Eficienta energetica, pe agenda intereselor economice romanesti

În cadrul unei conferinţe de presă organizate de Asociaţia Română pentru Promovarea Eficienţei Energetice (ARPEE) şi Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a avut loc lansarea lucrării Cartea Albă „Eficienţa energetică în România”, realizată de Asociaţia Română pentru Promovarea Eficienţei Energetice (ARPEE).

„ARPEE are ca membri fondatori nouă companii private importante din România (ABB, Alstom, Dalkia, EnergoBit, Elcomex, GDF SUEZ Energy România, Lafarge, OMV Petrom şi Pricewaterhouse Coopers), care au pornit de la premisa că eficienţa energetică este o prioritate fundamentală în România, în special ca urmare a transpunerii noii Directive privind eficienţa energetică (2012/27/UE), în vederea valorificării potenţialului remarcabil de economisire a energiei existent în ţară”, a punctat Gilles Humbert, preşedinte ARPEE.

 

Pornind de la aceste considerente, în lucrare – care reflectă angajamentul ARPEE de a se implica, alături de instituţiile publice în eforturile de a îmbunătăţi eficienţa energetică în România – sunt abordate subiecte precum: cadrul legal, servicii de eficienţă energetică, performanţa energetică a clădirilor, cogenerare şi termoficare, acorduri voluntare, eficienţa energetică a sistemelor electrice, promovarea investiţiilor în domeniu, îmbunătăţirea cadrului instituţional.

 

Potrivit specialiştilor ARPEE, în prezent, România consumă de 2,5 ori mai multă energie pe unitatea PIB în comparaţie cu media UE. Pierderile energetice în sectorul industrial ating 30-35% din energia consumată, în timp ce la clădiri se constată pierderi energetice de cca. 40-50% din energia consumată.

ARPEE estimează că eficienţa energetică poate genera un beneficiu pe termen lung de 5-7 miliarde euro, ceea ce reprezintă o creştere de 4-6% a PIB, fără un consum suplimentar de energie.

 

Articol realizat de Oana Vasiliu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

3 thoughts on “Eficienta energetica, pe agenda intereselor economice romanesti

  1. Eficienta Energetica inseamna diminuarea consumului de energie, si cum majoritatea energiei provin din surse traditionale deci ne-regenerabile, eficienta energetica inseamna pe langa costuri mai putine si protejarea mediului inconjurator si adaptarea unei imagini verzi, ecologiste.
    Un trend foarte interesant, care aduce atat persoanelor fizice cat si afacerilor multe beneficii si care merita investitia.
    Trebuie studiat,
    Cu drag,
    Razvan B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *