Animalele sălbatice din Delta Dunării, ucise pentru „optimizarea speciilor de interes cinegetic“

imagineLocalnicii au reclamat înmulțirea alarmantă a mistreților, șacalilor și vulpilor. În cele din urmă, autoritățile au decis să acționeze, primind și un aviz favorabil de la Academia Română.

Ministerul Mediului a aprobat o serie de vânători controlate în Delta Dunării, pentru a reduce numărul în creștere de animale sălbatice. Locuitorii au atras atenția că înmulțirea acestora în arealele protejate reprezintă un pericol. ”Oamenii mi-au spus că în ultima perioadă numărul animalelor este în continuă creștere și că le este frică pentru viața și sănătatea lor. De asemenea, autoritățile locale din zonele umede ale Rezervației Biosferei Delta Dunării au atras atenția că animalele amintite provoacă numeroase distrugeri ale culturilor agricole și, de asemenea, pagube importante în gospodăriile populației”, spune deputatul de Tulcea Neviser Zaharcu, într-o interpelare adresată Ministerului Mediului.

Vânătoarea în Delta Dunării a fost interzisă în urmă cu trei ani. Pe de altă parte însă, un document emis de Consiliul Județean Tulcea, intrat în vigoare înaintea Legii 136/ 2011, stipulează că este permisă vânătoarea rațional reglementată în Delta Dunării, ca fiind o activitate tradițională în zonă. De altfel, pe marginea celor două documente au existat unele controverse, având în vedere că Administrația Rezervației Biosferei ”Delta Dunării” nu a fost de acord cu acest concept de vânătoare rațională efectuată în Deltă.

În răspunsul primit la interpelare, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Grațiela Gavrilescu, a precizat că, urmare a adreselor primite în repetate rânduri de la agenți economici, primăriile localităților Ceatalchioi, Maliuc și Chilia Veche și de la populația locală, privind pagubele produse în culturile agricole de speciile de interes cinegetic porcii mistreți, șacal și vulpe din zona Ceatalchioi, Pardina-Chilia Veche județul Tulcea, instituția a întreprins toate demersurile necesare obținerii unui acord de desfășurare a unor campanii scurte de vânătoare. ”În acest sens, a continuat ministrul Mediului, s-a obținut avizul favorabil de la Academia Română, pentru desfășurarea a două acțiuni de vânătoare în vederea optimizării speciilor de interes cinegetic șacal, vulpe, mistreț, ce produc daune în culturile agricole și în gospodăriile locale. Pentru optimizarea speciilor de interes cinegetic în sezonul în 2014-2015, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării a întocmit un plan de acțiune prin care s-a stabilit să desfășoare două acțiuni de vânătoare pe teritoriul RBDD, pentru fondurile de vânătoare gestionate de Romsilva, pentru perioada decembrie 2014-februarie 2015. În perioada 15 ianuarie-15 februarie 2015 are loc vânătoare specializată la speciile mistreț, șacal și vulpe.

Mistreții ajung la căminele de copii și la aziluri

Ministrul Mediului spune că vânătoarea se desfășoară doar pe 15 fonduri de vânătoare gestionate de ROMSILVA, în cooperare și sub coordonarea Direcției Silvice Tulcea. Este interzisă participarea la aceste acțiuni a vânătorilor sportivi autorizați, acțiunea având un rol clar de optimizare a speciilor de interes cinegetic. Capturile de șacal și vulpe vor fi predate imediat la DSVSA Tulcea pentru probe de rabie. Capturile de mistreț vor fi depozitate într-un spațiu special amenajat la Frigorifer Tulcea, iar după prelevarea probelor pentru pestă porcină și trichineloză exemplarele apte pentru consum vor fi distribuite la cămine de copii și aziluri de bătrâni în scop caritabil.

Sursa Articol: Romania Libera

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *