Un român generează peste 10 tone deșeuri în fiecare an, peste dublul mediei în UE

– Anual, cantitatea totală de deșeuri generate la nivelul României este de 10,2 tone de persoană, peste dublul mediei UE. Doar cinci alte țări au produs mai multe deșeuri pe cap de locuitor în UE în anul 2010: Bulgaria, Luxemburg, Finlanda, Estonia și Suedia

– 96 % dintre europeni consideră că este important ca Europa să își utilizeze resursele mai eficient

– La nivel mondial, sub un sfert din alimentele nevalorificate în prezent în Europa și SUA ar fi suficiente pentru a hrăni 805 de milioane de persoane care suferă de foamete cronică

– Risipa alimentară este tema principală a inițiativei “Săptămâna Europeană pentru Reducerea Deșeurilor”, susținută de Comisia Europeană și desfășurată sub sloganul„Haideți să hrănim stomacul, nu coșul de gunoi!”

Risipa alimentară constituie o problemă serioasă, media la nivel de gospodărie în vestul Europei, fiind de aproximativ 25% din totalul alimentelor cumpărate. Această risipă se traduce prin irosirea resurselor naturale utilizate pentru producția alimentelor respective, precum apă, energie, sol. Se estimează că, la nivel mondial, sub un sfert din alimentele nevalorificate în prezent în Europa și SUA ar fi suficiente pentru a hrăni 805 de milioane de persoane care suferă de foamete cronică.

Pentru a sprijini eforturile de reducere a risipei alimentare, Comisia Europeană organizează din 2009, Săptămâna Europeană pentru Reducerea Deșeurilor (EWWR),care anul acesta are loc în perioada 22-30 noiembrie. Axată în special pe deșeurile alimentare, inițiativa va înlesni autorităților publice, entităților private, școlilor și cetățenilor aflați în căutarea unui trai mai ecologic și mai inteligent, derularea a peste 9 000 de acțiuni.

Cum poți reduce risipa alimentară?
În cadrul campaniei au fost dezvoltate o serie de instrumente pentru creșterea gradului de conștientizare cu privire la costurile risipei alimentare și la combaterea acesteia. Acestea sunt disponibile în limba engleză sub forma unor fișe informative care conțin sfaturi referitoare la modul în care poate fi evitată risipa alimentară, la posibilitățile de a găti folosind resturile alimentare, precum și la deprinderea compostării resturilor. Gospodăriile și întreprinderile pot încerca totodată să utilizeze calculatorul risipei alimentare, un instrument inovator care arată costurile acestei risipe.

„Haideți să hrănim stomacul, nu coșul de gunoi!”

Comisarul european pentru mediu și pescuit, Karmenu Vella, și-a exprimat sprijinul pentru această inițiativă, cofinanțată prin programul Life al UE. Deoarece risipa alimentară constituie o problemă serioasă, în acest an, accentul este pus tocmai pe modalitățile de stopare a risipei alimentare. Sloganului campaniei, „Haideți să hrănim stomacul, nu coșul de gunoi!”, invita utilizatorii de internet să acceseze pagina de web www.ewwr.eu pentru a afla ce pot face în sprijinul trecerii la o economie circulară – o economie în care produsele sunt concepute din start spre a fi reutilizate, reparate, refabricate și reciclate, mai degrabă decât incinerate sau depozitate în gropi de deșeuri, o economie în care deșeurile devin o resursă.
Anual, cantitatea totală de deșeuri generate la nivelul României este de 10,2 tone de persoană, peste dublul mediei UE. Doar cinci alte țări au produs mai multe deșeuri pe cap de locuitor în UE în anul 2010: Bulgaria, Luxemburg, Finlanda, Estonia și Suedia.

Conform sondajului paneuropean Eurobarometru, derulat în decembrie 2013, 96% dintre europeni consideră că este important ca Europa să își utilizeze resursele mai eficient, iar 86% dintre acestia consideră că o utilizare mai eficientă a resurselor ar fi benefică pentru calitatea vieții din țara lor.

Despre Săptămâna Europeană pentru Reducerea Deșeurilor

Lansată în anul 2009, Săptămâna europeană pentru reducerea deșeurilor s-a bucurat de un succes uriaș în întreaga Europă, în cadrul acesteia fiind implementate peste 25 000 de acțiuni de comunicare în 28 de țări. Coordonat de Asociația Orașelor și Regiunilor pentru Reciclare și Gestionare Durabilă a Resurselor (ACR+), evenimentul face parte dintr-un efort paneuropean mai amplu de reducere a deșeurilor și de îmbunătățire a gestionării acestora.

O altă inițiativă paneuropeană de creștere a gradului de conștientizare este reprezentată de campania „Generation Awake”, care promovează utilizarea durabilă a resurselor naturale și încurajează perceperea „deșeurilor” ca fiind o resursă valoroasă. Această inițiativă pune la dispoziție o serie de instrumente online, printre care un site web multilingv, un Ghid pentru consum, o pagină de Facebook și clipuri video. Între acestea din urmă, cel mai recent a înregistrat peste șase milioane de vizualizări, fiind răsplătit recent cu un Delfin de Aur la cea de-a 5-a ediție a Premiilor Cannes Corporate Media & TV 2014.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

One thought on “Un român generează peste 10 tone deșeuri în fiecare an, peste dublul mediei în UE

  1. Subscriu la tot ce se spune in articol, familia mea compusă din 4 persoane “nereușind” să umple nici măcar o pubelă mică de 120 litri pe săptămână (ne limităm cam la jumătate).
    O singură problemă vreu să semnalez. Ca un paricipant la actiunile Lets do it consider că doar ieșitul de 1-2 ori pe an la curățenie nu rezolvă decât o mică parte din întreaga problemă. Locuiesc într-o zonă rurală foarte aproape de Timișoara unde colectarea deșeurilor reciclabile se face o dată pe lună, în prima zi de luni după data de 1. Foarte des se întâmplă ca după ce 1 lună întreaga adun peturile si alte reciclabile în sacii speciali furnizați de RETIM, în ziua in care ar trebui colectați, aceștia sunt aruncați împreună cu resturile menajere, motivația angajaților fiind aceea că mașina care colectează reciclabilele este stricată….
    Ideea este că ar trebui lucrat puțin și la alte nivele nu doar la cele 2 ieșiri anuale. Este dezarmant să vezi cum deșeuri reciclabile adunate timp de 1 lună se aruncă împreună cu resturile menajere.
    Eu voi continua să selectez, dar pentru cei “nehotărâți”, sigur nu este o încurajare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *