Mișcarea “Let’s Do It! World!” a implicat anul trecut peste 3.4 milioane de voluntari care au curățat deșeuri în întreaga lume

În 2015 au avut loc acţiuni masive de curăţenie în cadrul mișcarii “Let’s Do It World!”. 3.4 milioane de oameni din 34 de ţări au colectat peste 45.000 de tone de deşeuri, care, altfel, ar fi fost lăsate în natură şi ar fi continuat să deterioreze mediul înconjurător.

Deşeurile aruncate şi depozitate în mod ilegal provoacă boli cronice, prezintă un pericol pentru animale si păsări, poluează solul, apa şi aerul. S-a dovedit că un management al deşeurilor slab dezvoltat contribuie, de asemenea, la schimbările climatice. Cantităţile mari de deşeuri depozitate necorespunzător au provocat, în mai multe ţări, inundaţii şi distrugeri care au dus la moartea a mii de oameni. În anumite zone, deșeurile aruncate ilegal au contribuit la creșterea incidenţei de tumori, autism şi boli respiratorii grave.

În 2015, ţări precum Albania, Kenia, Macedonia, Filipine, Rusia, Azerbaidjan, Afganistan, Bolivia, România, Columbia, Kosovo, Finlanda, Belarus, Ungaria, Suedia, Bosnia şi Herţegovina, Italia, Malta, Estonia, Grecia, Cipru, Ucraina, Letonia, Lituania, Croaţia, Cehia s-au ridicat împotriva problemei depozitarii ilegale a deseurilor. Cele mai mari acţiuni de curăţenie au avut loc în Suedia unde s-au adunat 804.570 de oameni, în Ucraina – 500.000 de oameni, Lituania – 250.000 de persoane, Ungaria – 170.000 de voluntari şi Albania – 150.000 de oameni. În plus, proiectul Let’s Do It! Mediterranean care a avut loc în luna mai, a unit 13 ţări de pe ţărmul mării pentru a aduna deșeurile şi a atrage atenţia asupra poluării apei marine.

hip_old_man_ldiw2016_fb-600x222

Mișcarea “Let’s Do It!” a avut loc pentru prima dată în Estonia, în 2008, când 50.000 de oameni s-au unit şi au curăţat întreaga ţară în numai 5 ore, adunând 10.000 de tone de deșeuri şi salvând guvernul de 3 ani de muncă şi o cheltuială de 22 de milioane de euro (vezi video). În prezent, Let’s Do It! este o reţea globală, cu 112 ţări , care a angrenat peste 14.5 milioane de participanţi.

Cu toate acestea, proiectul “Let’s Do It!” nu are în vedere doar consecinţele cauzate de slaba gestionare a deşeurilor şi nivelul scăzut de conştientizare. “Nu suntem doar o mişcare de curăţare – ne dorim să creăm o schimbare durabilă. Această schimbare este deja vizibilă în Slovenia de exemplu, unde, cu doar câţiva ani în urmă, a avut loc o campanie de curăţenie în masă, la care au participat 273 000 oameni. Acum, datorită gradului ridicat de conştientizare generat de curăţenie, acelaşi grup de oameni care au organizat această mişcare în masă, ghidează Slovenia către modelul 0 deşeuri”, explică Rainer Nõlvak, fondatorul mişcării “Let’s Do It!”. Oraşul Ljubljana este prima capitală europeană care adoptă strategia “0 deşeuri” conform Zero Waste Europe. “Oamenii au învăţat să ignore problema atât de bine, încât nici măcar nu o mai observă. Acesta este motivul pentru care avem nevoie de cooperare la nivel mondial şi de acţiune pentru a adopta un stil de viaţă responsabil, pentru că aceasta este singură planetă pe care o avem “, a adăugat el.

Echipele “Let’s Do It!” din întreaga lume pun foarte mare accent şi pe educare. În mai multe ţări s-au creat programe speciale, iar colaborările cu şcolile i-au ajutat pe cei mici să înţeleagă mai bine cum sunt realizate produsele, care este impactul lor asupra mediului înconjurător şi de ce este important să reciclezi. Un astfel de exemplu este programul “Let`s Do It, Danube!” din România, organizat în toate județele dunărene, cu scopul de a responsabiliza si educa românii asupra importanței curățeniei apelor.

Reţeaua internaţională “Let’s Do It!” își propune să rezolve problema aruncării şi depozitării ilegale a deşeurilor la nivel local şi global atât pe termen scurt cât şi lung – prin implicarea unei părţi cât mai mari a societăţii în activități de curăţenie națională într-o singură zi, prin adresarea problemelor legate de depozitarea ilegală şi prin implicarea experţilor politici şi lideri locali pentru a găsi soluţii sistemice durabile.

Vezi câteva statistici aici: www.letsdoitworld.org/statistics.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

One thought on “Mișcarea “Let’s Do It! World!” a implicat anul trecut peste 3.4 milioane de voluntari care au curățat deșeuri în întreaga lume

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *