The Ocean Cleanup – o metodă alternativă de a curăța oceanele

 

În fiecare an, peste 8 milioane de tone de plastic se aruncă în oceane. Astfel, Marea Groapă de Gunoi (Great Pacific Garbage Patch/GPGP) poate fi considerată un nou continent.

Aflată între Hawaii și California, Marea Groapă de Gunoi din Pacific se întinde pe o arie atât de largă, încât este de două ori mai mare decât suprafața Franței – 1,6 milioane de metri pătrați. Cantitatea de deșeuri este și ea impresionantă: peste 79.000 de tone de plastic, cu mult mai mare decât se credea inițial.

John Johnson [email protected]

 

Plasele de pescuit abandonate omoară anual peste 100.000 balene, delfini și foci, conform studiilor. Numărul păsărilor și al altor vietăți marine care sunt găsite cu rămășite din plastic în stomac crește de la an la an. Deoarece este atât de mult plastic în apă, animalele înghit bucățelele mici și ajung ori să moară de foame, pentru că nu se hrănesc adecvat, ori să moară din cauza cantităților mari de plastic care nu mai pot fi digerate. O altă cauză a morții animalelor marine sunt plasele de pescuit abandonate, care pot ucide prin ștrangulare sau prin asfixiere.

În timp ce făcea scufundări în Grecia, Boyan Slat, pe atunci un tânăr în vârstă de 17 ani, a remarcat că în apă există mai multe deșeuri decât pești. Conștientizând impactul negativ al plasticului asupra mediului acvatic, el a venit cu o idee pe cât de îndrăzneață, pe atât de revoluționară: să curețe oceanele de deșeuri. ONG-ul său, The Ocean Cleanup, a reușit să strângă donații de peste 22 milioane USD pentru a putea începe demersurile și pentru a duce la bun sfârșit proiectul.

Boyan Slat a pus bazele unui proiect care va încerca să strângă cele 1.8 miliarde de bucăți din plastic, dintre care aproape jumătate reprezintă plase de pescuit abandonate. Conform estimărilor companiei, dacă va funcționa corespunzător, bariera ar putea reduce această masă de plastic cu 40% în următorii zece ani. Pentru a face acest lucru, s-au construit tuburi de 12m care vor fi îmbinate într-un arc și se vor folosi de curenții oceanici pentru a capta gunoaiele și pentru a le strânge în plase imense. Se estimează că vor colecta 5000 kg zilnic, iar plasticul strâns va fi reciclat și vândut.

The Ocean Cleanup își propune, pe lângă curățarea oceanelor, să pună în lumină riscurile majore pe care o are poluarea apelor.

Photo Ocean Cleanup

https://www.theoceancleanup.com/

Autor: Zamfira Parîncu

Surse:

https://www.theoceancleanup.com

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/ocean-plastic-cleanup-machine-great-pacific-garbage-patch-launch-boyan-slat-a8317226.html

https://www.fastcompany.com/40560810/the-revolutionary-giant-ocean-cleanup-machine-is-about-to-set-sail

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *