Voluntara Let’s Do, It Romania! MARIA OLIVIA POP a adus la Târgu Mureș medalia de argint și titlul de vicecampioană a Uniunii Europene la șah!

Printre tinerii pasionati de grija pentru mediu și natură și de dorința de a avea un oraș curat, am întâlnit campioni, olimpici în diferite domenii. Maria Olivia Pop în vârstă de aproape 11 ani este o pasionată de sah și o susținătoare constantă a acțiunilor Let-s Do It Romania. 

Maria a adus la sfârșitul verii acesteia, de la Murek (Austria), medalia de argint la Campionatul Uniunii Europene la șah clasic pentru copii. Turneul s-a jucat la mixt (fete+băieți), cu mai multe partide pe zi care au necesitat 2-3 ore de pregătire zilnice, înainte și după rundă. Maria a terminat turneul la egalitate de puncte cu campioana desemnată, dar bucholtz-ul mai mic (criteriu de departajare la egalitate de puncte) a poziționat-o pe poziția de vicecampioană.

Pentru ca susținem tinerii care fac lucruri deosebite și au grijă de mediul înconjurător, am stat de vorbă cu Maria, vicecampioana noastră europeană la sah și voluntară Let’s Do It Romania ca să o cunoaștem mai bine.

De la ce vârstă practici sahul ?

Am început să practic șahul din clasa a-1-a.

Care crezi că sunt caracteristicile importante ale unei persoane care joacă șah la nivel de performanță, așa cum faci tu?

Șahul este considerat sportul minții. El necesită concentrare, calcule și strategie. 

În afară de sah, cum îți petreci timpul liber?

Petrec multe ore cu antrenamentele și școala, dar când am timp liber îmi place să îl impart cu familia, cu prietenele mele, sau să ieșim (cu familia) la plimbări în natură sau în orașele pe care nu le-am văzut încă. 

Crezi că te ajută natura în sportul pe care îl practici ?

Da, pentru că ne oferă relaxare, aerul, mâncarea.

Crezi că avem un oraș curat ?

Nu. Pe an ce trece se degradează. Sunt tot mai multe perioadele în care sunt multe mizerii, locuri tot mai murdare, multe ambalaje pe jos și tot mai multe “gropi” unde se aruncă gunoiul fără ca acel loc să fie dedicat pentru depozitarea lui. Am găsit gunoaie multe în pădure și pe malul râului Mureș pe unde m-am plimbat.

Ce recomanzi tinerilor să facă pentru un mediu mai curat ?

Pur și simplu să respecte natura ca și când s-ar respecta pe ei.

Te rugăm să adresezi un îndemm generației tale.

Să fie frumoasă! Let’s Do It !

Nivelul de performanță în șah atins de Maria necesită susținere permanentă din partea familiei, atât ca disponibilitate de timp pentru deplasări la antrenamente și turnee, dar si resursele care să susțină performanța. 

Ca părinți, ne bucurăm de rezultatele ei de acum pentru că știm cât suflet a pus și câte ore de muncă sunt în spatele sucecsului de azi de care merită să fie mândră. Cu o îmbinare de pasiune și talent, alături de un program de pregătire al copilului bine structurat care să nu îi ia din timpul pentru joacă sau școală, a reușit. Cred că este efortul fiecărei familii și munca fiecărui sportiv campion.” – Alina Pop, mama Mariei.

Felicitări, Maria! Ne bucurăm să ne anunți în continuare de rezultatele tale obținute la concursurile de sah, naționale și internaționale, să promovezi implicarea pentru un mediu curat și sănătos în rândul generației tale și, bineînțeles, să te alături an de an acțiunilor Let’s Do It, Romania!.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *