”Let’s Do It, România!” a luat lecţii de istorie la Râşnov

Sâmbătă, 28 august, am urcat în Cetatea Râşnovului pentru a lua parte la Festivalul Internaţional Istoric Academic În numele trandafirului, aflat anul acesta la a doua ediţie. Practic, am luat parte la o lecţie de istorie „pe viu”, în cadrul căreia grupuri de reînscenatori (reenactors în limba engleză) din întreaga Europă au reconstituit pentru public aspecte din viaţa civilă şi militară a diferitelor epoci istorice. Reînscenatorii austrieci, englezi, bulgari, cehi, francezi, sloveni şi români au ridicat corturi în curtea cetăţii, unde au expus piese de echipament şi armament specific, au făcut instrucţie şi diferite exerciţii tactice. A fost reconstituită şi o luptă din secolul al XVI-lea între cavalerii creştini şi turcii otomani, precum şi o încleştare între infanteriştii francezi ai Primului Imperiu şi vânătorii austrieci ai împratului Francisc al II-lea.

Grupurile de reînscenatori pasionaţi de istorie, care cu modestie se prezintă drept nişte „ostaşi de duminică” au atras în cetate foarte mulţi turişti care, pe durata întregii zile, au continuat să urce grupuri-grupuri în cetate. Surpriza foarte plăcută pentru noi, cei de la Let’s Do It, Romania! a fost aceea că cei mai mulţi dintre turişti au primit cu bucurie şi cu interes şi informaţiile pe care noi le-am oferit despre campania de curăţenie din 25 septembrie. Unii cunoşteau deja campania, alţii participaseră deja la cartare. Surpriza şi mai plăcută a fost că foarte mulţi din turiştii sosiţi aici în week-end  au venit din alte judeţe (Prahova, Bucureşti, Dâmboviţa, Argeş, Sibiu) şi am reuşit astfel să dăm o mână de ajutor cu promovarea şi colegilor din oraşele vecine.     

            Închei scurta relatare despre experienţa „de teren” spunându-vă că este primul proiect de voluntariat la care particip şi că mă bucur foarte mult să văd că oamenii sunt, cel puţin la nivel declarativ, interesaţi de proiectul nostru. Experienţa de sâmbătă m-a întărit şi mi-a dat şi mai multă încredere şi putere pentru această ultimă lună de pregătire a campaniei în Râşnov.

            Mulţumim domnului Nicolae Pepene, Directorul Direcţiei de Cultură din cadrul Primăriei Râşnov pentru permisiunea de a ne alătura festivalului În numele trandafirului în dubla calitate de susţinători ai acestuia şi de promotori ai campaniei Let’s Do It, Romania!

 


Autor: Adriana Haralambie

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *