Poluarea aerului, la fel de dăunătoare pentru bunăstare ca moartea partenerului, spun cercetătorii

Expunerea la oxizii de azot, gazele produse în cea mai mare parte de vaporii de motorină, are un efect asupra omului comparabil cu durerea de încheia o relație, de a pierde locul de muncă, sau chiar de a-ți pierde un partener, explică un studiu al unor cercetători de la Universitatea din York.

Sarah J Knight și Peter Howley de la Universitatea din York au obținut date privind satisfacția vieții din British House Panel Survey și UK Longitudinal Survey și le-au comparat cu înregistrările detaliate de la Departamentul pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale privind calitatea aerului.

Studiul a constatat o “asociere semnificativă și negativă” între satisfacția vieții și nivelul de poluare, care cauzează probleme pulmonare. Aceste efecte au fost “substanțiale și comparabile cu cele ale multor evenimente dificile din viață”, potrivit cercetătorilor din spatele studiului.

Nivelurile cele mai ridicate de dioxid de azot sunt în Londra. În capitala Angliei găsim punctul în care s-a înregistrat cea mai mare cantitate de NO2 din Europa: Marylebone Road, care a înregistrat cele mai mari niveluri medii anuale ale poluantului, mai mult decât dublul limitei legale a UE.

Poluarea cauzată de oxizii de azot este responsabilă pentru zeci de mii de decese din întreaga Europă. O mare parte din poluare este produsă de autoturismele diesel, care emit de aproximativ șase ori mai mult decât este permis în testele oficiale de laborator. Vehiculele diesel moderne poluează aerul de 10 ori mai mult decât camioanele grele și autobuzele, potrivit datelor UE publicate în luna ianuarie a acestui an.

Comisia Europeană a început o acțiune în justiție la sfârșitul anului trecut împotriva Regatului Unit și a altor șase membri ai UE pentru că nu au acționat împotriva fraudării emisiilor de automobile în urma scandalului Volkswagen Dieselgate.

Sursa: The Guardian – Articol tradus și adaptat

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

3 thoughts on “Poluarea aerului, la fel de dăunătoare pentru bunăstare ca moartea partenerului, spun cercetătorii

  1. In urma mai multor studii facute s-a tras concluzia ca daca noi continuam in ritmul asta in 100 de ani nu o sa mai avem calota glaciara. In multe orase din lume de exemplu Beijing gradul de toxifiere este de mii de ori mai mare decat limitele impuse de lege. Sa avem grija de Pamantul nostru…pentru moment este singurul pe care il avem!

  2. La cate masini ‘vechi’ au importat romanii in ultimii 10 ani de la straini din cauza politicienilor si legilor date. Si la cat de multe masini au aparut peste noapte in toate orasele. Cred si eu ca un dezastru complet de natura.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *