Asociația Harta Verde România la curățenie în ariile protejate aflate în custodie

Începând cu aprilie 2011, moment în care Asociația Harta Verde România, a preluat în custodie câteva arii protejate din județul Bistrița-Năsăud, interesul nostru primar de conservare a biodiversității a fost secondat de unul de gospodărire sau de curățenie a acelor rezervații naturale.

Împreună cu un număr mic de membri ai asociației, variind între 3 și 5 persoane, am curățat de deșeuri diverse următoarele arii protejate:
a) Rezervația naturală Poiana cu narcise de la Mogoșeni
b) Rezervația naturală Lacul Zagra (sau Tăul lui Alac)
c) Rezervația naturală Zăvoaiele Borcutului

Poiana cu narcise de la Mogoșeni, fiind localizată realmente la câțiva km de localitate, departe de drumuri asfaltate și fără interes turistic, gunoaiele s-au ținut departe de această zonă. Dar nu suficient încât să nu strângem 1 sac de resturi, majoritatea PET-uri, aruncate aleatoriu, probabil de către localnici veniți la muncile câmpului sau de la stâna din apropiere.

În schimb la Lacul Zagra, deși locul nu este cunoscut de către turiști, nu același lucru pot spune despre localnici, care venind deseori la pescuit, își lasă resturile (conserve, bidoane de bere, pungi etc.) în mijlocul tufărișurilor, departe de văzul trecătorilor, dar nu și de cel al țestoaselor de apă (Emys orbicularis) prezente în lac. Sunt mâhnit că tocmai localnicii nu au grijă de această oază de biodiversitate aflată la Zagra, deși comuna se laudă cu un important proiect de sortare a deșeurilor. Mă tem că educația localnicilor nu se regăsește ca obiectiv important în acel proiect. Din fericire sau nefericire, s-au strâns doar câțiva saci cu deșeuri din respectiva zonă care are o suprafață de doar 1 ha.

La rezervația naturală de la Zăvoaiele Borcutului (acces din com. Romuli), lucrurile stau diferit, în sensul că locul este bine știut de localnici ca și loc de picnic, la câțiva metri de un borcut (izvoare minerale sulfuroase) amenajat pe un con de travertin, la marginea pădurii. O masă din lemn acoperită și câteva vetre de foc amenajate provizoriu de vizitatori, găzduiește în sezonul cald destul de mulți turiști de grătare, dar prea puțini amatori de turism montan. În nenumărate rânduri în care am vizitat rezervația, am fost nevoit sa strâng cel puțin câțiva saci de variate deșeuri, în general plastice dar și cioburi de la sticle sparte.

În concluzie, ariile mai greu accesibile, au șansa să fie mai puțin murdărite sau pângărite de către turiști, mai degrabă mai mult de unii localnici indiferenți.

Am dorit ca vizitele noastre la cele trei arii protejate să fie și în perioada campaniei Let’s do it România, sperând ca lumea să conștientizeze importanța acesteia, dar mai ales importanța păstrării naturii într-un echilibru pe care aceasta o poate gestiona în ritmul ei și nu alterat de către noi, oamenii.

Samoilă Ciprian
Asociația Harta Verde România
Bistrița
0742098731

Submitted by Ciprian Samoilă

DSC04968

DSC05018

IMG_4366

IMG_4369

IMG_4425

IMG_4437

IMG_4439

IMG_4443

IMG_4446

IMG_4456

IMG_4459

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *