Centralele de epurare in bazinul Dunarii sunt de multe ori supradimensionate si nesustenabile – spun auditorii UE

dreamstime_s_27543602

Un raport publicat astazi de catre CEA (Curtea Europeana de Audit) face recomandari importante pentru imbunatatirea eficientei, eficacitatii si sustenabilitatii centralelor de epurare a apelor urbane in bazinul Dunarii. In timp ce contributiile UE au jucat un rol important in ajutorarea Cehiei, Ungariei, Romaniei si Slovaciei pentru a indeplini obiective importante, toate tarile au avut intarzieri in a se conforma cu regulile si in a accesa fondurile UE disponibile. Desi in general centralele epurau apa uzata intr-un mod adecvat, modul in care tratau problema namolului si a revarsarii cauzate de ploaie lasa de dorit. O treime din centrale sunt supradimensionate si posibil nesustenabile.

‘Dunarea este artera vitala a Europei pentru afaceri, calatorii si ecosistem dar este vulnerabila la forme de poluare organica sau de alta natura datorita epurarii ineficiente a apelor’ a comentat Geaorge Pufan, membru CEA responsabil pentru raport.

Auditorii UE au descoperit ca fondurile alocate in perioada 2007-2013 au avut un rol crucial in colectarea apelor uzate si epurarea lor in toate cele patru tari. Cu toate acestea, progresul pe care l-au inregistrat nu a fost corespunzator cu normele UE pentru epurarea apelor. Auditorii au mai adaugat ca tarile au accesat fondurile UE intr-un ritm foarte lent, riscand pierderea finantarii UE sau crearea unei nevoi aditionale de bani proveniti din fondurile nationale.

De asemena au mai descoperit ca in jur de o treime din centrale sunt supradimensionate – chiar si cand sunt luate in considerare viitoare conexiuni ale gospodariilor la sistemul de canalizare – iar performanta centralelor in eventualitatea unei ploi torentiale nu poate fi analizata datorita unei lipse de informatii cuantificate. Auditorii au mai analizat si conformitatea cu directivele nationale si ale UE si au descoperit ca centralele de epurare a apelor uzate tratau problema namolului in mod corespunzator cu exceptia Romaniei si ca in mare parte se conformau cu cererile scurgerilor din permisele de descarcare si a directivei. Mai mult, faptul ca uneori cererile nationale ale scurgerilor erau mai stricte decat cele ale directivelor sugereaza nevoia reviziei directivelor.

Auditorii au concluzionat ca stabilitatea financiara a infrastructurii cofinantate de UE a fost adesea pusa sub semnul intrebarii. In 90% din cazuri, tarifele apelor erau prea scazute. Nu permiteau recuperarea completa a costurilor de catre centrale si erau sub nivelul de 4% din venitul gospodariei. Mai mult, auditorii atrag atentia asupra lipsei de informatie referitoare la detinatorii de infrastructura pentru a permite o intretinere adecvata si eventuala innoire a centralelor.

Bazinul Dunarii este cel mai mare bazin de rauri al Europei, trecand prin 19 tari si fiind vulnerabil la poluare din diferite surse. UE a contribuit cu 7,9 miliarde de euro la proiecte legate de tratamentul apelor in patru State Membre intre anii 2000 – 2006 si 2007 – 2013.

Scopul acestui comunicat de presa este sa ofere principalele mesaje ale raportului special adoptat de catre Curtea Europeana a Auditorilor. Raportul integral se gaseste la www.eco.europa.eu.

Note pentru editori

Rapoartele speciale ale CAE sunt publicate de-a lungul anului si prezinta rezultatele anumitor auditi specifici zonei bugetare UE sau subiecte de administrare.

Acest Raport Special (numarul 2/2015) intitulat “Fonduri UE pentru centralele de Epurare a Apelor Urbane Uzate in bazinul fluviului Dunarii: eforturi necesare pentru ajutorarea Statelor Membre pentru a atinge obiectivele politei UE” a analizat eficienta cheltuielilor efectuate de catre fondul European Regional de Dezvoltare si Fondul de Coeziune pentru epurarea apelor uzate in ajutarea Statelor Membre de a atinge obiectivele politei UE referitoare la apa uzata.

Apa uzata si namolul din canalizare pot afecta calitatea apei si a solului. Ca raspuns la aceasta problema, UE a adoptat directive si a co-finantat construirea sistemelor de colectare si centralelor de epurare a apelor uzate.

Auditorii au verificat implementarea Directivei pentru Epurarea Apelor Uzate Urbane in patru State Membre din bazinul Dunarii: Cehia, Ungaria, Romania si Slovacia. De asemenea au mai examinat si o mostra alcatuita din centrale de epurare pentru a vedea cum tratau apa uzata si namolul din canalizare si pentru a stabili daca aveau potentialul de a fi sustenabile financiar.

Auditorii UE recomanda:

• Comisia ar trebui sa dezvolte cerintele de raportare si Statele Membre ar trebui sa asigure recuzite legale pentru a asigura conexiunea promta a gospodariilor la sistemul public de canalizare.

• Comisia si Statele Membre ar trebui sa stabileasca anumite criterii pentru toate tipurile de utilizare a namolului si sa ia masurile necesare pentru a asigura o monitorizare puternica a poluantilor.

• Comisia ar trebui sa incurajeze Statele Membre sa implementeze o polita responsabila a taxarii apelor uzate cu tarife nu mai scazute de nivelul de accesibilitate de 4% si trebuie luate masuri pentru a asigura ca exista suficiente fonduri disponibile pentru intretinerea si innoirea centralelor.

• Comisia ar trebui dea importanta dimensiunilor centralelor si impreuna cu Statele Membre sa prezinte problema inundarilor cu apa de ploaie, din moment ce acestea pot avea un impact negativ asupra calitatii apei. Operatorii din centrale ar trebui sa profite de oportunitate pentru a face economii la costurile de operatiuni.

• In final, comisia ar trebui sa evalueze cat de adecvate sunt concentrarile limita ale directivei, luand in calcul progresele tehnologice efectuate incepand cu anul 1991 cand a fost adoptata Directiva Apelor Uzate Urbane.

Pentru observatii mai detaliate si recomandari, va rugam sa consultati raportul inegral la pagina www.eca.europa.eu.

Credit photo: dreamstime.com

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *