Anastasia Niculiţă – concurs PR Forum

Cand te gandesti la tara ta si vrei sa fii mandru de ea,  rareori  iti aduci aminte de gunoaele care se strang la margini de orase, pe malurile raurilor si lacurilor, si in multe alte locuri de pe teritoriul Romaniei.


Cred ca populatia tarii noastre este foarte putin informata, si nu isi da seama cat de mult puluiaza mediul cu gunoiele aruncate in afara unui cos de gunoi. Daca printre nenumaratele reclame care sunt aratate la televozor ar fi jumatati de minut care ar arata dezastrele si gunoaele din Romania, si urmarile lor lumea s-ar speria un pic. Si deja este un inceput.


Ca sa poti schimba mentalitatea oamenilor trebuie sa incerci sa gandesti ca ei, sa te gandesti ce i-ar convinge sa stranga deseurile dupa ei. Este o chestier de psihologie, si timp. Omul incepe sa se chimbe in momentul in care realizeaza ca ceva nu merge bine si l-ar afecta pe el intr-un mod sau altu, dar totusi negativ. Cum  a fost si cazul cu pozele pe pachetele te tigari. Multa lume se sperie si acum cand le vade de fiecare data. In momentul in care imaginile ingrozitoare si urmarile posibili vor fi aratate mereu la televizor, vor fi puse pe panouri si benere publicitare, mesh-uri, chiar daca ai vrea sa eviti aceste imagini nu poti, ele ies in evidenta mereu. Acesta ar fi primul pas.


Al doilea lucru pe care ar trebui sa faca autoritatie e sa puna cat mai multe cosuri si ghene de gunoi! Sincer stau in Bucuresti si daca am ceva de aruncat uneori imi ia cate 5-10 min sa gasesc un cos de gunoi, si vorbim de capitala europeana, e capitala Romaniei!! Nu mai vorbim de pereferii, de locuri de picknic in munti, nu exista ghene de gunoi!! Cum incercam noi sa schimbam modul de gandire a unor oameni daca nu le oferim si conditii ca sa se schimbe?? Sau mai exista o problema in aceasta tara: putinele cosuri care exista, sunt supra umplute ele nu sunt eliberate la timp! Noi cerem curatenie dar nu avem grija de a cea mica parte din ea care exista.


O tara intreaga nu poate sa se schimbe repede, si pe cai usoare.  Generatiile mai in varsta poate sunt mai greu de educat, insa copii percep foarte bine informatiile despre bine si rau, ei sunt cei care inteleg uneori cel mai bine urmarile. Nu poti schimba o generatie cu spirit ecologic, dar poti sa o cresti!! Ore de ecologie in clasele primare ar fi de un mare folos, iesirile la curatenie in curtea scolii cu totii impreuna, sa stranga chiar si frunzele de toamna, ar fi bine, ei ar avea tendinta de a face aceste lucruri si in viitor. Ei ar putea sa invete multe, si copii sunt foarte comunicativi si le povestesc parintilor, asa s-ar putea transmite si la ei.


Nu v-ati gandit niciodata de ce in alte tari se dau amende destul de drastice in momente in care cineva nu respecta curatenia in locurile publice?? Si de ce nu se dau la noi? De ce nu exista agenti care sa se ocupe de mediul din Romania??  Noi obisnuim sa vorbim multe si sa ne plangem ca oamenii sunt asa,nu noi. Dar ce am facut noi ca ei sa se schimbe??? Eu cred ca inca nu am facut nimic, asa ca “Let’s do it,Romania!!!”

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *