Smart City – Cluj și Oradea, în topul orașelor care folosesc tehnologia pentru dezvoltare comunității

Credit foto: ID 71864987 © Gritsalak Karalak | Dreamstime.com

În Europa există o mulțime de exemple de orașe “smart”, care folosesc tehnologia modernă pentru a fluidiza traficul, a îmbunătăți transportul public,  relația cetățenilor cu autoritățile sau condițiile de locuire și sistemele de sănătate și educație sau pentru a reduce poluarea și consumul de energie.

Conform Hotnews.ro, în țara noastră este un dezechilibru major între orașele din vest și cele din sud și est. Cluj-Napoca și Oradea sunt campioanele la adoptarea de soluții moderne. Primăria Cluj-Napoca oferă cetățenilor posibilitatea de a solicita emiterea în format electronic a următoarelor documente: certificate de urbanism, prelungirea autorizatiilor de construire/desființare, avize/acorduri, dar și achitarea online a taxelor de urbanism. În plus, prin aplicatia gratuită My Cluj, cetățenii municipiului pot transmite sesizări foarte ușor și rapid. Din luna februarie, Primăria are și o aplicație care monitorizează 1.309 de locuri de parcare din municipiu.

Oradea este un alt exemplu pozitiv. Anul trecut, Primăria a lansat aplicatia Oradea City Report, care permite cetățenilor să transmită sesizări și incidente (gropi în asfalt, resturi menajere sau moloz aruncate la întâmplare, gunoi în mijloacele de transport,  coșuri de gunoi vandalizate, vehicule abandonate, blocaje din cauza zăpezii, avarii apă rece / caldă etc.) către instituție și operatorii serviciilor publice locale. În plus, programarea cununiilor civile și programarea pentru schimbarea cărții de identitate se pot face online, iar plata parcărilor din oraș se poate face prin sms.

De asemenea, pentru că România se află la început pe acest drum, a apărut Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate, care luptă pentru o comunitate formată din cetățeni, companii și instituții publice implicate activ în dezvoltarea orașelor și preocupate să ofere cele mai bune servicii și soluții pentru locuitorii centrelor urbane.

Cum face asta?

  • consolidează legislația românească pentru o mai bună dezvoltare a orașelor. De asemenea, identifică vulnerabilitățile legislative ce pot împiedica implementarea programelor necesare comunităților locale;

  • creează canale necesare pentru prezentarea produselor și serviciilor industriei de Smart City;

  • promovează interesele comunităților locale;

  • promovează interesele persoanelor și companiilor din industrie;

  • are acreditare pe lângă Parlamentul European și Parlamentul României pentru a participa la lucrările Comisiilor de specialitate;

  • editează unele studii și a unele lucrări de specialitate privind dezvoltarea sustenabilă a comunităților locale din România;

  • face propuneri de legi.

Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate a fost înființată în 2016 pentru a sprijini instituțiile, companiile și persoanele implicate în dezvoltarea comunităților și orașelor din România. Până în prezent a reușit să încheie parteneriate cu mai multe instituții naționale și internaționale, printre care Universitatea Politehnică București, International Urban Alliance by Johns Hopkins – Washington, Universitatea Ecologică din București, Asociația Administratorilor Publici din România etc.

Asociația organizează trei dintre cele mai mari evenimente ale industriei Smart City:  Smart City URBAN Project, Smart City Convention, Smart City Industry Awards și editează prima revistă dedicată industriei – Smart City Magazine.

Surse articol: Romaniansmartcity.ro, Hotnews.ro

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

One thought on “Smart City – Cluj și Oradea, în topul orașelor care folosesc tehnologia pentru dezvoltare comunității

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *