informatii organizatorice pentru 25 Septembrie

Pregătirile pentru 25 Septembrie sunt în plină desfășurare în Maramureș.

În ultimele zile am realizat întâlniri în 2 zone ale județului Maramureș și graficul activităților pentru 25 Septembrie este din ce în ce mai bine determinat.

La Târgu Lăpuș a avut loc întâlnirea de lucru și organizare a evenimentului pentru toată zona lăpușului, având participanți de la primăriile din zonă, directori de scoli, licee, chiar și de la universitatea din Târgu Lăpuș. Printr-un sistem de gestiune a deșeurilor implementat recent, primăria Târgu Lăpuș va asigura colectarea selectivă a deșeurilor din toată depresiunea Lăpușului din bazele de colectare stabilite pentru 25 Septembrie împreună cu organizatorii din toate localitățile invecinate.

Ecologiștii țării lăpușului – un alt proiect amplu de ecologizare derulat în zona lăpușului și inițiat de Grupul Scolar Tg. Lăpuș, este dovada că zona lăpușului este proecologie, este pentru un mediu curat și cu experiența acumulată in primul proiect, implicându-se activ si in Let’s do it, Romania! 25 Septembrie va fi un real succes.

La Fărcașa, întâlnirea cu autoritățile locale și reprezentanți ai comunelor învecinate de pe malul Someșului, directorii de școli, ong-uri și agenti economici locali au determinat discuții constructive și o mai bună adaptare a proeiectului Let’s do it, Romania! la situația din teren.

Organizarea pentru Cartarea zonei Ulmeni, Ariniș, Fărcașa, Ardusat s-a realizat cu voluntari locali și acesta este cel mai îmbucurător lucru. Ca organizare județeana am încurajat găsirea tinerilor activi și responsabili din fiecare localitate si cooptarea lor pentru mobilizarea comunității.

Curatenia din 25 Septembrie se va face doar dacă din fiecare localitate ies oameni și colaborează împreună, muncesc în echipă pentru un mediu mai curat.

Nu încurajăm deplasarea voluntarilor dintr-o localitate în alta pentru a le face curățenie, deoarece cetățenii din fiecare localitate sunt cei care trebuie conștientizați cu privire la mediul in care trăiesc și să nu permită celor care se reîntorc acasă din diverse țări șă se comporte de parcă aici ar fi locul unde este permis orice sau să-l trateze ca pe o groapă de gunoi.

Datorită acestor considerente, ne dorim ca cetățenii din marile orașe ale județului să participe la ecologizarea zonelor extravilane ale orașelor și zonele turistice frecventate de orășeni sau pe cursul apelor.

Băimărenii pot da dovată de spirit civic și ne așteptăm că vor participa într-un numar semnificativ iar pregătirile pe care le facem sunt pentru un numar de 4000 voluntari. Cu toți voluntarii din Baia Mare, înscriși sau nu pe site-ul www.LetsdoitRomania.ro, punctul de întâlnire este platoul din fața casei Tineretului, zona bulevardului Unirii, catedrala.

În restul județului, în fiecare localitate organizăm localnici pentru a înregistra participanții și a-i indruma spre locurile ce trebuie ecologizate.

Cel mai probabil, locul general de întâlnire cu voluntarii din toate localitățile din județ este in fața Bisericii sau a școlii, acolo unde nu există Biserică.

Locuitorii din Baia Mare care au părinți, bunici sau alte rude în localitățile mai mici, sunt rugați să participe la organizarea locală din acele localități.

Vrem ca oamenii din fiecare localitate să facă curățenie în zona respectivă pentru că așa este normal dar la partea de organizare ar fi ideal să primească un sprijin din partea celor care pot oferi acest lucru.

 Pentru o parte a voluntarilor care vor particpa, vom asigura saci și mânuși. Majoritatea echipamentelor obținute de echipa județeană vor merge spre localitățile mici și active in acest proiect.

Voluntarii care își pot suporta cheltuielile de transport, mânuși și saci sunt rugat să o facă, participând pe 25 Septembrie cu echipamentul propriu.

Printr-un parteneriat cu primăria Baia Mare, voluntarilor băimăreni li se asigură transport în zona firiza – izvoare, mânuși și saci iar coordonarea echipelor de voluntari din zona Firiza – Izvoare va fi realizata de domnul Ghișa Petru – Garda Ecologică și ONG-urile din Baia Mare.

Pentru grupurile de angajați din societățile comerciale participante la ecologizare există și posibilitea de-a participa in localitățile : Satulung, Fersig, Mireșu Mare și Ulmeni plecarea fiind Sâmbătă dimineața cu trenul din Gara CFR Baia Mare. Transportul este asigurat de CFR Călători.

Oamenii care n-au cum să participe si să se deplaseze până la zonele cu gunoaie care trebuie curățate trebuie să se implice in proiect prin curățarea șanțului din fața casei astfel încât gunoaiele sau alte blocaje care sunt în șanțuri șă fie eliminate și astfel pot fi prevenite inundațiile la ploi.

Nu este doar obligația primăriei de-a le face pe toate… oamenii trebuie să ia o atitudine activă în propria comunitate și să acționeze. Ne bazăm pe implicarea activă a oamenilor din Maramureș și pe o mobilizare exemplară prin care județul Maramureș să fie dat ca exemplu pozitiv.

Let’s do it, Romania! Este cel mai mare proiect de implicare socială, nu doar o acțiune de ecologizare.

Este momentul ca toți oamenii să ia atitudine împotriva nesimțirii și să n-o mai tolereze.

Hai s-o facem ! Ieșim să muncim, să ne educăm, să petrecem timp de calitate impreună, pentru noi, pentru comunitatea noastră și pentru mediul înconjurător și să ne bucurăm că fiecare dintre noi avem părticica de merit pentru succes!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *