Un pastor american a devenit eroul comunității cu o grădină nonprofit

Un pastor din Carolina de Nord, Richard Joyner, a fost nominalizat pentru Eroul Anului de la CNN, după ce și-a ajutat membrii orășelului său să își schimbe stilul de viață și să mănânce sănătos.

În Carolina de Nord, două treimi din adulți sunt supraponderali sau obezi, din cauza faptului că dieta lor conține în principal grăsimi de slabă calitate și zaharuri rafinate.

În orășelul Conetoe, alături de  preotul Richard Joyner trăiește o populație de 300 de oameni, majoritatea afro-americani. Localitatea este înconjurată de terenuri agricole, dar cel mai apropiat magazin alimentar se află la 15 kilometri distanță. De aceea, alimentele proaspete și sănătoase nu sunt ușor de găsit.

De un deceniu, orașul a devenit un centru al ideii de viață sănătoasă. După ce pastorul și-a văzut mulți dintre enoriași murind din cauza bolilor de alimentație, s-a hotărât să facă o grădină a comunității, la îngrijirea căreia să fie ajutat de copiii din zonă.

Pastor_NC1

Astăzi, grădina sa nonprofit, care poartă numele de Conetoe Family Life Center cuprinde peste 20 de locuri de pământ, în total peste 10 hectare.

Preotul este ajutat de 80 de tineri să planteze și să recolteze în fiecare an aproximativ 23 de tone de hrană sănătoasă. Mare parte din recoltă ajunge la localnici, iar restul este vândută la restaurante. Cu banii astfel câștigați, elevii își plătesc cheltuielile cu școlarizarea.

În plus, copiii sunt învățați cum să gătească sănătos, iar la rândul lor își ghidează familiile către mai bune decizii în acest sens. Bolile cauzate de alimentația proastă au scăzut, iar comunitatea este mult mai sănătoasă.

“Diabet, tensiune arterială – când am început proiectul cu grădina, am numărat 30 de înmormântări într-un an. N-aveam cum să ignor acest fenomen, pentru că petreceam mai mult timp organizând înmormântări decât orice altceva”, a declarat preotul Joyner pentru CNN.

De când cu grădina publică, unul dintre localnici spune că mai ia doar 6 pastile pe zi, de la 27, câte lua înainte, asta datorită mâncării proaspete și sănătoase. Asta e doar un exemplu, însă cazurile de acest gen s-au repetat de-a lungul timpului în toată comunitatea.

Preotul poate fi votat pentru concursul Eroul anului 2015 pe CNNHeroes.com. Câștigătorul va fi anunțat pe 6 decembrie și va primi un cec de 100.000 de dolari pentru a-și continua proiectul.

Autor: Florina Mirică

Sursa articol: CNN, Good News Network

Sursa foto: CNN, Good News Network

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *