Interviu cu Cristian Juscu, coordonator județean Gorj: “Generația tânără simte foarte mult dezechilibrul aflat în natură”

1. Povesteste-ne câte ceva despre tine. A fost prima acțiune de voluntariat sau aveai deja experiență?

Totul a pornit de la o mare dorință pe care am avut-o eu împreună cu colegele mele de birou și cu soția mea. Încă de la începutul verii, voiam să participăm  la o acțiune de amploare, care sa aibă totuși un impact pozitiv asupra a tot ceea ce înseamnă mediu înconjurător, tot ceea ce înseamnă natură.  O dorință de a face o mică faptă bună, dar care să însemne foarte mult pe viitor, care să lase un impact pozitiv în societatea civilă și să trezească un semnal de alarmă asupra oamenilor să micșoreze indiferență lor asupra naturii!

Astfel spus, am rugat-o pe colega mea Letiția să caute pe internet o acțiune, ceva la care să participăm în masă, să ne pierdem printr-o mare de mulțime, să facem un mic gest dar care să aibă un impact major.

Așa am ajuns cu echipa mea de șapte colege, soția mea și eu să facem parte din echipa “Let’s Do It, Romania!”. Ne-am abătut pentru moment de la activitatea noastră principală, de la viața de zi cu zi, opt economiști și un medic, nouă oameni care au realizat o mică faptă pentru natură, pentru echilibrul ecosistemului, dar care cred că vă însemna mult pe viitor.

Pentru mine,  coordonator județean, a fost prima experiență de acest gen pe care am trăit-o anul acesta.

2. Care sunt rezultatele concrete și cum a decurs Ziua de Curățenie, ce fel de voluntari au venit la acțiune?

Ca rezultate obținute și mai ales datorită faptului că am fost prima dată coordonator județean în echipa LDIR, sunt mulțumit că am reușit să strângem peste 13 tone de gunoaie, din care aproximativ 970 kg deșeuri refolosibile, am reușit să mobilizez o foarte mare masă de voluntari și mai ales că prin acțiunile întreprinse în mass-media locală au venit voluntari de la instituții la care nici nu mă așteptam, în speță Penitenciarul Târgu Jiu.

unnamed-3

3. De ce ai ales sa faci parte din echipa LDIR din poziția de coordonator local?

Am ales să fiu parte din echipa LDIR din poziția de coordonator local pentru din cauză că în ultimii trei ani în județul Gorj nu s-a auzit și mediatizat astfel de evenimente, acest lucru determinându-mă să fac ceva deosebit, să mișcăm, să sensibilizăm oamenii.

4. Care au fost cele mai mari provocări întâmpinate în organizarea Zilei de Curățenie din Gorj?

Cea mai mare provocare, care m-a marcat, a avut loc atunci când a trebuit să vorbesc în fața copiilor de clasa I din Școala Generală ”Constantin Săvoiu” despre acțiunea din centrul orașului Târgu-Jiu de împărțire a pliantelor legate de evenimentul din 24 septembrie 2016.

Poate vi se pare un lucru lipsit de interes și fără încărcătură emoțională, dar vă spun că v-ați dori să simți acest lucru.  Să stați în fața a 30 de copilași inocenți, fericiți, entuziasmați care așteaptă nerăbdători să transmită mai departe oamenilor, părinților, mesajul tău – să dezobișnuim România de deșeuri, iar tu să te gândești înainte să intri în clasă, înainte să îți dea cuvântul învățătoarea lor, doamna Manuela Negru: ce poate să fie atât de greu să vorbești în fața unor copii?

unnamed-1

Sincer vă spun că este extraordinar de greu! Am mai vorbit în fața oamenilor, am participat la numeroase evenimente, dar aici totul este altfel.  Sentimentul este cutremurător, comunicarea este deosebită.  Simți că cei mici sunt conectați la tine și sentimentele lor vibrează în tot corpul tău!  Încerci să îți faci curaj când le vorbești, să fii calm, să nu te năpădească emoțiile, să nu ai vocea tremurând, să îți ascunzi lacrimile, să le eviți privirile fericite și inocente, să îți spui în gând: hai că poți să le vorbești și să le explici copiilor ce au de făcut!, te agiți prin clasă împărțindu-le pliante, te fâstâcești și la un moment dat auzi o voce zglobie: “Domnu’, dar eu pot să îi spun lu’ mami acasă să vină la Curățenie?”.

5. Cum te-a schimbat “Let’s Do It, Romania!” la nivel uman, cum ai crescut personal și profesional datorită acestei experiențe? 

LDIR m-a învățat să fiu mai răbdător, ne-a unit mai mult ca echipă la serviciu, ca familie, m-a învățat că uneori lucrurile simple pe care le faci contează foarte mult, că nu trebuie să fiu indiferent la natură și la tot ce ne înconjoară, că generația tânără, elevii de la școlile generale și liceu, simt foarte mult dezechilibrul aflat în natură,  că trebuie să faci oamenii să înțeleagă și atunci o să ai rezultate, că ajutorul tău nu trebui să fie condiționat decât de un singur motiv: pentru că așa simți!

6. Ai un motto după care te ghidezi în viață?

Nimic nu este imposibil!

7. De ce ești cel mai mândru?

De familie, de copii, de colegele meu și echipa pe care mi-am format-o și de faptul că am mai reușit încă un lucru pe care nu îl făcusem: să fac parte din echipa Let’s Do It, Romania!

8. Care crezi ca este contribuția LDIR pentru o Românie mai bună?

În opinia mea LDIR are o contribuție majoră pentru ca schimba ceva în România și cred că poate transmite mesajul către toți cetățenii ei!

9. Povestește-ne o intamplare de neuitat de la Ziua de Curățenie Națională.

Că pe 24 septembrie, în pădure la Drăgoieni,  elevii Colegiului Național “Tudor Vladimirescu” au găsit o pisică pe care o elevă a luat-o acasă.

unnamed
10. Ce le-ai spune tinerilor pentru a-i convinge să facă voluntariat?
Că suntem responsabili pentru tot ce înconjoară, pentru natură și că indiferența față de ea ne va duce în viitor să avem copii noștri pe conștiință pentru faptul că mediul înconjurător este sufocat de deșeurile aruncate de noi!

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *