Reteaua Zero Waste Romania, Let’s Do It, Romania, Coalitia pentru Mediu din Romania, alaturi de peste 70 de organizatii neguvernamentale solicita ministrului Mediului Korodi Atilla, printr-o scrisoare deschisa transmisa astazi sa sustina propunerea Parlamentului European de reducere drastica a consumului de pungi de plastic de unica folosinta cu 80%, pana în 2019 si interzicerea pungilor de plastic oxodegradabile.
In scrisoarea deschisa se prezinta pericolul iminent al anularii propunerii Parlamentului European, precum si consecintele acestui fapt. Totodata, este descrisa situatia grava în care se afla Romania din acest punct de vedere, precum si argumente la nivel global in favoarea eliminarii pungilor de plastic nebiodegradabile. Nu sunt uitate nici exemple de succes ale unor state care au interzis utilizarea pungilor de plastic de unica folosintainca din 2007.
In ciuda unui sprijin popular puternic in întreaga Uniune Europeană pentru reducerea deseurilor din pungi de plastic[1], totusi surse din Bruxelles pozitioneaza Romania alaturi de o minoritate de state membre ale UE, care blocheaza propunerea Parlamentului European pentru reducerea utilizării pungilor de plastic de unicafolosinta. Avand in vedere ca discutiile se aflain etapa finala, in cazul in care negocierile care vor avea loc vineri, 14 Noiembrie, intre Parlamentul European, Comisia Europeanasi Consiliul de Ministri nu vor duce la niciun rezultat concret, propunerea risca sa fie anulata.
„Un grup restrans de tari din cadrul Consiliului, nou acceptate în UE, persistain a arata un dispret total fata de consecințele majore ale poluarii mediului cu pungi de plastic. Refuzul acestui grup minoritar de state membre UE de a adopta oricare dintre propunerile progresiste propuse de către Parlament contribuie la impasul în negocierile dintre Consiliul de Ministri al UE, Comisia Europeanasi Parlamentul European “a declarat Piotr Barczak, Policy Office, European Environmental Bureau.
In Romania, conform Fondului de Mediu,cantitatea de pungi de plastic comercializate în 2010 a fost dubla comparativ cu anul 2009 si este in continua crestere, pe fondul dezvoltarii marilor retaileri. Fiecare european foloseste in medie circa 500 de pungi de plastic anual, dintre care 92% sunt de unica folosinta. Mai mult, dintre cele 100 de miliarde de pungi de plastic utilizate anual în Europa doar 6,6% sunt reciclate.
Romania e sufocata de cantitatea imensa de pungi de plastic care acopera atat vai de rauri, cat si campuri intregi, cu impact asupra faunei, florei si sanatatii cetatenilor, fapt ce justifica sprijinul masiv fata de propunerea Parlamentului European. Semnatarii scrisorii deschise sunt organizatii neguvernamentale cu arie de activitate diversa precum protecţia mediului, protectia animalelor, organizatii civice, studentesti si de tineret.
[1] 92% of Europeans agree that measures should be taken to reduce single plastic bag use. See European Commission press release: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-11-580_en.htm , 30th June 2014.
Scrisoare Deschisa catre ministrul Mediului Korodi Attila