Sediul Amazon: o minune a arhitecturii verzi

Poate că printr-o floare nu se face primăvară, dar cele peste 40,000 de plante din noul sediu „verde” Amazon cu siguranță vor aduce o stare de bine tuturor angajaților.

Printre beneficiile clădirilor verzi se numără atât cele economice, precum: creșterea valorii proprietății și reducerea costurilor asociate cu apa și electricitatea, cât și beneficii ale angajaților. Astfel, minimizând consumul de energie se optimizează productivitatea angajaților, încurajând un stil de viată sănătos. Studiile au demonstrat că pentru angajații care au lucrat intr-un spațiu verde, nivelul cognitiv a crescut cu 101%. Nivelurile de CO2, VOC (Substanțe Organice Volatile) și de ventilație au un impact uriaș asupra productivității angajaților si învățării studenților.

Mike Kane/Bloomberg via Getty Images

În timp ce în România au fost identificate 65 de clădiri verzi, potrivit raportului RoGBC (Consiliul Român pentru Clădiri Verzi), în alte orașe din lume se construiesc spații verzi ce reușesc sa depășească imaginația și să schimbe modul în care oamenii se raportează la o clădire de birouri.

Prin construcția noul sediu central, compania Amazon și-a etalat priceperea la grădinărit, dând frâu liber creativității. Noul spațiu, Sferele/The Spheres se află in Seattle, S.U.A., și este format din 3 sfere de sticlă, cea mai mare având înălțimea de 27 metri cu diametrul de 39. De la flori multicolore la plante medicinale, de la o cascada reala pana la acvarii cu pești din râul Amazon – înăuntrul lor chiar este o adevărata pădure tropicală!

In interiorul clădirii sunt peste 400 de specii de plante cu 40,000 de exemplare individuale, alese special din 50 de țări de pe 5 continente pentru a se adapta la temperaturi optime omului. Deasupra tuturor plantelor și construcțiilor de sticla veghează smochinul Rubi (17 metri), poreclit după denumirea științifică Ficus rubiginosa, care a fost adus din California, unde a fost plantat in 1969.

Spațiul prinde culoare și printr-un perete viu, înalt cat 4 etaje. Dintre cele peste 25,000 de plante așezate vertical, se numără și câteva specii de plante carnivore. Acest perete viu este o demonstrație inovativa de biodiversitate și responsabilitate socială.

Mike Kane/Bloomberg via Getty Images

Niciun spațiu nu este închis, angajații Amazon având libertatea să se plimbe și să exploreze tot locul. Conceptul din spatele Sferelor a fost inspirat de studiile care spun că birourile pline cu plante îi determină pe angajați să fie mai productivi. Totodată, pentru a promova un stil de viată sănătos și mișcare zilnică, clădirile nu au scări rulante.

Mai mult decât tradiționalele săli de conferințe, acest spațiu revoluționar oferă alei șerpuite care duc spre unghere ascunse, in mijlocul naturii. Aceste medii luxuriante devin atât puncte de întâlnire pentru angajați, cat și motive de reflectare sau relaxare. Probabil cea mai atractivă „sala de ședințe” este cea de tipul căsuțelor in copaci, unde angajații pot dezbate idei și crea noi produse prin frunziș.

Clădirile impresionează și din exterior. Pentru realizarea lor s-au folosit 620 tone de otel, care a fost amestecat cu aproape 5,500 tone de ciment, peste care stau peste 2,600 panouri de sticlă. Costul întregii construcții se ridică la 4 miliarde de dolari.

Dacă Seattle nu era pe lista ta cu orașe de vizitat, acum cu siguranță trebuie inclus! Vizitatorii se pot plimba prin această pădure tropicală urbană sau pot participa la evenimentele deschise publicului larg ce vor avea loc. Deși intrarea este liberă pentru vizitat, trebuie făcută o rezervare in prealabil.

Mike Kane/Bloomberg via Getty Images

 

 

Mike Kane/Bloomberg via Getty Images

 

Autor: Zamfira Parîncu

Surse:

http://www.amazonhqtours.com

http://fortune.com/2018/01/29/amazon-spheres-rainforest-offices-photos/

https://www.washingtonpost.com/news/on-leadership/wp/2018/01/29/why-amazon-built-its-workers-a-mini-rainforest-inside-three-domes-in-downtown-seattle/?utm_term=.8afa7927158a

https://seattle.curbed.com/2018/1/23/16920474/amazon-balls-spheres-building-greenhouse

https://stirileprotv.ro/stiri/international/compania-amazon-za-adus-padurea-amazoniana-in-noua-sa-cladire-de-birouri.html

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *