

Prin energia produsă s-ar putea extrage hidrogen din vapori de apă. Experimentul Synlight investighează posibilitatea de a utiliza un aranjament similar pentru a alimenta o reacție cu scopul de a extrage hidrogen din vapori de apă care apoi ar putea fi folosiți drept sursă de combustibil pentru avioane și mașini.

Synlight folosește în prezent o cantitate vastă de energie – patru ore de funcționare consumă la fel de multă electricitate precum o casă cu patru locatari în decursul unui an – însă oamenii de știință au speranța că în viitor lumina solară naturală ar putea fi folosită pentru pentru a produce hidrogen într-un mod ce nu lasă o amprentă de carbon în mediu.

Am avea nevoie de miliarde de tone de hidrogen dacă vrem să pilotăm avioane și să conducem mașini folosind combustibil care nu conține dioxid de carbon, afirmă Hoffschmidt. Tot el afirmă ca schimbările climatice se produc din ce în ce mai rapid deci trebuie să accelerăm procesul de inovație.

Articol tradus de: Antonia Petre

Sursă articol: The Guardian

Surse foto: Sursa 1, Sursa 2

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

One thought on “Germanii aprind “cel mai mare soare artificial”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *