Let’s Do It din Dudestii Vechi

Sambata, 25 septembrie 2010, ora 08:30 in fata caminului cultural ne-am adunat, cu mic, cu mare, 167 de voluntari entuziasti, din care 101 “dalmatieni” (elevi) si 66 adulti!

Structura de atac a fost urmatoarea : elevii, grupati in echipe de cate 10 – 13 copii, coordonati de cate un dascal au abordat zonele mai putin dificile; la randul lor, adultii sau impartit in echipe terestre si echipe care au intrat … la apa, pe raul Aranca, curatand zonele mai greu abordabile pe jos si din barci. Fiecare voluntar a primit cate un tricou si  o pereche de manusi; de mentionat ca 135 de tricouri au fost cumparate din sponsorizari si personalizate de pictorului nostru Jani Vasilcin. La randul lor , echipele au primit harti si saci de plastic de la coordonatorul local si au avut in dotare cate o trusa medicala, iar in functie de necesitati, barca si vasle; pe traseu,  voluntarilor li s-a distribuit apa.

Am beneficiat de un sprijin consistent din partea primariei comunei noastre care a pus la dispozitie manusi, apa, utilaje: doua ifroane, tractor cu doua remorci si  utilaje pentru nivelare , la care s-au adaugat un camion de la salubritate, si cele doua barci oferite de domnul Pali Jasva ? .


La ora 09:30 s-a pornit la curatarea efectiva ce a durat pana la ora 17:30 (doar vreo 20 de adulti au rezistat fizic si psihic pana la aceasta ora). In acest interval de timp fiecare echipa a abordat mormanele si traseele prestabilite, iar dupa ce o echipa termina cu propriile trasee/mormane a fost repartizata la alte mormane sa ajute la curatarea mai rapida a acelor locuri.

De exemplu, la un morman de pe malul Arancai initial au fost repartizate 3 voluntare: Ractei Agnes, Nacov Stefania si Ghiurutan Madalina, care au reusit sa adune in 5 ore aproape 45 de saci!!! (la capitolul eficienta ele sunt campioane absolute). Cand au vazut ca nu au cum sa termine de curatat zona in timp util, singure, au cerut ajutor si s-au mobilizat cei mai rezistenti si beinvoitori 15 voluntari, astfel ca in inca 2 ore s-au mai adunat 70 de saci.

Dupa ce totul a fost curatat sau puterile echipelor au fost sleite de munca, toti membri echipelor au fost invitati la un suc/prajiturica/saratele.

O intamplare destul de ciudata, relatata de una din echipe, a fost aceea in care cativa saci cu PET-uri au inceput sa fie furate de anumiti tigani. Pentru a preveni alte furturi de acest fel, s-a anuntat politia locala sa mai patruleze prin sat.

Cu toate ca au mai ramas mormane de curatat, actiunea a fost o reusita deplina : s-au adunat 619 saci, din care 334 cu peturi, care vor fi transportate la centrul de reciclare din Sannicolau Mare;

La actiune au participat 3,68 % din totalul populatiei de 4500 locuitori, ceea ce e un procent foarte bun daca ne gandim ca media pe judet a fost de ~1% iar media pe tara si mai mica de doar 0,68 % !


Multumiri la final dascalilor Tapanov Tusi, Kalapis Ramona, Todorovici Maria, Sabliov Kati, Ciudin Guta, Ganciov Ecaterina, Nacov Anca, Berceanu Iancu, doamnei directoare Tania Velciov, domnului primar Gheorghe Nacov, persoanei de contact de la Primarie – Ramona Acsinte , pentru maxima receptivitate, precum si tuturor celor care sau implicat direct sau indirect in aceasta actiune.


NOTA:

Sponsorii evenimentului din Dudestii Vechi au fost : Feri Castiov, Piri Augustinov, SC Emiliana West Rom, SC Akiram SRL, SC Nana Construct, SC Ciocani SRL, Maria Conachi, Simion Florin,  SC Vasarta SRL.



Zoltan Toth

Coordonator Local Dudestii Vechi

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *